www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Chitara falseaza dupa schimbare corzi


Red9
 Share

Recommended Posts

Salut.

Sper sa gasesc putin ajutor aici.

Mi-am inlocuit corzile la chitara electrica (un știft pentru incepatori, copie dupa Strat) acum 5 zile, si de alaltaieri, scoate sunetele foarte ciudat, si se simte cum falseaza.

Corzile mi le-am inlocuit singur, le-am schimbat una cate una, apoiu am acordat chitara, pana aici fara probleme.

Am incarcat si un video ca sa vedeti / auziti.

Are cineva vreo idee?

P.S> M-am apucat acum o luna de invatat. Corzile originale nu-mi placeau cum suna. Cele noi sunt Fender Super Bullets 9-42

 

Link to comment
Share on other sites

E posibil sa fie de la corzi! Iti recomand firme de corzi cunoscute gen D'adario, Elixir...

  Ca un sfat, incearca sa acordezi chitara in mai multe stiluri (drop C dupa care din nou la standard si tot asa cu mai multe acordaje) 

  Dar e posibil sa atinga si vreunul din freturi, ca se aude un zdranganit, daca se intampla asta trebui sa mai ridici bridge-ul! Se intampla cand pui corzi mai groase pe ea. Chitara in magazin este "reglata" pentru corzile cu care vine

Edited by Marius24
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, Marius24 said:

Ca un sfat, incearca sa acordezi chitara in mai multe stiluri (drop C dupa care din nou la standard si tot asa cu mai multe acordaje) 

Br00TCn.gif

Măi băieți, nu credeți că e mai util să vă familiarizați cu domeniul înainte de a da sfaturi?

Anyway, Red, fă o căutare după cuvântul "fretbuzz".

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Ernie Ball, DR, Rotosound, D'Addario, Elixir. Mie imi plac Elixir dar sunt destul de scumpe. Probabil mai sunt si altele, dar astea sunt mai comune / se gasesc peste tot.

Si corzile fender nu sunt proaste, sunt doar proaste - se uzeaza mai repede si mi se par mai tari decat alte variante.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pentru falsat pe înalte caută pe aici pe forum sau pe net reglarea intonației la un stratocaster. E plin de dări de seamă. E la fel cam la toate. Întâi reglezi înălțimea dorită din piciorușele chestiilor pe care stau coardele la mâna dreaptă, ca să nu ai buzz, pe urmă intonația. Dacă tot ești acolo, caută cum se pun corect coardele, iar găsești tone de clipuri, poți evita anumite neplăceri dacă nu le înfășori excesiv.

Mărci: ia Rotosound dacă ești pe buget, Elixir dacă vrei să te țină mult. Un set e 60 de lei dar au pachet de 3 la 120 de lei sau 100 redus, adică 40 respectiv 33,3(3) lei setul, ceea ce e super ok pentru ce sunt ele.

Buzz la taste inferioare: cel mai probabil (dar nu numai): prăguș tăiat incorect punct sau nepotrivit pentru coardele pe care le-ai pus. Dacă a avut coarde 10-46 se poate ca un Fender 42 să joace mai mult în locaș și să bâzâie.

Și da, tragi de ele mult prea tare pentru electrică. Dacă vrei să sune mai tare ai volum/amp/booster/etc. nu trebuie s-o toporești că nu-i acustică.

Baftă!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1. Nu mai da asa tare in corzi. Nu e nevoie la electrica. E bine sa te inveti ok de la inceput apoi e mai greu sa te dezveti. 

2. Daca tot dai mai tare foloseste o penita medium 0.5 0.6 tu vad ca ai 0.96 acolo.

3. Cauta pe net thrust rod adjustment si cum sa masori daca e ok. 

4. Setezi action, sunt mai multe metode... cel mai usor poti incerca cu o linie ceva sa le pui un pic sub 2mm la fretul 12. Dar o linie care incepe de la 0 nu chinezarii care au inca 3mm pana la 0. Distanta de la fret pana sub coarda.

Thrust rod si action masurat cu chitara in pozitia de cantat nu pusa la orizontala.

5. Cauti cum setezi intonatia. 

6. Have fun si nu te mai stresa  cum suna chitara cu cat o sa inveti sa canti mai bine cu atat o sa sune mai bine. :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

M-am folosit de sfaturile voastre, am ajustat putin Truss rod-ul pana mi s-a parut in pozitie corecta griff-ul, am mai si tras de corzi in sus, am tot acordat, acum suna mult mai bine, desi acel fretbuzz nu dispare pe primele 4 freturi la E mare.

Mai ramane intonatia, am citit vreo 4 articole, dar tot "tufa" sunt. Inteleg ce inseamna, nu stiu cum se face.

De asemenea, mai ramane inaltimea corzilor. Sa vad ce pot face si aici. BTW, nu's asa rele corzile Fender, sa vedem si cat vor tine.

 

Va multumesc mult, din suflet, tuturor pentru sfaturi. :wub::wub:

Link to comment
Share on other sites

Intonația:

Practic e vorba de a obține rapoartele corecte de frecvență față de coarda liberă pe măsură ce urci pe gâtul chitarei. Asta se ajustează din lungimea coardei, adică bucata dintre prăguș și 'saddle' - căluș, piesa pe care se așează. Pentru asta, șeile /saddles pot fi deplasate spre prăguș sau în sensul opus.

Cum se face: având chitara acordată în acordajul dorit (bănuiesc că în cazul tău standard, Mi La Re Sol Si mi de la gros la subțire, adică EADGBE pe engleză), iei armonicul natural deasupra tastei 12 (de fapt atingând ușor mijlocul coardei - care cam pe acolo e). Apoi apeși ușurel tasta 12 și iei nota, compari. Dacă la apăsare, sunetul este mai jos/grav decât armonicul, trebuie să deplasezi șaua înspre prăguș până când obții același sunet. Dacă la apăsare sunetul este mai înalt (ăsta e cazul de foarte multe ori), trebuie să deplasezi șaua spre căluș, deci în sensul opus. Faci asta pentru fiecare coardă. Apoi, în funcție de cât de corect e făcută chitara și îmbinat gâtul cu corpul (sau cât de corect e tăiat prăgușul), ar trebui să cam ai frecvențele corecte pe tot griful, la modul ideal.

Notă: Dacă cumva dai maxim spre căluș o șa și vezi că tot sună prea sus la apăsare față de armonic, singura soluție la îndemână e să cobori pe înălțime șaua respectivă sau să faci gâtul mai drept din truss rod). Dacă e invers, ai șaua împinsă în afară maxim și tot se aude prea jos la apăsare, trebuie evident urcată, respectiv lucrat din truss rod pentru înălțime ceva mai mare.

Înțelegi cam ce zic?

 

Acum cu buzz-ul pe E: tot dai prea tare în ea sau ar trebui s-o trimiți la un lutier să-ți facă totul ok, prăguș de os sau grafit, fret level/dress/crown și tot ce se mai face ca să fie țuț. Coardele Fender nu poți să zici că-s bune sau proaste fără termen de comparație, încearcă ulterior și Elixir 10-46 pe chitară ca să vezi și cum se comportă în timp alea. Eu pariez că n-o să mai cumperi Fender ;)

BTW eu am pe strat http://daddario.com/DADProductDetail.Page?ActiveID=3769&productid=7&sid=0993f6da-9366-494c-be74-eec0c7e19fd5 și sunt foarte mulțumit de ele ca stabilitate și sunet, ca variantă de buget. Se găsesc la MC Music. Caută EXL125 la ei pe site, alea sunt. S-ar putea să mai reducă din buzz deși e greu de zis.

Oricum, dacă buzzu nu se aude în amplificator și nu omoară nota scurtând semnificativ durata, nu te stresa prea tare. Stratu îmi bâzâie în draci (am și coborât exagerat de jos acțiunea) dar nu aud nimic amplificat și are sustain bun, așa că momentan mi se rupe.

Baftă.

Edited by apocapsile
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Multumesc apocapsile! Am inteles tot si asta am sa fac cand voi ajunge acasa.

Ca sa intelegi, nici nu o sa ma stresez prea tare cu reglajele, pentru ca a mea chitara (ca sa evit cacofonia!) e o replica ieftina dupa Stratocaster. Am cumparat-o doar ca sa invat sa cant. Probabil dupa ce voi ajunge la un nivel intermediar, o sa scap de ea si voi trece la ceva mai serios. Si voi canta doar pentru mine si / sau pentru prieteni, nu o sa fac performanta. Am 35 de ani, so figure it out!

Revin cu rezultatele :)

Link to comment
Share on other sites

Dar nu e musai să fie proastă sau incomodă dacă e ieftină. Poate fi așa și dacă e scumpă :) 

Pe Harley Benton-ul SC-400 copie LP cântai fără nici cea mai mică problemă, super comod, de exemplu și e mult mai bună decât un Epiphone la preț aproape dublu. Sunt și SX-uri foarte ok, important e exemplarul să fie mai corect executat. Poți și pe bullet, ce naiba. Dacă-ți vine bine mâna pe ea și poate intona corect cu acțiune suficient de joasă cât să nu te încurce și fără buzz auzibil amplificat, nu prea ai probleme câteva luni sau chiar mai mult.

Singura problemă e să o duci la careva să ți-o regleze pe cât posibil bine, dacă n-ai avut pe cine să iei când ai cumpărat-o.

Edited by apocapsile
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

La montarea corzilor noi >

Scoti corzile uzate si  reglezi calusul , piesele mobile " sadle " de la corzile 1 , 2 si 3  le muti catre spate ..adica te departezi de gat ===>

4 , 5 si 6 lasi cum a fost caci de obicei eventual coarda 4  poate sa aiba un scurta prioada de timp pitch mai inalt ce il rezolvi daca tragi de coarda si apesi puternic cu degetul chiar langa calus ( sadle ) astfel se " frange coarda si ai intonatia OK  ..eventual mai muuti catre " spate " putin calusull .

La corzile 1 , 2 si 3   dupa ce  sunt   montate   reglezi usor catre gat  calusul ( din surubul calusului  ( si controlezi daca ai octava OK ..adica sta este intonatia , pe tasta 12 trebuie sa sune octava corzii libere .

Cand corzile " obosesc |"( se intinde otzelul  ) acestea se aseaza mai bine pe calus si vor avea " lungimea activa mai mare , in acest caz dupa un timp  inaltimea tonului la  octava ( tasta 12 ) va cobora  si trebuie sa cotectezi mutand calusul corzi catre gatul chitarei astfel sa scurtezi coarda ca sa sune la tasta 12 exact octava .Poti sa verifici inaltimea corecta cu un aparat " acordor " daca inca nu auzi diferenta .Inaltimea tonului la tasta 12 trebuie sa fie identica cu " flagioletul " produs la tasta 12 ...

Testing Guitar Intonation Using Harmonics

Cand dupa un timp nu mai poti urca  tonul din calus deoarece coarda se tot uzeaza , trebuie sa schimbi coarda ...si incepi de la inceput reglajele calusului cum am descris .

 

Oricat de scumpe corzi cumperi cam  dupa doua luni trebuie sa le inlocuiesti cu un set nou daca vrei sound frumos ..eventual daca canti rar   si stergi corzile dupa fiecare cantat / exersat si tii chitara ferita de umezeala si praf pot sa tina soundul vre=o 4-5 luni ...mai mult nu am reusit cu nici o metoda ..

Ptr exersatt si cantat cu distors poti folosi corzile pana acestea nu falseaza la octava si nu se mai poate corecta intonatia din calus ..deci le inlocuiesti cu unele noi ..

Buzz ..

 

nu se trage de coarda  asa puternic cum faci tu sau eventual cand vrei sa faci un fel de " slap " plesnit ca si efect ., se loveste cu pana ciupeste fin cat sa sune coarda plin si corect , daca lovesti /ciupesti tare vei avea un " punch "   folosit doasr cu coarda estompata ca si efect ritmic / percfutionist ..taca taca ...dar care totusi are inaltime de ton aproximativa ..se utilizeaza ptr a da ritm unor parti muzicale ..acompaniate ..etc .

Tonul normal il optii ciupind doar cat este necesar ca sa ai soundul bun frumos si corect , ciupind puternic mai apare si o urcare a tonuluiu exact ca si la timpan de percutie ..cand lovesti /tragi  coarda aceasta va fi tensionata si tonul urca .

Este OK o chitara ieftina doar trebuie sa citesti , intrebi , sa te documentezi si sa inveti sa o reglezi ..

Truss rod .....cand schombi garnitura de corzi de la o grosime la alta  la acordajul corect vei avea diferita tensiunea produsa de corzi ...deci si gatul va fi incovoiat usor mai tare sau mai putin ..de aici apare  problema frett buzz si schimbarea actiuni ( inaltimea corzilor fata de taste  ) deoarece gatul se incovoieaza in diferite grade in functie de tensiunea corzilor care produc nu mai stiu cate Kg Forta    ( 6=7 parfca  sau mai mult ? )

Exxista zeci de videouri pe youtube cu setarea gatului ...icu titlul ceva de genul ..  how to ..."truss rod setting ".

Din videoce este postat de tine am vazut doar ca cineva trage de coarda ca si Wilhelm  Tell cand trage cu arcul ...asa ceva nu se face normal la cantat ..cum am  scris doasr ca si efect interesant ..

Corzi ...indiferent cat de scumpe sau ieftine sunt corzile vor face la fel  cu  intonatia .

Corzile mai scumpe tin soundul frumos mai mult timp , corzile ieftine se oxideaza mai repede si soundul lor se face unul " murdar , inrtunecat  ...aceasta se refera la corzile 4 , 5 si 6 ( cele matisate )care sub stratul de sarma matisata ruginesc / se oxideaza si nu mai oscileaza pe frecvente inalte din spectrul lor .Ca si comparatie , coarda noua suna  " asemanator cu sunetul produs de o coarda de bass de la un pian , coarda uzata / oxidata in interiorul matisajului suna ca si timbru asemanator cu  un contrabas  cu corzi din " matze " ...adica inchis fara strakucire ) blop , blup ..( ..hehe ..explicatie mai simpla ).

Stii ce a zis Lenin ...

( Invatati , Invatati ,Invatati )

Guitar Intonation Using sadles

https://www.youtube.com/results?search_query=Guitar+Intonation+Using+sadles

 

 

Edited by karpi
  • Like 2
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Guys, cu ajutorul vostru, am reușit.

Puțină ajustare a Truss Rod-ului, am mai coborât puțin corzile, am reacordat-o, acum suna mult mai bine. Și Fretbuzz-ul a dispărut...

Oricum, tot acest thread l-am printat, și intră la dosarul Guitar related.

Va mulțumesc încă odată tuturor ;)

Trimis de pe al meu Nexus 5X folosind Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.