www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Sistem Boxe active sau Pasive cu amplificare ?


vasikelu
 Share

Recommended Posts

Buna.

Suntem o mica trupa formata din solist, pian  si chitara acustica. Avem un mixer pasiv digital Soundcraft Ui24R, doua boxe pasive EV, un subwoofer pasiv si un amplificator EV Q44-II 

Vreau investesc putin in calitatea sunetului, dar nu stiu ce sa fac. Am 3 variante si sunt nehotarat... defapt mai bine zis sunt mai putin priceput. De aceea vreau sa cer sfatul vostru

Varianta 1. Sa cumpar doua boxe active ?

Varianta 2. Sa cumpar un alt amplificator mai bun?

Varianta 3. Sa cumpar alte doua boxe pasive mai de calitate ?

Am un buget de 1000-1300 euro

Orice sfat e bine venit

Multumesc

Link to comment
Share on other sites

intrebare ! toate boxele pe care le aveti sunt de la Electro-Voice ? de ce vrei sa schimbi ceva in acest sistem de sunet ? nu "suna" bine ? nu face fata in anumite situatii ?

tinand cont ca nu sunteti decat 3 persoane in trupa si nu aveti tobe, chitara electrica si bass electric... nu cred ca e nevoie de mai mult... poate doar de 2 monitoare de calitate... ;)

este important sa-mi spui ce anume te nemultumeste, daca e cazul, si de ce vrei sa cumperi alte scule...

in unele situatii nu e nevoie sa mai bagi bani in scule... ;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nu sunt pe deplin satisfacut de pian. Cand se amesteca sunetul pianului cu vocea, parca nu suna cum ar trebui. Desi este un pian foarte bun. Nord Stage. Am avut si Yamaha Motif, si la fel...

Am atasat fotografii cu boxele pe care le am

Merita sa schimb Boxele ? Credeti ca la 1300 euro as gasi ceva boxe mai bune ?

 

 

20161019_144700.jpg

20161019_151535.jpg

Edited by vasikelu
Link to comment
Share on other sites

cred ca este o problema care pleaca din felul in care mixati sunetul si cum faceti EQ-ul instrumentelor :)

din pozele atasate, sunteti norocosi sa aveti niste boxe EV care sunt MADE IN USA... ;)

eu zic sa NU SCHIMBATI BOXELE !!! ;) intrati un pic pe internet si cautati cu atentie articole si alte materiale despre mixajul de sunet LIVE si despre cum se face EQ-ul corect al anumitor instrumente ! ;)

deci, sfatul meu sincer ! NU VINDETI BOXELE ! NU MERITA ! ;) Bafta multa

incepeti documentarea de aici, de exemplu:

https://talkinmusic.com/musicproduction/advice-mixing-piano-sounds/

https://thesoundscoopblog.wordpress.com/2015/01/01/how-to-mix-1-piano-keyboard-2/

https://europe.yamaha.com/en/products/contents/proaudio/training_support/how_to_mix_live_music/index.html

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

"clapa" folosesti cu 1 sau 2 cabluri,mono sau stereo?incearca stereo.la EQ ai multe preseturi de la care pornesti,mai ajustezi dupa gustul tau,incearca Grand PIano,Concert Piano,Live,etc.folosesti intrarea pentru instrumente (HZ)sau de microfon?un pic de reverb.....si multa rabdare

 

Link to comment
Share on other sites

Boxele active sunt mai usor de montat la locul cantarii, nu mai ai atatea cabluri, dar din cate am inteles, daca le legi intre ele cu cabluri XLR sunetul nu e stereo ci doar mono, deci daca ai nevoie de sunet stereo trebuie sa intri in fiecare din mixer (separat). Calitativ nu am citit nicaieri ca ar fi superioare celor pasive si nici nu iti garanteaza nimeni ca pe cele active nu ti se "ineaca" anumite frecvente sau situatii.

Edited by alinu_tau
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Inca ceva, boxele la care faci referire si cele pe care le detineti voi au doar un woofer si un twet... Poate ar fi nevoie si de un etaj de medii, care lipseste, asa cum erau PA-urile clasice cu "muntii" aia de boxe pe 3 etaje. Nu spun ca asta ar fi solutia, dar aceste boxe au fost concepute pentru DJ care pun muzica la evenimente, poate pentru muzicieni mai pretentiosi e nevoie de ceva mai mult...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Probabil aveti setat volumul la limita .

Atat ampliful cat si difuzorul aproape de  limita maxima de putere   intra in " limitare" cu  distorsiuni .

Unul din semnale care la un moment dat este mai tare va suprasatura ampliful drept care orice alt sunet care este mai slab nici nu  mai influenteaza .

Amplif de banda larga ..adica tot spectrul  de la  bass- la --->inalte  ca sa ramai in plaja " liniara " nu prea poti sa amplifici basii i mai mult  de 50% din puterea electrica RMS  maxima .!!! Daca in cazul unui amplif de banda larga cresti puterea basului ( aici ma refer la bass de la pian ,electric , orga , chitara bass , bas synth nu la " basii din voce "  ) pana la limita maxima RMS inaltele si mediile vor fi " limitate " si distorsionate .

Inaltele si mediile  plutesc pe " valurile " de joase  astfel ies din limita de liniaritate ( sinus).acest lucru  in amplif ,..electric ..

 

In difuzor in partea mecanica se intampla ceva similar  la capetele cursei "X max " , deplasarea mebranei ..aceasta nu mai poate raspunde linear  la semnale mai slabe .De ex un bas puternic apasa membrana  catre in fata la maxim si tine mebrana  in acea pozitie  , mediile si inaltele in aceiasi membrana sunt limitate si modulate puternic de pulsatia basului .(cursa maxima  de deplasare a membranei  Xmax - este "'tipic " de  3-4mm !! )

Deci si in cazul difului trebuie sa ai o rezerva de " dinamica " .putere  in  interiorul domeniul liniar  .

In consecinta nu se poate utiliza  calitativ un amplif  de banda larga ( tot spectrul audio )la puterea maxima pentru  PA .

Trebuie sa reduceti puterea  sa  faceti un compromis  intre joasele dorite si claritate ..deci cum a spus " @marcianpetrescu " 

EQ , , limitatoare ..compresoare , ..ar fi bine..." side chane compresor " .

In cazul unui amplif pe doua cai  amplif pentru   Bass si amplif ptr.   Medi-inalte , basul se poate duce pana  la maxim  din puterea electrica si difuzor  caci nu va influenta  mediile si inaltele .

Medile +inalte  cu ampliful separat  nu vor mai fi limitate distorsionate . 

Reglati  sunetul Medii inalte    ca sa aveti sunet clar  , la instrumente trebuie compresoare  ca sa limitati " semnalul " la un maxim ce inca suna curat si nu acopera vocea .Eventual la pian " sacrificati din basi  " daca moduleaza vocea .

Basul il reglati dupa ce ati reglat medii-inaltele   ca sa aveti un balans  corect in frecventele redate .si sa nu  moduleze inaltele  

 adica sa  difuzorul sa nu fie saturat cu basi  s sa nu mai poata reda clar medi-inalte .

Boxele Medii-inalte active ar fi OK  deoarece ar fi sistem de amplif separat de bass .

Dar este nevoie si de un amplif de bass /sub bass  ca sa fie separata treaba .

La boxele active cred ca este problema  dac sunt ptr " banda larga "  adica un fel de PA ptr mici evenimente  , ar p[utea sa nu aiba difuzoare de medii cu SPL mare ci ceva dif. de bass-medii de " uz casnic "  cu SPL mai moderat .Daca difurile au  in domeniul mediilor  SPL cu 3dB  mai mic este deja " o durere "  inseamna o pierdere destul desemnificativa .

Deci atentie nu orice " boxa activa" este OK . 

Ptr voce se utilizau  " coloane "  cu cate 4 difuri   cea ce inseamna la aceiasi putere electrica   putere acustica emisa / radiata aproape dubla . 4 difuri au +6dB  fata de un singur dif .( exact ca la Mershall cu 8 difuri are +9dB  fata de un singur dif )

Doar transportul este mai greoi . 

Reduceti volumul la  nivelul  unde suna bine ,probabil acolo are sistemul vostru puterea utilizabila .

Ca o fi limita difului sau al amplifului ar trebui sa verifice cineva care se pricepe .

1-imaginea de sus ...basul aproape la maximumul  limitei , unele varfuri de inalte " ce plutesc " pe joase ies din zona liniara si sunt limitate /taiate .Unda sinus de bass , va imaginati  o sinusoida ce trece prin mijocle mediilor inaltelor  se vede ca este aprox 50% din limita maxima dintre cele doua linii albe . 

2-imaginea   de sub ..se vde basul la mxim , incadrat aprox intre cele doua linii albe de limita  mediile+inaltele sunt taiate , rectangularizate , limitate distorsionate .Se vede ca in zona ce trece de linia alba  micile " oscilatii de medii-inalte nu mai influenteaza de loc tubul saui tranzistorul amplificator ce este saturat in acel domeniu si practic acele medii si inalte " au disparut " !! , numai basul mai suna  .

 

( Intre cele doua linii albe ale celor doua poze  este aceiasi limita maxima a placii de sunet  din PC  dar pentru  ca sa se vada limitarea mai clar am scazut  scara afisajului  la imaginea 2/. cea cu  basii la maxim .)

 

Img. 1/.

Bass aprox 50% din Pmax.jpg

Img 2/.

bass aproape de max.jpg

Am " trasat " cu mouse cu galben linia basului din semnalul complex  ca sa vada si cei care nu sunt familiarizati cu diagrame / oscilograme .

 

 

Aceste doua imagini ce  nu aveau linia basuului nu le-am putut sterge , nu am gasit cum se pot sterge .

Bass aprox 50% din Pmax.jpg

bass aproape de max.jpg

Edited by karpi
corectare
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Va multumesc tuturor pentru sfaturi si timpul acordat. Am cercetat  ce mi-ati scris. Am luat de proba o boxa ''Seeburg acoustic line tsm10'' . O boxa destul de scumpa 1200 euro bucata. Am testat-o si intadevar este o diferenta, dar nu mare. Momentan nu stiu ce sa fac. Nu sunt decis daca se merita sa schimb boxele sau nu. O sa revin cu detalii

Multumesc inca odata tuturor pentru sfaturi si timpul acordat

Link to comment
Share on other sites

https://www.seeburg.net/en/speakers/tsm-10/37

 

Zice ca este  Biamplification .....2x500W  cica 500W la diful de Joase si 500W la diful de inalte 

deci 1000W! 

Ar fi   apox 230V x 4A= 920W

Iar in specificatii scrie P= 230V x 0,5A !!!!! = cea ce rezulta numai  P= 115W !!!!!!!

(daca blocul de alimentare are randamentul 100%  dar nu exista asa ceva ..deci aprox 100 W poate sa scoata din 230 x 0,5A )

 Este ceva dubios !

126dB zice ca  are SPL maxim  probabil la 500 W 

SPL 1W/1m  = 96dB  la presupusul 400W  /1m ar fi 122dB

difurile sunt cam slabute cu SPL 96 dB  in instalatiile scumpe (cum este si aceata boxa activa la 1200 Euro ) au difuri cu SPL 145dB/1w/1m  cea ce este o diferenta ENORMA !  in puterea radiata la aceiasi putere electrica al amplifului  suna cam de patru ori mai tare .

(cu  difurile cu SPL de 96dB/1W/1m  este necesara "P"  putere  electrica al amplifului sa fie = P x 100 (putere "P" de o suta de ori mai mare )  ca sa  sune ca si cele cu SPL 145dB/1W/1m la puterea doar " P" .

In cazul acesta  ar trebui P= 400w x 100  =  40000 w !! ca difurile cu 96dB sa sune  ca si difurile cu 145dB la 400W .

adica ceva cam imposibil in primul rand difurile nu rezista ..dar probabil nici la 400W -500W nu prea rezista ..(??)  mai ales cel de 1" de inalte ...cu 400W poti sa fierbi cafea ..un dif DE MEDII-JOASE cu SPL 96dB  are randamernt scazut de aprox maxim n=4%. Diful de inalte cu palnie ( presupun ca are palnie ) poate avea randament mai mare de sa zicem 15%-25%  in functie de frecvente etc ..deci ca sa sune la fel de tare ca si joasele are nevoie doar de un amplif cu aprox 1/4 din puterea amplifului de joase adica aprox doar 100W .(  tot ramane problema cu incalzirea  ce trebuie disipata cumva probabil; are lichid magnetic )

Bobina difului de inalte 1" cu aprox cu conductor de 0,2 mm  cam 60 de spire la 500W .??.

Aprox. 96% din putere electrica injectata devine caldura ...buna de fiert cafea sau de incalzit camera .. 

ESTE CURIOS DE UNDE SCOATE 400/1200w  din 230V la 0.5 A consum .

Rated Current - - - 0,5 A @ 230 V

O fi vreun  "PERPETUM MOBILE "  consuma 115W si scoate 1200W   o sa primeasca premiul "NOBEL".

Atentie la ce cumparati .

Edited by karpi
specificatii
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, vasikelu said:

 Dl Karpi, se vede ca sunteti un profesionist. Sincer eu ma pierd in detalii :). Multumesc ca iti faci timp sa explici lucrurile

Aceasta este boxa.. este boxa pasiva https://www.thomann.de/ro/seeburg_acoustic_line_tsm10.htm

Da vad , pe care mi-a afisat-o TSM10  scria , acum vad ca lateral sun pdf-uri cu diferite tipuri     .

Dar ai nevoie de un sistem " biamp"  daca vrei  sa ai sound cat mai  tare dar si mai " curat " la cei 126 dB in varf . 

Nu stiu daca ai inteles din ce am postat anterior ...medii-inaltele  in etajul final al amplifului ( unul singur pentru toata banda de frecvente ) vor fi distorsionate daca vrei sa dai basii la maxim .Deci poti utiliza doar cam 50% din puterea amplifului   ca sa capeti sunet curat . 

Acolo este problema in prima faza  .

Apoi difurile sa reziste ( "power handling " adica la ce putere rezista  si nu se ard ), firmele dau date de putere ce au fost masurate nu se stie cu ce " brust de zgomot complex"  timp de 0,n secunde .(?) numai ca la unele difuri dupa cateva secunde de " incalzire " le  scade  SPL-ul cu vre-o 3dB.( scadere cu 3dB suna de partca etajul final scade la 1/2 din puterea de iesire )

Ce a postat @vektor  pare mult mai convenabil  . woofer 15" , tweeter 1,5" ,  max output 136dB  freq  limita joase 41 Hz in loc de doar 60 Hz  , rezerva de " power handling " mai mare  , fata de 126 dB la TSM10 .

Oricum ambele mi se par cam scumpe .

244 $ costa un EMINENCE de 12" /400W  cu Neodym magnet  tot cu SPL 96dB ..deci poti cumpara patru bucati  cu 1000$ si ai  1600W "power handling"  iar din cauza mai mult de  patru ori  suprafata mai mare de mebrana  (4x12" fata de numai  1x10" !) ai inca +6dB castig in SPL adica 112dB/1W/1m . CE LA 400 w  VA FI 139dB .Mai completezi cu doua tweetere .

Sau 8 bucati de Eminence Beta-12LTA 12" Full-Range/PA Driver   80$ bucata  si nu mai ai nevoie de tweetere  de medii-inalte ( SPL 98dB /1W/1M , POWER 220w , Freq. range 48-8000 Hz .

Excursia maxima a membranelor este  impartita  pe  fiecare dif ,  deci totul suna mai curat deoarece nu se intermoduleaza bassi cu medi-inaltele ca si in cazul unui singur dif de 1000W

Dar ai mai multe de carat .

Pentru club  /restaurant  doua boxe-coloana ( line array vertical ) cu cate 4x12  sunt arhi suficiente .

Pe vremuri cantam cu doua boxe cu 4x12difuri de 12W  de banda larga  sunau excelent ptr voce , inca nu se amplificau bass si tobe 

Cu doua  boxe 4x12" difuri cu  50W  ( adica aveam in total 400 W RMS ) dadeam concerte in sala cu 300 locuri , am fost nevoiti sa  amplificam  bass si tobe si chitara  si era cam tare .In sali de aprox 800 locuri era suficient si OK  .Pentru  sala polivalenta mai  imprumutam de la trupe  amplifuri si boxe .

Mai tarziu am avut boxe cu palnie cu difuri de 18" pentru bass cu amplif separat cu crossover electronic dupa mixer .

Dar dupa ce am plecat din teatru nu mai aveam  cine sa ne ajute cu caratul sculelor  am renuntat la boxele mari cu palnie .

Nu suna cu nimic mai tare sau mai bine  boxele ce sunt acum prin cluburi fata de coloanele full-rrange cu cate 4 difuri , doar in sub-bass au in plus ce defapt nu este interesant ptr o trupa de blues-rock ci pentru muzica electronica .

Adica exista un compromis intre calitate si  gabaritul instalatiei .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.