www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

MIM vs CV vs Squier Deluxe


GeorgeMD
 Share

Recommended Posts

Salut tuturor! Vreau sa imi achizitionez primul Strat si am ajuns la primul impediment - ce sa aleg? In primul rand, vreau sa achizitionez chitara de noua, cu fretboard maple si am ajuns la trei modele laudate pe ici pe colo pe net : Fender MiM, Squier CV sau Deluxe. Aici m-am cam blocat cu selectia. Am citit tot ce era de citit pe net in legatura cu chestia asta si tot nu ma hotarasc. Ce ati alege si de ce?

Link to comment
Share on other sites

Salut!

1. De ce neapărat arțar?

2. De ce nu te uiți și la modelul ăsta Deluxe? https://www.thomann.de/ro/fender_squier_deluxe_stratocaster_pwm.htm (există și la guitarshop dar e mai scump decât ieși la Thomann). E un fel de Vintage Modified, doar că are componente mai bune, uită-te la tremolo de exemplu. Și are doze ca și pe VM, decentuțe. Finiș mai puțin de neam prost precum pe CV. Mno, nu zic că e mai bun, zic că merită văzut.

3. Ce-are radiusul 12? Ești obișnuit cu altceva sau care-i buba dacă-i mai mare. E diferență mult mai mare între 7.25 (clasic) și 9.5 decât între 9.5 și 12, ca idee. N-o prea simți. Plus că pe 12" pierde sunetul mai greu la bend-uri cum urci pe gât. 9.5 nu e neapărat un avantaj decât dacă te rezumi la ritm.

4. Nu ne pune pe noi să îți dăm criterii. Alea sunt ale tale. Măcar spune ce vrei să faci cu el, ce sunet ai prefera, alte considerente de orice natură.

5. Standard e de departe cea mai proastă alegere. Acel 'agathis' de pe standard e stricăcios, imediat sculptezi în el. La classic vibe e glazurat tot, dacă-ți place chestia asta. Mie la atingere îmi plac mai mult VM-urile, chiar dacă pe CV sunt doze mai bune (teoretic) și arată mai de vitrină.

6. Cel mai bine își ține valoarea la revânzare MIM. Deci go for it dacă ai banii. E simplu.

Dacă vrei o chitară pe care să o vinzi pe urmă (fără pierderi mari) MIM e singura alegere ok. Și la CV pierzi destul, poate mai mult decât la MIM. Eu n-aș da peste 1.200 pe un CV second.

Dacă vrei să o ții sau nu te intere pierderile, sunt alte opțiuni ok.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Din punctul meu de vedere chitara care suna cel mai a Stratocaster stoc este Classic Vibe. Modelul Deluxe daca nu ma insel este din basswood si suna mai mat. Fender Standard MIM are doze cu magneti ceramici care suna ceva mai hot si mai infundat. Ca si calitate a fabricatiei mi se par in general din aceeasi clasa. Primele serii de Classic Vibe au fost foarte reusite, intre timp au reusit sa le mai strice ...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Artar pentru ca pe de o parte, restul chitarilor mele sunt cu tastiera de palisandru, iar pe de alta parte, pur si simplu imi place cum arata stratocasterele cu tastatura din artar. Cat despre radius, din nou, am chitari cu 12 respectiv compound radius si as vrea sa am si altceva. Chitara o iau ca sa o tin, nu sa o dau mai departe dupa aceea, ar fi primul meu stratocaster si prima chitara cu doze single coil. La CV sincer nu ma atrage foarte mult finish-ul ultra glossy. 

@apocapsileLa ce alte optiuni te referi, daca nu e cu suparare?

Link to comment
Share on other sites

Just now, GeorgeMD said:

SO helpful

daca nu te-ai prins, nimic din ce vom spune noi nu va fi daca tu cauti chitara de defecte de parca o iei de nevasta. tu trebuie sa te decizi, pentru ca tu dai banu' . ti-a zis si blackthorn mai sus: sunt cam in aceeasi liga.

aia nu-ti place ca are radius de 12", aia nu-ti place ca pentru ca e glossy. Asta inseamna ca stii ce vrei. si atunci de ce mai intrebi?

Link to comment
Share on other sites

Vad ca ai luat personal comentariul meu referitor la radius. Nu contesta nimeni ca G&L sunt chitare bune, chiar le-am luat in considerare. Ideea era sa intreb niste oameni care poate au si cantat chitarele de care intreb eu, ca sa imi dea o parere, avand in vedere ca nu ma pot duce eu intr-un magazin sa le probez. Mersi de raspunsuri oricum.

Link to comment
Share on other sites

Păi zi așa, altfel vii de-acasă când expui contextul. Te înțeleg, și eu aș fi preferat cu arțar dar am găsit mai convenabil (și dealtfel mai ok per total) cu palisandru. Soarta.

Păi dacă nu ești fan ultra Glossy, chiar uită-te la Deluxe. Unora nu le plac dozele duncan designed dar aia poți numai tu să stabilești. Plus că dacă o iei de ținut, poți investi într-un alt set dacă nu te coafează ce vine stock. Deluxe e mai natural și, din nou, are piese mai bune și corp din copaci mai breji. Nu știu cum sunt în general fiindcă nu prea sunt multe nici în magazin. Chiar spre zero de multe ori.

Alte opțiuni: a mea ar fi fost de departe https://www.thomann.de/ro/vintage_reissued_v6mssb.htm (au unul mișto și pe roșu, dar nu-l văd decât în UK) dar dacă nu vrei 12" pică. Vintage Modified însă: https://www.thomann.de/ro/fender_squier_vint_mod_70_strat_bk.htm Restul pică dacă vrei radius sub 10" sau sunt pe dinafara bugetului.

Acum, sunt oameni care preferă mai twangy și cu înalte și atac mare, sunt oameni care preferă să sacrifice din atac pentru "portanță" și un sunet mai plin, mai puțin sticlos. Mie nu-mi place excesiv de sticlos și "scobit" pe medii, chiar mă enervează strat-urile care sună prea pițigăiat; clopoței ai oricum și fără ace în ureche.

Ți-aș zice să încerci Deluxe și Vintage Modified 70s dacă plănuiești să o ții. La revânzare clar pierzi față de MIM și CV, fiindcă oamenii nu știu în primul rând apoi nu apreciază că pe Deluxe ai un tremolo mai bun și în general piese la un nivel peste Classic Vibe (sorry guys).

Dar dacă ai bani, ia MIM. Dacă nu-ți place măcar nu pierzi mare lucru, că se cumpără în prostie.

 

Cu radius-ul, mie ritmul mi se pare cel mai oke de ținut pe astea rotunjite, chiar și bâta de 7.25". Cu deștu mare peste bord și toate alea, ceea ce eu unul nu pot face pe 9.5 decât greu și pe 12" aproape deloc (dacă ai labe mari și cârnați deșirați nu prea contează radius-ul). Dar cam aici se opresc avantajele.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

n-am luat nimic personal, dar vad ca in ochii tai fiecare chitara are cate un neajuns si cumva asta te impiedica sa inclini spre una sau alta. Asta va trebui sa decizi tu pentru tine ca sa nu regreti mai tarziu. Sincer dintre toate insirate am pus mana pe un MIM si un CV strat si am detinut un CV tele. sunt chitare ok amandoua, dar iarasi, PERSONAL, nu gust gloss-ul de pe gat si detest radius-ul de 9.5" . unora din cate am inteles le place. Depinde ce te face pe tine fericit si asta numai tu stii.

Link to comment
Share on other sites

Merită la revânzare probabil diferența aia. Deluxe mă îndoiesc ca e un model foarte vândut. Dar eu zic totuși să-l încerci în magazin dacă îl au prin Iași. Să nu dai cu parul după mine pe urmă că cine știe ce nasoleală ți-a venit de la T. N-am ținut decât de vreo două ori din ăla în mână dar mi-a plăcut mai mult și decât VM-urile celelalte și decât classic vibe. Dar nu sunt reprezentativ :)

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

@guitarhead Te ajut eu (ooo, da):

27503645_1549729688429099_48028456319249

Rant subit:

V6 e mult mai aproape de ce ar trebui să însemne un strat accesibil. De exemplu, lățimea gâtului și spațiul vizibil mai generos pentru digitație (42.5mm vs 42mm Std/Deluxe/VM/CV/MIM vs 40.6mm Affinity!!!). Ca idee un american (ăla care-mi place mie - sunt și mai înguste) are spre 43mm, vreo 42.7/8 și se simte (în bine) diferența. Tremolo compensat cu stagger pentru tensiune optimă și funcționarea corectă a tremolo-ului fără a fi nevoie de piese și mecanisme scumpe sau complexe. EZ-Lok, care-și face treaba perfect și te scutește de locking tuners pe toate modelele lor de strat. Hum-cancel pe toate pozițiile cu o bobină fără magnet care preia semnalul dozelor individuale single, îl inversează și rezultă dispariția celei mai mari părți din brumul de 60 Hz (pe modelele mai scumpe cu Bukka Push-Push). Doze mai mult decât decente Alnico. Totul e să prinzi un model care sună bine și nu are defecte care să conteze. Sigur că nu-s piesele Wilkinson la calitatea celor de aftermarket, dar își cam fac treaba la fel de bine. La prețuri de început comparabile cu Squier Affinity.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Citește review-urile ca să ai un punct de plecare. Îți dai seama că nu sunt prea populare Chapman-urile, nu? De arătat arată bine, dar foarte probabil să fie mai mult aparențe.

În mare, eu unul am înțeles că arată și se simte mult mai ok decât sună și se comportă. Sunt foarte trebly și au cică probleme de stabilitate a acordajului. Că o fi inerent sau vin cu prăgușul tăiat prost sau cheițe dubioase sau că tremolo-ul nu prea are chef să revină la poziția inițială, asta nu știu - zice lumea că oricum se agață în prăguș, apoi au un strat de furnir super mic care să arate drăguț (aici nush dacă e plus sau minus). Plus că nu știu cine-ți dă bani pe ea dacă decizi să o vinzi (dar e valabil și la orice altceva în afară de MiM). Eu unul nu mi-aș lua decât dacă m-ar da banii afară din casă și în ideea că pot apela cu încredere la retur  dacă nu este ce vreau.

Nu e nici pe departe ca un strat din mai niciun punct de vedere și în niciun caz cu un strat standard. E superstrat toată ziua axat pe registrul înalt, nu ai ce SRV/blues să scoți din ăsta. Pe funk/country însă ar putea fi interesant. O să vezi că nu-și iau mulți din neîncredere și mai ales pentru că odată ce nu-l mai poți returna, dacă vei vrea să scapi de el vor fi interesați și mai puțini decât cei care ar cumpăra unul de test online, unde au posibilitatea de retur timp de măcar 14 zile dacă nu chiar o lună.

Sfatul meu e ca dacă vrei un strat standard să iei un strat standard și gata. Vezi cum e, cu bune, cu rele. Nu e ca și când te împușcă cineva dacă faci alegerea greșită. Returnezi, next (în limita bunului simț). Iei ceva de genulhttp://www.guitarshop.ro/chitara-electrica-fender-standard-stratocaster_p11.html variantă cu arțar, end of story. Încerci în magazine, nu știu. Oricum părerile altora sunt irelevante, important e cum ți se pare ție. Degeaba întrebi aici ce părere are X sau Y. Unii de aici ar face focul cu chitarele mele, alții nu mi le-ar mai da înapoi. So what? :)

Adică vrei experiența unui strat standard și te întrebi ce altceva în afară de strat standard ai putea să-ți iei? Ce? :D

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Squier CV e de departe cea mai buna alegere daca vrei varianta de strat clasic. Partea un pic mai trista e pretul, care acum sare de 2000 de lei si la Guitarshop si Thomann

Am avut 4 strat-uri CV si un tele si am fost foarte multimit de fiecare dintre ele (ce e drept, toate au fost cu fretboard rosewood). Cu toate astea, as recomanda mai degraba o achizite SH la ce pret au acum in magazin.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Au fost în toamnă ceva mai ieftine, pe la 1.600 sau 1.750, nu mai știu. 2.000 pare cam mult pentru ce sunt ele. Cu alegerea rămâne pe simțite. Aș fi jurat că e perfect tele-ul până să pun mâna pe el, moment în care mi-am dat seama că exact gloss-ul ăla excesiv care-l face să lucească în poze mă scoate din minți când pun mâna pe el. Motiv pentru care în zona aia de preț parcă-mi vine (și parcă nu totodată din pricina banilor pierduți la o eventuală vânzare) să mă îndrept mai degrabă spre un V58JD de la Vintage (e 7.25", profil U, finiș natur pe gât, doze Alnico II și switching augmentat cu o poziție în care imită un strat și alta unde țipă mai tare pentru crunch mai greu și chiar high gain). În schimb, la ce nu m-aș fi uitat niciodată (total nelegat de strat), EVH Wolfgang (Standard)... WOW!!! Finiș, gât, toate alea (mai puțin switch-ul pus ca pe LP). Dacă era să aleg ceva probabil că uitam de strat. E mai bine să pui mâna.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Numa' vezi că nu e chiar 100% experiența clasică de strat EVH-ul :)) 

Doar ca fapt divers e vorba că aveau în magazin un exemplar lucrat impecabil, de înțepeneai. A fost redus pe la vreo 1.600 de lei de la 2.300 sau cât era întreg. Încă îmi dau palme că nu l-am luat - spre deosebire de Ibanez-urile din zona aia de preț are și doze foarte bune pe el. La tremolo nu știu cum stă însă, nu cred că e mare lucru de capul lui - probabil zinc sărăcit :). Nu am experiență cu chestiile gen FR și habar nu am dacă e o implementare oke sau nu. Dar dacă tot e oke în rest chitara, probabil merită văzut dacă există upgrade simplu la ceva bun. În zona aia cred că tot la Ibanez te duci dacă vrei trem cât de cât oke (sau chiar foarte oke). Dar gâtul e ceva special, asimetric, un 12"-16" foarte, foarte, foarte plăcut.

!ATENȚIE! -  la EVH montura de doze e rotunjită, nu-ți intră altele fără 'adaptări'. Doar ca să știi. Probabil e destul să dai jos de pe cele existente baseplate-ul și să-l pui corect pe altă doză, dar e bătaie de cap. So you'd better like them :D

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Nu văzusem chitara pe thomann, e la categoria designuri deosebite. Ca tot vroiam si altceva in materie de gat, mi-ar scarpina mâncărimea gatul compound al EVH-ului. Cat despre tremolo, il pot bloca oricand daca ma sâcâie, desi nici chitari cu floyd nu am si ar fi si asta o experiență. Pare o investiție ok la 2000 de lei. Ma tentează mult. 

Link to comment
Share on other sites

Caută-l la magazin, parcă aveți Guitarshop. Sunt șanse să aibă un model WG Standard. Mie unuia mi-a plăcut chiar foarte, foarte mult. Dar ai grijă doar la chestia cu dozele. Oricum dacă-ți place Van Halen e exact ce trebuie. Și Vintage fac una destul de bună la vreo 1.500 nouă, VM24 parcă. E bună.

Check out:

 

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.