www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Chitare Handmade


Roberto2001
 Share

Recommended Posts

On 29/08/2018 at 08:03, alinu_tau said:

Interesanta lucrare, dar eu totusi nu inteleg, de ce ai copia un model de chitara pe care o gasesti in magazin la pretul de 1600 de lei https://www.mcmusic.ro/electrice-40/ibanez-rga42fm-def-chitara-electrica.html ? Mai ales ca imediat dupa, il pui la vanzare... 

Si mai sunt unele probleme - Ibanez sunt apreciate (de cei care le folosesc) pentru gaturile subtiri si comode... tu l-ai facut gros si neck-thru, imbinarea respectiva corp-neck ii da o grosime si mai mare in si asta o sa deranjeze eventualii cumparatori in zona freturilor aferente. Decat asa, mai bine bolt-on. Si iar ai dat-o in bara cu nut-ul. Daca nu reusesti sa imparti distanta respectiva in 5 parti egale, mai bine ia un nut gata facut. 

Ar trebui sa te gandesti, daca tot ai chef de munca si iti place, sa gasesti modele de chitari care nu se mai fabrica, sau care sunt extrem de scumpe, dar care sunt foarte apreciate si sa le faci la un pret mai accesibil, desi asa ai putea avea probleme in legatura cu marca, patentul, etc si nu e de gluma cu asta, te poti trezi actionat prin tribunale

Omu a zis rga (look) (a)like nu rga, și neckthru nu are treabă cu rga-ul, iar spațierea aia e preferința lui, nu te încurcă, ba chiar te ajută în general.

Dacă tot trollezi, măcar trollează și tu ca lumea, că te faci de râs :)

 

LE - pariez că la blind test fugi acasă cu chitara făcută de Roberto, nu cu Ibanezul. Just a hunch și nu pentru că ar fi ibanezul rău.

LLE - Dacă-ți știi Ibanezul, pipăi la gât și când ai găsit voluta (care la rga nu e), te oprești și o iei acasă ;)

Edited by apocapsile
  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

Asta ultima arata chiar bine, felicitari! Am vazut si chitarele anterioare, iar asta arata mult mai profi!

Daca imi permiti o recomandare, legata de "meseria asta". Eu nu am nici o treaba cu luteria, dar, stiu cum trebuie sa fie o chitara buna, mai bine spus, cum trebuie sa fie o chitara destinata unui chitarist profesionist. Recomandarea ar fii sa testezi cat mai multe chitare de referinta, daca ai ocazia sa le si studiezi mai mult timp cu atat mai bine. Mai e o chestie, ca sa poti sa faci o chitara buna, trebuie sa intelegi de ce are nevoie un chitarist, iar asta inveti ori prin experienta personala, ori fiind in contact cu chitaristi profesionisti. Nu e vre-o insulta fata de chitaristii de sufragerie, dar trebuie sa stii la ce te raportezi. E vorba de repere. Daca ai repere, stii ce vrei sa obtii si cum, daca nu, e la ghici. Nu am testat vre-un instrument facut de tine deci nu ma pot pronunta asupra calitatii muncii tale. E posibil sa stii toate lucrurile pe care ti le-am zis si sa lucrezi deja foarte bine. Oricum, te felicit, cel putin pentru progres!

Te incurajez sa te tii de hobbie-ul asta si, de ce nu, cand si daca va fii timpul sa il transformi in profesie!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Mulțumesc mult de sfaturi! Da, mi s-au spus deja lucrurile astea; rga-ul mi-a fost testat de Octavian Teodorescu(daca ai auzit de el) și a fost incantat de toate aspectele chitarei(mai putin de voluta la care zicea ca ar trebui sa fie mai mică).

Deci la ultima chitară am incercat sa fac totul cat mai meticulos posibil, eu zic ca mi-a ieșit, e un upgrade față de cealaltă, dpdv al hardware-ului si al aspectului.

Edited by Roberto2001
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Foarte bine a iesit chitara asta, bravo :D!

Ti-am urmarit topicul de la inceput si clar se vede ca ai progresat, aceasta e mult mai bine finisata si atentia la detalii se vede.

Ma incearca o idee, in ipoteza in care voi mai reduce din nr chitarelor pe care le am, te-ar interesa sa realizezi un Les Paul Junior Doublecutaway?

image.png.6aae927fe2c48b6547fdf1040c7dfb70.png

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Mama, chiar nu am vazut. E bestial, dar in acelasi timp ma simt si mai vinovat ca le-am copiat aproape 1:1 modelul...

Vorbisem la începutul lunii cu un baiat care lucreaza la ei într-o postare de-a mea cu chitara pe fb. Omu' mi-a zis atunci ca nu e fericit cu actul asta lingușitor, dar macar m-a încurajat sa continui cu ceva original :)

Hmmm, nu prea m-as baga in seama, eu am deja chitara la vanzare in mai multe locuri, n-as vrea sa afle si ei prea curând.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Chiar nu au de ce sa se supere man :)) Nu e vorba de o firma care a copiat modelul si l-a pus pe banda rulanta ca sa concureze cu ei (ca in cazul chibson si asa mai departe). Ar fi de prost gust sa nu aprecieze. Eu unul as fi mandru sa stiu ca oamenii doresc sa imi copieze lucrarile. 

Sfatul meu e sa nu stai sa studiezi ce zice toata lumea. Just do your thing. 

Keep it up man. In curand o sa faci si chitari originale. :D Dont worry. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Salutare,

Am avut de curând șansa să testez chitara lui Roberto, care m-a rugat să-i fac un review sincer, atât pentru el, cât și pentru public. Așa că, pe lângă feedback-ul pe care i l-am dat, am să las aici aceleași lucruri, în scris.

În primul rând, chitara se simte ca un high-end, atât la atingere, cât și vizual. Finish-ul mi-a plăcut în mod special, îndeajuns de lucios cât să arate ca un adevărat custom, dar îndeajuns de plăcut cât să nu fie kitschos. Mi s-a părut interesant și util și faptul că spatele gâtului a fost lăsat satinat, pentru o alunecare mai ușoară a mâinii pe el. Doza DiMarzio e OK, dar asta ține de preferințe. Am apreciat și că hardware-ul este de calitate, nu mai vorbim de chinezării. Singurul upgrade pe care l-aș mai fi făcut ar fi fost niște locking tuners, dar cât am cântat la chitară nu a părut să se dezacordeze. Nu am cântat-o nici foarte intens, dar cât am avut-o în mâini a fost ok. Griful e confortabil și drept, accesibilitate bună la tastele înalte, iar tastiera de arțar e foarte mișto.

Părțile negative țin mai mult de „nitpicking”, nimic grav sau funcțional. Acțiunea, la momentul ăla, mi s-a părut un pic mai mare decât mi-aș fi dorit. Oricum nu era pic de fretbuzz pe grif, deci cred că putea fi lăsată mai jos fără probleme. Am vorbit și atunci cu Roberto și, din ce am înțeles, era într-un setup inițial, care urma să fie retușat. Am văzut și video-ul lui Ciprian de la Spectral, unde acțiunea pare mai joasă, fără buzz. Presupun că s-a rezolvat. Îmbinarea grifului cu lemnul ce ține de headstock se vede și e marcată de o „cicatrice” neagră la îmbinare. Nu se simțea la atingere, problema e doar de natură estetică. Tot din aria „vizual”, cele două wing-uri sunt din lemne diferite, iar în timp ce partea de jos (sau dreapta, dacă te uiți frontal) mi s-a părut că arăta excelent, cea de sus nu mi-a plăcut deloc. Și acest detaliu ține tot de preferință. Alt mic detaliu pe care Roberto m-a asigurat că-l va rezolva a fost atingerea lemnului de după nut, spre headstock, de către corzile mai groase, din cauza unghiului pe care-l formau spre chei. Părea să fie vorba doar de o retușare prin șlefuire.

Oricum, am fost chiar impresionat de build-ul ăsta. Dacă aveam nevoie de un 7 string, cred că o luam. Prețul este foarte OK pentru o chitară fanned fret, cu 7 corzi, neckthrough și făcută de mână, cu componente OK. Roberto e clar pe un drum ascendent cu chitarele sale, iar chitara merită măcar văzută și testată.

rsz_45511794_312717496124944_5577688720951214080_n.jpg

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

O mica lucrare pentru chitara lui Alin Ilies, un Ibanez RG8PB:

-O cavitate facuta la CNC pentru cutia de baterie:

VID_20181208_203822.jpg.94b04e4318d20c40b05e2ae97b07bc25.jpgIMG_20181209_171750.thumb.jpg.beaac7dd598ebdb7063903d9c8803384.jpg

IMG_20181209_182333.thumb.jpg.e9f82371cae36819841a377240c2678d.jpgIMG_20181209_182047.thumb.jpg.ee722e64e5a099368be482d34710aaee.jpg

 

 

-Odata cu trecerea la doze active a fost schimbat si switch-ul, care nu putea fi mutat in pozitia de neck:

 

IMG_20181208_150007.thumb.jpg.dd132cfbc3c4654c84e2243da130833f.jpg

IMG_20181209_182645.thumb.jpg.ef29905efcee4cc2ad42aae53a757776.jpg

+Un set-up de truss-rod si actiune joasa fara buzz acustic:

IMG_20181209_191611.thumb.jpg.c7ed52d41d621e99c460f1cc07b81572.jpg

 

Edited by Roberto2001
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dintre toate, varianta A mi se pare ca are coerenta, restul, mai ales cele cu umarul acela mai drept arata putin cam ciudat; uita-te la cateva template-uri de chitari celebre (telecaster fiind cred cel mai bun exemplu) cum "curg" frumos liniile majore. Cand faci un design ce se vrea original, trebuie sa iti prioritizezi elementele care iti dau niste directii si sa te joci cu ele avand in vedere in primul rand imaginea de ansamlu si mai apoi detaliile. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

M-am "jucat" si eu ieri cu chitarele facute de Roberto.

Spun ca m-am jucat pentru ca nu sunt chitarist profesionist, neanalizand chitarele din punct de vedere al frecventelor, de cum se blenduiesc mediile cu inaltele si ti se topesc in gura, cum se deghizeaza dozele chinezesti in DiMarzio si alte sf-uri.

Le-am analizat din punct de vedere al calitatii constructiei, cum se simte la mana si (cel mai subiectiv si important) cum arata.

RG-like-ul are un fretboard de iti cade fata. E o bucata groasa de lemn (granadillo parca), care arata in mare fel.

Sunt chitare cinstite, ce nu ascund defecte, din punctul meu de vedere mult peste ce gasesti in magazine in gama <3500lei.

Sunt comode, au sustain, nu zbarnaie, nu fasaie, stau in acordaj, sunt intonate corect, construite solid.

Ca nu au bridge nu stiu de care si doze de $$ mi se pare mai putin relevant.

E o chestiune de gust iar din punctul meu de vedere cea mai importanta componenta a unei chitare "e degetele".

Sper sa se tina de chestia asta, eu zic ca are potential iar ideea pe care am incercat sa i-o transmit e ca poate incerca si realizarea unor modele "istorice" 1:1, asa, doar ca sa incerce si zona asta a boutique-riilor si a chitaristilor pretentiosi la nostalgii.

Roberto, multa bafta! :rgcrules:

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

De Skervesen nu m-am "atins", doar m-am uitat la detaliile constructiei si 2 minute de "zdranganit".

Nu am cantat niciodata pe asa ceva, nu sunt atat de "elevat" pentru tipul acesta de chitara dar este foarte interesanta.

Cred ca merita testata, arata ff misto ;)

Avand in vedere faptul ca lucrezi la un hollowbody, ce zici de model acesta: :D

image.thumb.png.f960f7eed6ecca73814c4f8c213be6bc.png

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.