www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Corzi


ulem23
 Share

Recommended Posts

Am de mult timp o chitara acustica si nici acum nu reusesc sa cant la ea. Cand incerc sa tin degetele pe corzi, durerea nu ar fi o problema, dar nu pot sa le asez in asa fel incat sa nu ating si alte corzi. Nu stiu cum ar trebui sa o fac. Si daca nu tin degetul fix langa tasta, nu se aude sunetul bine.. E normal? E din cauza chitarei sau a lipsei de antrenament 
chitara nu e cumparata dintr un magazin de instrumente, ci de pe un site. Poate fi si asta o cauza? 

Link to comment
Share on other sites

SIGUR e lipsa de antrenament.

Acum, e adevarat ca poate fi si chitara cu probleme, care sa-ti ingreuneze viata. Insa nu cred ca-s pe piata prea multe chitare pe care sa nu poti lua acorduri le de baza :)

Nu prea ai ce sa faci in sensul de rezolvare rapida. Iei acorduri pana se duc degetele unde trebuie, si, MAI dificil, nu apasa mai tare decat trebuie.

In timp se rezolva :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 10/04/2018 at 17:58, ulem23 said:

Am de mult timp o chitara acustica si nici acum nu reusesc sa cant la ea. Cand incerc sa tin degetele pe corzi, durerea nu ar fi o problema, dar nu pot sa le asez in asa fel incat sa nu ating si alte corzi. Nu stiu cum ar trebui sa o fac. Si daca nu tin degetul fix langa tasta, nu se aude sunetul bine..E normal? E din cauza chitarei sau a lipsei de antrenament 
chitara nu e cumparata dintr un magazin de instrumente, ci de pe un site. Poate fi si asta o cauza? 

Pai degetele chiar trebuie tinute fix langa tasta, nu intre taste sau pe tasta, sau mai stiu eu unde. De acord cu Leopold, cel mai probabil e din lipsa de exercitiu, sansele sa fie chitara de vina le vad undeva sub 1%, to be honest. Am mai intalnit persoane care puneau mana pentru prima data pe chitara si aveau fix problema asta, mi se pare perfect normal la inceput. Eu as zice sa continui sa exersezi, sigur trebuie sa-ti iasa la un moment dat. Ca idee, ai mai putea incerca eventual si o chitara clasica (daca ai cumva posibilitatea sa testezi una), sa vezi daca tot atat de greu ti se pare. La clasica gatul este mai lat, iar spatiile dintre corzi sunt putin mai mari, deci asta s-ar putea sa te ajute, cel putin pana te mai obisnuiesti un pic.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Clar lipsă exercițiu, însă dacă are cumva un set mai grosuț de coarde care sunt și mai dure de felul lor plus 'acțiune' înaltă (adică e distanța mare între coardă și tasta metalică), poate fi destul de dureros și dificil. Deși dacă mă gândesc la chitara pe care am avut-o eu împrumut prin liceu, vai, mamă, acum aș face focul cu ea, dar, no, am apucat să învăț cât să bag noaptea prin parc cu oamenii în negru :)

Eu aș avea multă grijă la postura generală, vezi, poate ți-e mai ușor să ții baza chitarei între picioare, adică sprijinită pe interiorul piciorului stâng (dacă ești dreptaci) decât pe exteriorul piciorului drept. Apoi, unghiul în care o ții de multe ori la începători e prea mic, adică gâtul e paralel cu podeaua sau și mai nasol, capătul cu cheițe arată în jos :) E mai ușor să ai  vreo ~30-45 de grade la gât, se așează mai bine stânga. 

Apoi, postura mâinii stângi și cum te sprijini pe gât. Încearcă să o aduci așa încât dacă întinzi degetele pe gât în poziție de cântat să le ai paralele cu tastele. Majoritatea le țin la început oblic față de taste. Nu e greșit, dar e poziție de blues și poate fi mai dificil să iei acordurile așa.

Pe urmă, vezi degetul mare să nu fie încovoiat peste buza de sus a gâtului, ci undeva sprijinit în zona din mijlocul curburii gâtului, plus, minus. Altfel degetele ar putea avea probleme mai mari să ajungă unde trebuie.

Adevărul e că nu există neapărat o poziție 100% corectă, depinde ce încerci să faci, dar la început postura și poziția mâinii te pot încetini mult. Vezi că sigur e plin de tutoriale decente pe tub despre cum să ții mâna și chitara în general, că depinde mult și de fizicul tău, chitară, nu există ceva perfect pentru oricine.

După ce prinzi ideea, bagă cu oglindă în față, te va ajuta să te controlezi la poziție. Ideea e că deprinderile bune trebuie formate, nu vin tuturor natural (ba chiar aș zice că mai degrabă sunt contraintuitive multor oameni). Și neapărat aplică doar câtă presiune e nevoie, nu te înfige, o să-ți omori încheietura și vei obosi repede dacă nu ai grijă la asta.

La clasică cred că te ajută ceva mai mult coardele din nylon decât spațierea mai generoasă, o acustică decentă are oricum suficient spațiu între coarde, dar sfatul de a încerca nu e deloc rău.

Dacă oricum ai dureri și e nașpa du-o la un setup să coboare cât se poate acțiunea și cere setup pentru coarde cât mai moi, subțiri, merg și de electrică dacă devine o problemă mare durerea dar un set super light acustic nu cred că îți rupe degetele. Cred că dacă îmi făcea cineva un setup ok când m-am apucat pe nenorocirea aia scuteam zeci și sute de ore de chin și aveam rezultate mai bune, mai repede.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.