www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Sfat achizitie set chitara in 1000 de lei


Marinake
 Share

Recommended Posts

Salutare lume. Cum tot vine vara si o sa am mult timp liber dupa ce termin cu sesiunea, m-am gandit sa investesc ceva bani intr-una dintre pasiunile mele. Imi place la nebunie sa cant si ma descurc bine ca vocal, dar de vreo doi ani a inceput sa ma prinda si chitara. 

Nu pot spune ca am invatat mare lucru in doi ani, dar ma descurc sa cant o melodie dacă am chords pentru ea. Știu câteva acorduri de baza, gen, D C A E Em F etc. Momentan am doua chitare, o acustica și o electrica, dar ambele sunt niște jucarioare ieftine și cred ca a venit momentul sa investesc în ceva mai bun pe care sa ma apuc de învățat serios.

Situația e următoarea. Am 1000 de lei, plus/minus 100 și am nevoie de un set complet (chitara, amp, accesorii). Nu sunt complet afon când vine vorba de folosit google și din ce am citit, în bugetul meu pot cumpăra un Epiphone LP Player Pack sau Squier Stratocaster Set. Am citit despre ambele și consider că potrivita pentru mine este Les Paul. Plus ca am un Strat, naiba știe ce producător, dar nu pot spune că sunt mare fan al formei. 

Chiar dacă aseară eram oarecum hotărât, am zis ca azi să mai caut puțin după ce am citit pe Reddit și de Yamaha Pacifica și am dat o fuga pe thomann. Am văzut ca aș putea să-mi creez singur un set cu ce am nevoie, întrucât în banii mei am mai multe alegeri decât Epiphone LP și Squier ST. Am văzut câteva modele interesante de la Jackson care m-au cucerit prin aspect și am mai auzit prin prieteni că ar fi decente dpdv al calității. De asemenea am gasit si Ibanez care se incadreaza în cei ~650 de lei pe care îi am numai pentru chitară. Nu de alta, dar vreau și amplificator și măcar o husă. Tunerul, penele și alte nebunii nu mă interesează prea mult. 

Stiu ca am scris o grămadă, dar vreau să obțin maximul de calitate în bugetul meu. Precizez și faptul că trebuie să fie produse noi. Știu că la mâna a doua am șanse să iau ceva mai bun, dar chiar vreau ceva nou din magazin. Astea fiind spuse, ziceți-mi și mie cum ați proceda în situația mea. Dacă găsiți vreo ofertă bună sau ceva, am banii pregătiți. Mulțumesc mult! 

Link to comment
Share on other sites

Dar ce chitară deții acum? Nu mi-o lua în nume de rău, dar multe instrumente ieftine sunt departe de a fi "jucării" și nu diferă cu nimic de ceva care sunt cu 500 de lei mai scumpe. Poți învăța ani buni pe o chitară de genul. 

Tu ești totuși într-o zonă de preț la care Jackson, Ibanez, Squier, SX, toate oferă același lucru. Folosesc aceleași electronice, finisajele sunt asemănătoare, hardware-ul e fix la fel, Squier mi se pare puțin mai consistent din punct de vedere al finisajelor și construcției, dar nu e diferență între ele. De pe la 1500 second hand, 2000 nou, începi să intri într-o zonă de preț în care primești un mic upgrade la electronice și poate și la hardware. Zona asta, 1000-2000 mi se pare cam cea mai aiurea. Că nu prea găsești chitare care să merite banii ăia. Pe deoparte pentru că ai putea găsi mai ieftine care sunt cam același lucru, dar nu ești extraordinar de departe de cele mai bune. 

Vintage-ul pe care ți l-a arătat colegul are un preț excelent. Chiar eram cu ochii pe el aseară, aproape să-l cumpăr, dar am realizat că am deja prea multe chitare. Că-i anunțul lui sau nu, nu prea e relevant, e o chitară foarte bună, la un preț cu greu de egalat. "Mai bun" în zona asta de preț nu prea găsești second hand, cu atât mai puțin nou. 

 

"Fan" al formei de Strat... Nu știu ce să zic, mi se pare-i că-i printre cele mai comode forme existente, cu excepția chitarelor gândite în primul rând cu ergonomia în minte, de genul unora de pe la Steinberger. Între Strat și LP nu mi se pare să fie o competiție din punct de vedere a ergonomiei. La aspect, e altă poveste. 

 

Eu îți propun să mai aștepți. Mai strânge niște bani, învață pe cele pe care le ai, învață să le reglezi cum trebuie și caută mai târziu ceva pe la 2000, când o să-ți permiți. În zona aia ai ceva chitare care ar fi un upgrade față de ce ai acum. De pe la Ibanez îți poți băga nasul prin ceva RG-uri, la Epiphone câteva modele, Vintage-urile V100, dacă vrei formă LP, parcă ceva modele de pe la LTD, Squier-urile Classic Vibe, care sunt excepționale, dar dacă nu-ți place forma, mai greu, chiar și Jazzmasterurile astea noi de la Squier, sunt foarte interesante. 

 

Dacă vrei să-ți cheltuiești banii acum, mai degrabă dă-i pe un amplificator, poate un procesor, o interfață dacă vrei să înregistrezi, lasă chitara pentru mai târziu. De 1000 de lei, n-ai ce chitară nouă să iei și să-ți mai rămână bani și de un amplificator mai serios. Iei, nu zic, găsești un Harley Benton, Ibanez Gio, sau Jackson. Dar sunt slabe șanse să fie superioare față de ce ai tu acum. Dai banii de pomană oarecum. 

  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

De acord cu ce a zis 'mnezau mai sus. Ca amp, asta are tot ce trebuie pentru repetat si, dupa parerea mea, nu merita sa-ti iei ceva sub asta. Am cantat pe el si mi-a placut mult:

https://www.zeedoshop.ro/produs_roland-cube-10gx_28770_0

Ia mai intai asta si incearca chitara prin el, eu zic ca o sa-ti schimbi parerea despre ea.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Acum am o chitară ST, dar habar nu am ce producător. Nu are logo, serie, nimic. Pe lângă asta, butonul de volum e stricat, adică merge să modific volumul dar are joc și tare îmi e să nu rămân cu el în mână. Pe lângă asta, am un bâzâit la prima coardă, de parcă se lovește de ceva. E trecută prin câteva încercări fizice și a fost luată de pe OLX cu 150 de lei acum doi ani, ca să înțelegeți de ce vreau alta. Am încercat cu corzi mai bune, la recomandarea unui prieten am luat Elixir (au costat cât chitara, dar au ținut) și tot nu îmi plăcea cum sună. Am testat și pe un amplificator Laney ceva mai serios și aveam un oarecare bâzâit. Pe asta, doar să încerc să o repar sumar și să o țin în casă ca ornament funcțional :)) 

Acum, problema mea e alta. Am găsit un singur site din România (SoundCreation) care avea oarecare ofertă ok și am o dilemă. Ori raman pe un Epiphone LP Player Pack, ori iau separat chitară, amp și accesorii. Alegerile pe care le am pe lângă acel set, ar fi așa:

- Cort X1 BKS + Fender Frontman 10G

- Epiphone Les Paul Special VE + Fender Frontman 10G

- Epiphone Les Paul Special II + Epiphone Electar 10W + accesorii (acordor, husa, pene, cablu, lecții în format digital) 

Din ce spuneți voi, aș putea merge pe pachetul cel mai generos dintre cele de mai sus întrucât nu ar fi diferențe mari. Oare merită să dau o idee în plus pentru acel Cort? Îmi place aspectul și am înțeles că ar fi o firmă destul de ok pe segmentul asta de preț. 

Link to comment
Share on other sites

Păi hai s-o luăm cu începutul. Potențiometrul ăla de volum se poate strânge dacă are joc. E o problemă comună, sub capac are un șurub pe care-l poți strânge. Iar bâzâitul de pe prima coardă se rezolvă cu un reglaj. Atât asupra truss-rod-ului, cât și asupra acțiunii. Un set de imbusuri constă vreo 5 lei, iar o șurubelniță are oricine. Se reglează frumos toate cele, intonația, pe urmă vezi unde ești. Dacă chitara nu bâzâie odată ce-i faci setup, reușești să ai o acțiune în regulă, e perfect cântabilă. 

Marea problemă la chitarele ieftine sunt freturile. Fiind făcute la repezeală, controlul calității mai dă greș. Ba nu sunt tăiate cum trebuie, ba se strânge tastiera și încep să iasă în exterior, ba sunt la înâlțimi diferite unul de celălalt. Acolo pot fi probleme care sunt greu de rezolvat. Și aici mă refer la orice chitară ieftină te uiți tu. Că-i Epiphone, că-i Cort, sau orice altă chitară, inclusiv cea pe care o ai deja. Sunt mai rare problemele astea la chitarele mai scumpe, dar nu inexistente. Iar în cazul tău vorbim de cele mai ieftine chitare. Unde problemele astea apar. 

16 minutes ago, Marinake said:

Din ce spuneți voi, aș putea merge pe pachetul cel mai generos dintre cele de mai sus întrucât nu ar fi diferențe mari. Oare merită să dau o idee în plus pentru acel Cort? Îmi place aspectul și am înțeles că ar fi o firmă destul de ok pe segmentul asta de preț. 

 

Noi spunem cu totul altceva, tu auzi ce vrei. Noi spunem că nu faci o alegere bună, cât timp ai deja un instrument care poate fi cântabil. Pachetele alea au cele mai proaste componente pe care le poți cumpăra. Chitarele nu sunt proaste, dar sunt la fel de bune ca ce ai tu acasă. Amplificatoarele sunt de jucărie. Iar ca o chitară să sune, amplificatorul e mult mai important decât cheresteaua. Poți trage o coardă pe o lopată, o bagi printr-un amplificator bun și sună excelent. Îți iei un Fender Custom Shop de $3000 și-l înfigi într-un amplificator de-ăla din pack-urile pe care le dai tu exemplu, va suna foarte prost. Ca și restul componentelor. Cablul e ca orice cablu, acordorul probabil că-l vei folosi de două ori, până descoperi că ai aplicație pe telefon, husa e ca o foaie de ceapă, iar penele sunt 2 lei bucata la magazin. 

Te înțeleg că poate nu-ți place chitara pe care o ai, vezi alți chitariști cum sună mult mai bine decât tine, au instrumente mai bune, dar chitariștii ăia sună bine în primul rând pentru că au repetat sute sau mii de ore. Ar suna bine dacă ar cânta pe orice lopată. Chitarele pe care le dai exemplu, repet, nu sunt proaste, dar nu sunt nici bune. Vei avea probleme cu potentiometrele mai repede decât la altele, o să-nceapă să facă zgomote, poate nici lipiturile nu sunt făcute bine, te trezești că nu-ți mai merge, trebuie să le refaci, nu sunt reglate mai deloc, deci dacă nu le faci tu un reglaj cum le iei, o să bâzâie și n-o să fie intonate, plus problemele cu tastele despre care am discutat mai devreme pot exista. Părgușurile iar, nu sunt tăiate cum trebuie mai niciodată. 

Știi expresia aia care zice că suntem prea săraci să ne permitem lucruri ieftine. O chitară de genul ăsta, ieftină, e mai degrabă recomandată cuiva care-și place să-și bage nasul în ea, s-o regleze, s-o modifice, repare. Dacă vrei chitară cu care să nu-ți bați capul, să funcționeze cum trebuie, tu doar s-o reglezi și aia e, ți-am spus, pe la 2000 de lei găsești chestii mult mai decente. 

 

De-asta, noi ți-am spus să-ți iei un amplificator mai serios, să-ți reglezi lopata de-acum să vezi unde stai, să repeți, iar când pui ceva mai mulți bani deoparte, dacă încă vei mai fi pasionat de cântat, să-ți iei direct ceva mai închegat.

 

Dacă vrei neapărat chitară acum, ia-ți una, e irelevant pe care o iei până la urmă, ia una care-ți place cum arată. Dar prin Fender Frontman 10G, o să sune prost, că amplificatorul ăla n-are fizic cum să o facă să sune bine. Are un difuzor cât boxele auto. N-o să aibă de unde să te lovească cu tonuri mirifice. Plus, îi lipsesc și ceva efecte, care sunt destul de utile, măcar că vezi ce face fiecare. Roland-ul recomandat de colegul e mai bun din punctul ăsta de vedere. Are un difuzor puțin mare, dar și ceva efecte. 

Link to comment
Share on other sites

Dintre alea 3 pachete pe care le-ai scris, niciunul nu are vreun amp de doamne-ajuta. Vei da banii si apoi te vei intoarce aici cu intrebari ca de ce nu suna bine. Iti mai dau o varianta, am cantat si pe vox-ul asta mic, suna foarte bine si e portabil. 

https://www.thomann.de/ro/harley_benton_sc_500_bk_vintage_series.htm

https://www.thomann.de/ro/vox_mini_3_g2_bk.htm?ref=search_rslt_vox+mini3_313494_1

La amplificatoarele cu difuzoare mici, cel mai bine e sa fie digitale (asa zisele modelling amps, alea la care vezi ca sunt scrise multe "modele" de amplificatoare), de obicei au si niste corectii suplimentare de ton care o sa faca sa suna bine pe difuzoarele alea mici. 

Edited by manbearpig
Link to comment
Share on other sites

Pana la urma am dat comanda din magazin. Chestia e ca banii astia sunt more or less cadou si trebuia sa imi iau acum ceva. Cum doar pe partea de chitara simteam un upgrade, am zis sa investesc in asta. Am luat de inceput o chitara Epiphone Les Paul Special Vintage Edition care mi se pare ok din recenzii si pare sa aiba cam tot ce imi trebuie. Am renuntat la prostii gen husa, suport, cabluri, whatever, ca sa imi permit un amp cat de cat ok. Am citit pareri, am urmarit video-uri pe YT si am mai intrebat si pe aia vreo doi prieteni pe care ii am si se descurca pe chitara si am ales pana la urma un Marshall MG10CF. In banii astia gaseam si Harley Benton de 15/20W dar am zis sa merg pe mana producatorului mai cunoscut. Din review-uri pare ok si tinand cont ca pana acum eu am cantat pe o chitara mai mult stricata si un amplificator Dean Markley imprumutat de la un prieten, chiar cred ca o sa simt diferenta. 

Multumesc mult pentru sfaturi si vreau sa va asigur ca nu ati scris atat de pomana. Topicul ramane salvat aici si stiu cum dau de el cand o sa vreau un upgrade la gear, dar pana atunci vreau sa ma apuc de invatat. Abia cand o sa cant bine o sa ma gandesc si la alte echipamente. Pentru zdranganit in living room si in camera de camin, consider ca astea doua sunt decente. 

In legatura cu chitara veche, as vrea sa o repar daca tot o am in casa. Cate sanse am sa stric ceva daca umblu in ea? Sunt inginer IT deci stiu sa folosesc o surubelnita :)) 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Marinake said:

am zis sa merg pe mana producatorului mai cunoscut

Pe asta se bazează toți "producătorii cunoscuți" când își lipesc numele pe astfel de mizerii. Dacă-ți imaginezi că are vreo legătură d.p.d.v. al tonului sau durabilității cu produsele care au făcut firma celebră, te înșeli.

2 hours ago, manbearpig said:

Cat despre reparat chitara, trebuie sa fii inginer electronist, ca n-ai un calculator acolo inauntru. 

To be fair, complexitatea electronicii din chitară e undeva la nivelul gimnaziului. Deci nu chiar "inginer", dar tre' să știi măcar care parte a pistolului de lipit se încălzește.

  • Like 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Marinake said:

(...) Chestia e ca banii astia sunt more or less cadou si trebuia sa imi iau acum ceva. Cum doar pe partea de chitara simteam un upgrade, am zis sa investesc in asta.

(...) In banii astia gaseam si Harley Benton de 15/20W dar am zis sa merg pe mana producatorului mai cunoscut. Din review-uri pare ok si tinand cont ca pana acum eu am cantat pe o chitara mai mult stricata si un amplificator Dean Markley imprumutat de la un prieten, chiar cred ca o sa simt diferenta. 

(...) Topicul ramane salvat aici si stiu cum dau de el cand o sa vreau un upgrade la gear, dar pana atunci vreau sa ma apuc de invatat. Abia cand o sa cant bine o sa ma gandesc si la alte echipamente. Pentru zdranganit in living room si in camera de camin, consider ca astea doua sunt decente. 

In legatura cu chitara veche, as vrea sa o repar daca tot o am in casa (...)

1. De ce trebuia sa iei acum ceva? Pe langa asta, tu fiind la inceput, chiar crezi ca simti unde e nevoie de upgrade? Colegii ti-au spus mai sus ce conteaza mai mult pentru un ton decent, dar i-ai ignorat.

2. La banii astia, mai cunoscut inseamna doar mai scump, nu si mai bun. De la o anumita suma in sus, mai cunoscut inseamna si mai scump si mai bun (si nici atunci nu e o regula batuta in cuie). Din nou, fiind la inceput, chiar crezi ca o sa simti o diferenta atat de mare (care sa justifice banii cheltuiti) intre cele doua setupuri?

3. In general e mai ok sa te apuci de invatat intai, apoi sa incepi sa dai banii pe scule, ca sa iti dai seama pe parcurs ce vrei. Pentru zdranganitul mentionat de tine, consider ca si ce aveai inainte erau scule cu care sa iti faci treaba daca faceai un setup chitarii.

4. Nu era mai normal, daca tot vrei sa o rezolvi, sa faci asta inainte, apoi sa vezi cum suna si doar daca nu esti multumit sa iei altceva? Just saying...

Nu vreau sa iti dau in cap sau sa te demotivez, dar dupa ce colegii ti-au venit in ajutor cu sfaturi si exemple de produse, tu ai facut tot dupa capul tau. Why?

Edited by Alin N
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Alin N said:

 

Nu vreau sa iti dau in cap sau sa te demotivez, dar dupa ce colegii ti-au venit in ajutor cu sfaturi si exemple de produse, tu ai facut tot dupa capul tau. Why?

Mno, pentru ca-si dorea alta chitara... Pana la urma sunt banii lui, pacat ca i-a folosit la modul aproape cel mai putin eficient cu putinta.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nu mai fiți răi, colegilor, sunt sigur că am fost cu toții în această postură, când nimic din ce avem nu sună bine, dar ne fixăm pe anumite opinii personale, care nu trebuiesc să fie neapărat corecte sau acceptate. Eu am cumpărat a doua mea electrică, un Ibanez Gio în speranța că voi suna ca Paul Gilbert, pentru că l-am văzut că și el folosea Ibanez și avea și un clip pe Youtube în care folosea un Gio. Pe lângă faptul că n-o puteam regla cum trebuie și aveam un Zoom 505 băgat într-o combină audio, abia știam două acorduri, iar cântatul pe timp era o noțiune pe care o ignoram. 

@inițiator - Să stăpânești sănătos chitara și s-o cânți cu plăcere. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 5/3/2018 at 16:48, Marinake said:

Cred ca pentru cei ca tine exista zona pentru publicitate. Oricum, postarea ta e irelevanta. Nici nu ma ajuta cu ceva, nici nu îmi recomanzi ceva mai bun decât am găsit, mai e și de pe OLX. 

Nu e/era chitara mea. O salvasem de ceva timp la favorite si am vazut ca a fost reactualizat anuntul ceea ce inseamna ca e inca disponibila.

Eu o cumparam instant insa am prea multe chitare. La pretul acela, nu gasesti o chitara noua mai buna.

Ca tot vorbeati de sfaturi, eu m-am lecuit, imi vad de-ale mele.

Salutari! :rgcrules:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, 'mnezău said:

Nu mai fiți răi, colegilor, sunt sigur că am fost cu toții în această postură, când nimic din ce avem nu sună bine, dar ne fixăm pe anumite opinii personale, care nu trebuiesc să fie neapărat corecte sau acceptate. 

@inițiator - Să stăpânești sănătos chitara și s-o cânți cu plăcere. 

Cel putin la mine nu e rautate, e parere de rau, tocmai pentru c-am trecut cu totii prin asta. In functie de ce nevoi are, putea cu aceiasi bani sa-si ia ceva care sa-l ajute mult mai mult. Pe de alta parte, daca-i place chitara respectiva si o canta cu placere, e  solutia ideala...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Well și eu am vrut un RG nou dar la ce prețuri sunt la second era aproape prostie să iau din magazin. Vintage V6 am avut și îmi pare rău după ea, sunt chitare faine după schimbat praguș și lucrat tastiera puțin dacă nu au probleme cu truss rod-ul. Noroc că se găsesc ușor.

E oarecum păcat de instrumentele second ok, să iei starter packs care, well, revii și tu cu impresii pe urmă.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.