www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Vreau sa construiesc o chitara !!


Guest Jaymz
 Share

Recommended Posts

Poate va suna un pic ciudat ce voi spune, am intentia sa construiesc o chitara electrica pornind de la zero, am citit toate tutorialele de pe http://www.projectguitar.com/ si vreau sa incerc si practic :) ma descurc singur sa construiesc corpul chitarii, sa`l finisez si sa montez partea electrica, cand si daca va fi gata, se incumeta cineva sa construiasca griful ? :)

 

Pentru dimensiuni and stuff folosesc un Ibanez dezafectat sa studiez bine amplasarea floyd rose`ului ... cel mai probabil voi cumpara partea mecanica si electrica de la Grosmann ... chitara va avea 3 doze, humbuckere si imi place floydul acela auriu :) chiar daca nu reusesc sa o fac vreodata functionala, voi avea satisfactia construirii proprii mele chitari, iar daca va fi functionala, ce poate fi mai custom de atat ? :(

Link to comment
Share on other sites

Hehe join the club... si eu aveam intentia asta, dar sunt prea multe chestii la mijloc.De exemplu, ai scule ca sa construiesti partea din lemn? ai instruirea necesara sa le folosesti? In plus trebuie sa te gandesti ca tre sa folosesti un lemn de calitate, ceea ce nu vei gasi foarte usor la noi. Sunt o gramada de chestii care pot sa mearga prost, dar daca nu te lasi descurajat tot respectul :)

Link to comment
Share on other sites

Nu ma las descurajat, plus ca nu ma grabeste nimeni sa termin imediat, pot sa lucrez si un an la corpul chitarii pana va iesi in sfarsit cum trebuie, important nu e pentru mine sa termin imediat, important e sa termin. Si lemn de calitate gasesti, la niste preturi mai prohibitive, dar nu imi trebuie prea mult lemn, asa ca investitia nu va fi prea mare, doar munca va fi multa. Daca iese, iese, daca nu, macar am incercat si nu voi avea regretul ca nu am facut asta cand mi`am dorit :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Sheriff

Te ajut eu, de mult vreau sa fac o chestie d-asta. Tre sa plec acu, dar mai vb zilele astea. Ai id-ul meu de mess in profil.

 

Ed: acu am vazut k esti din Mangalia... ajungi prin bucuresti sau tot p-acolo misuni?

Link to comment
Share on other sites

Greu nu e sa ajung in bucuresti, sa vad acum, am niste probleme sapt. asta :) dar daca totul iese bine aici, voi ajunge saptamanal in bucuresti :)

Link to comment
Share on other sites

Guest BigMac

Admirabila initiativa! Daca lucrezi cu pasiune, si rezultatul va fi pe masura.

Totusi, vei avea nevoie de scule bune, mai ales pentru grif. Griful e partea cea mai sensibila, si trebuie facut perfect ca sa sune bine. Ar fi mai sigur si mai simplu sa folosesti un neck gata facut.

Dar daca tot il faci, de ce sa nu faci o chitara 'neck thru body'? :)

 

Atasez si cartea 'Building Electric Guitars', in caz ca n-o ai.

 

atasament sters pe motive de piraterie ...

Edited by BigMac
Link to comment
Share on other sites

Nu este imposibil, e mult de munca si costa foarte mult ca sa-ti faci o chitara smechera.

 

Sfatul meu este griful sa-l cumperi.. pentru ca sunt sigur ca nu o sa-ti iasa cum trebuie si tot o sa falseze putin.

Corpul se poate face, colegul meu de trupa si-a modificat cele 3 chitari ale lui in totalitate.. (finisaj, electronica... etc) si a construit un bas cu 7 corzi pe un grif de bas normal .. si este functional :) iar corpul chiar arata super bine.

Dar trebuie cumparat un grif adevarat pentru a fii 100% operational si gata de scos in "lume"

Link to comment
Share on other sites

Guest Sheriff

Meh, asa ma gandeam si eu initial, dar in fond, daca se puteau face gaturi care sa nu falseze acu 100 de ani fara tehnologie laser de mare precizie nu vad noi de ce am fi mai prosti.

PS: am niste mici pile la capitolul asta, s-ar putea sa pot apela la nijte bajeti de la un laborator de prelucrari mecanice de precizie :)

Link to comment
Share on other sites

Sincer acum depinde ce vrei sa iasa chitara aia

 

Asa cum zici tu iese Hora sau mai stiu eu Reghin care cand o iei din fabrica falseaza. Ca sa o scoti cat de cat decent iti trebuie o serie de scule specializate care te costa de 5 ori mai mult decat un Les Paul.

 

http://www.stewmac.com/shop/Fretting_supplies/Measuring.html

 

Si eu vreau sa-mi fac un custom, dar am renuntat la idee pentru ca e o chestie mult prea fina ca sa poate fi facuta asa la intamplare.

De aceea exista chitari de 80$ care arata la fel ca un statocaster de 900 :)

 

Eu am zis.. chiar se pot face unele chestii si sa iasa super misto si super profesional dar griful e putin cam dificil sa-l faci asa cu ruleta si dalta.

Link to comment
Share on other sites

Guest Sheriff

Nu se pune problema sa faci gatul cu ruleta; Exista insa, in cel mai rau caz sabloane pentru diferite lungimi ale corzii pe care le poti cumpara :) . Plasarea tastelor se face destul de usor dca ai putina rabdare si bun simt, chestia care ma ingrijoreaza pe mine e "fret & crown job" adica finisarea tastelor pe un gat curbat astfel incat sa nu fie una mai inalta decat alta, stuff like that...

Link to comment
Share on other sites

Guest cri050871

Salut . Nu este chiar asa de simplu de facut . La prima vedere pare destul de simplu insa nu este .Mie mi-au trebuit doi ani de lucru zi de zi intr-o firma specializata ( firma particulara in State ) ca sa invat si nici acum nu pot spune ca stiu tot despre constructia unei chitari.

Insa iti doresc spor la munca si sa-ti iasa bine .Te astept la noi pe site pentru tot ce-ti trebuie pentru realizarea chitarii.

 

Cristian

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

daca ai rabdare si ai simt tehnic nici o problema.

 

Sa faci rost de lemn bun

 

ce se gaseste la noi mai usor (poate) nuc si paltin.

 

la noi in timisoara , acum o saptamana am arflat , sa infiintat o magazie de lemn exotic ,trebuie sa ma duc sa vad cum se poate cumpara si cu cat .Problema ca nu se vinde ptr o chitara ,asa ca trebuie sa adun mai multi amatori de lemn exotic si cumparam impreuna . Mahon ,Palisandru ,Artar ,..si ce o mai fi.

 

sunt curios de preturi , ca daca e mai scump decat un gat original atuncea nu merita . am vazut gat de Strat , din artar ,cu 100$ in stare buna (pe Ebay) , cu tot cu taste si chei !!

 

Nu-i greu sa faci gat de chitara , nici scule super nu-ti trebuie.Conturul al dai sa-l taie un tamplar cu firiz cu panglica si apoi cu raspila si cu ajutorul unor sabloane faci degrosarea. La sfarsit degrosarea se face cu "Tzitling" ( parca asa se chema nemteste , ca mai toate sculele au nume nemtesti in europa ).O placa de otel care se "ascute" si cu "atza" de la "ascutit" se poate rade din lemn. Eu am lucrat cu sticla de geam sparta aceasta "taie" un timp si se poate "aschia" lemnul in directia fibrelor. Deci pe lungimea gatului.Restul cu raspila si hartie abraziva.Si cu indemanare si rabdare.Ptr a da "radiusul" curbura freatboardului am folosit o scula asemanatoare polizata dintr-o lama de firiz.Cu aceasta cu grija se aschiaza freatboardul pana avem curbura necesara.

 

Distanta ptr taste am copiat-o de pa un Strat cu hartie de calc. Apoi am trasat cu atentie pe fretboard .Acesta se reinde intr-un dispozitiv de fixare si cu un 'sablon" ptr taiat la 90 grade se taie in adancime cu atentie cu un firiz de

"pasuit ">Acesta are lama subtire si taie foarte bine .Trebuie sa consulti un tamplar daca nu cunoasti sculele.

 

Placa freat boardului se poate lipi dupa ce a fost "fasonata" si s-au facut taieturile ptr taste.

 

Gatul este bine sa fie din ..artar ...mahon ...si poate si lemnul de nuc .

Si paltin este OK dar nu este asa de stabil ca si mahon sau artar -ul .

 

Se monteaza in el bara de otel care contrabalanseaza tensiunea corzilor .Pe net sunt articole.Acesta bara si surubul , filetul al poate face un strungar sau alt mester ca trebuie doar sa taie bara si sa-i dea filet , etc

 

Tastele se indoaie egal pe un sablon din lemn tare ca sa nu forteze taietura din fretboard, poti sa bati tastele si in freatboard direct dar se poate largi taietura si daca mai scoti tasta o sa joace si trebuie sa o lipesti.

Pe freatboard se "bat tastela " cu un ciocan de lemn si nu du\irect ci intrepus o bucata de lemn mai moale.

Asa vei "alinia" tastele .Si vor fi la aceiasi inaltime .

 

Chitarele Reghin sunt din paltin si sunt bune , doar trebuie sa mergi la Reghin si sa vezi daca poti sa -ti comanzi o chitara si sa ceri materialul sal alegi tu.Eu am avut chitare Reghin si mai am una , si am trei bass tot reghin . nu falseaza nici una , nu e stramb gatul , au sustain de nu-i adevarat , doar doua chit bass au doze mai neadecvate dar si acelea suna bine doar ca nu am timbrul cel mai bun>O sa schimb dozele cand am timp.

 

Daca gasesti o chit Reghin ieftina ( si cat mai veche) in stare buna ( eventual vopsea zgariata si taste uzate ) sa o cumperi si ai un gat bunicel >Dar nu cumpara din astea "noi">

Se poate retasta , o garnitura de taste costa 20$

 

O chitara veche are garantia ca lemnul este stabilizat si nu se mai indoaie.

 

 

acestea le am scris ptr incurajare. Eu am construit patru chitare .dar vreau sa-mi construiesc inca una dupa ideile mele , adica ale altora dar combinand avantajele diferitelor tipuri.

 

Din pacate chit bass s-a furat.Iar cele "solo" le am vandut unor prieteni , si ami pare rau dupa ele.Se canta pe ele si acuma.Sau se tin ca si piese de muzeu . Una stiu la cine e .Celelalte doua au ajuns in america.

 

Noi construiam chitare electrice caci nu se gaseau si erau scumpe , habar nu aveam ce valoare aare o chitara "handmade"

Link to comment
Share on other sites

Guest mrsdf
la noi in timisoara , acum o saptamana am arflat , sa infiintat o magazie de lemn exotic ,trebuie sa ma duc sa vad cum se poate cumpara si cu cat .Problema ca nu se vinde ptr o chitara ,asa ca trebuie sa adun mai multi amatori de lemn exotic si cumparam impreuna . Mahon ,Palisandru ,Artar ,..si ce o mai fi.

 

Am si eu o rugaminte, daca apuci sa te interesezi de preturi, pune si tu o lista pe aici te rog.

Link to comment
Share on other sites

Guest gnrmarius

Multa bafta cu chitara, desi la prima vedere sansele sunt cam mici sa iasa ceva tare!

Important e sa te simti bine si s-o faci sa cante!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.