www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Amplificator tuburi de bass


ciprian87
 Share

Recommended Posts

2 hours ago, ciprian87 said:

Da, negaurit. Sunt in cautare de un burghiu in trepte prin Dedeman acum.

Saptamana asta a fost la Lidl promotie. Set de 3 burghie in trepte, diametrul maxim 32 mm, cu 20 lei setul.Mi-am cumparat si eu tot pentru acest scop.
Mergi la colindat magazinele Lidl, ca cine stie, poate mai gasesti.

IMG_20180121_124122.jpg

Edited by vldmlt
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Wow ce bine arata !

O observatie .

Conectoarele acele cu "lame elastice " si surub de fixare /strangere   nu stiu cat de OK sunt ptr un amplif ce va fi transportat /trambalat etc ..??? Asa ceva este OK la instalatiile fixe ca si prizele de tensiune  din apartament sau la candelabre  ..deci ceva static ce nu se mai misca nu este suppus vibratiilor .

Am patit cu mai multe scule in turnee /deplasari  s-au desprins conectiuni  ( fire )  si din amplifuri facute de noi si din scule profi  chiar si intr=o orga profi ..De la  vibratii efectiv se rupe firul .In cazul lipiturii /cositoririi in locul " incalzit " se " caleste" deciapare o tensiune  in material intre  partea incalzita si cea de langa ..aici se poate rupe /frange de la vibratii.

Dar sI in cazul contactoarelor cu asemenea  lamele si surub de fixare se poate intampla la fel ,plus un surub la vibratii se mai poate desface si se poatr deforma si lamela++capatul conexiunii   cositorite sau doarfirul " gol " ,  in cazul unui fir " monofilar " atentie sa nu  fie " zgariat " capatu  unde fgixezi firul ...acolo se poate rupe de la vibratii ..in mod asemanator cum se " taie " geamul ....ce se va crapa exact pe linia " zgarieturii " cu diamantul ...

Mai ales la blocul de alimentare   cat la firele catre iesirea de difuzor trebuiefoarte bine asigurata fiabilitatea conexiunilor .

Exista tot felul de " gel-uri " dar in unele cazuri se poate utiliza  si   "varnish "niste tuburi de material izolator ce se   contracta la incalzire , cu acestea este OK sa asiguri legatura   ca sa tina strans impreuna  si firul dar si cosa de conexiune .

In scule " de fabrica '" poti sa  vezi /gasesti cum sunt fixate unele componente cu " gel " ..

Plus acei condensatori fixati numai prin cositorirea terminalelor ??? la vibratii /transport  nu stiu cat rezista ..ar trebui fixati cu " gel " ce  sa "  lipeasca " corpul condeului de placa  ..

Vibratii pot survenii chiar doar ca pui ampliful pe boxa si canti ..va vibra  totul ..la anumite frecvente de " rezonanta "  a cate unui fir  acesta se poate rupe la /langa lipitura ..punct de fixare .

La transport cu masina chiar daca impachetezi intr=o cutie cu burete etc tot nu poti amortiza toate oscilatiile / vibratiile deci exista prosibilitatea de asemenea defectari mecanice .

Pericole marii  lla amplifuri  pe tuburi ar fi ..deslipirea unor fire ce cionduc tensiunea anodica ce daca bnu sunt fixate bine pot face probleme si mai mari daca se ating ici=colo prin amplif intre componente ..

La conectarea catre jack-ul de iesire catre dif ..atentie !!  la functionarea /amplificare fara sarcina pe iesirea trafului acesta se va distruge  ce poate duce si la distrugerea altor componente .. Deci aici la fel trebuie sa se faca o conexiune cat mai fiabila si sa pui un jack-mama de calitate .

 

Edited by karpi
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, ggg said:

Este plastic cu silicon . Se gasesc astfel de pistoale care topesc barele de silicon si la Dedeman .Preturi intre 15 si 80 RON

Exact , eu nu am folosit dar trebuie sa cumpar si eu ca este comod si OK .

Am folosit Gel "Skotch "  si sillicon " Bizon "  ce se utiliuzeaza la instalatii de apa , canaslizare .

Recunosc ca nu am tinut cont daca este ignifug sau nu ...sa nu se aprinda ...dar daca este la aprins /foc / flacara deja este o problema mare in amplif ..

 

Socluri de bachelita a salvat de cateva ori traful de iesire ( cand era ars  intrerupt diful sau intrerupt cablul de dif in timpul cantatului )    deoareca sa strapuns  sa carbonizat oleaca si conducea curent intr-o veselie dupa ce este otzara carbonizat si iaca asa treful de iesire nu a ajuns la strapungerte ..daca erau socluri de ceramica ..precis ajungea traful strapuns ..deci este si un avantaj soclul mai putin calitativ . Soclul prost functiona ca si un fel de eclator ...hehe ..

De fapt soclul  ceramic de  de " kalit "  este ptr inalta frecventa si inalta tensiune  parca deoarece  are " scurgeri " mici fata de socluri din bachelita sau textoolit ..

Asa cu toate componentele unele au avantaje dar si dezavantaje   ..

Nu stiu daca colegul nostru stie de faptul ca :

....in cazul unui amplif pe tuburi cu traf de iesire ..

.NU este voie sa se puna in functiune fara sarcina ..adivca fara difuzor in cazul nostru deoarece se distruge traful de iesire si pot sa  urmeze  si alte componente .

Chiar si pentru masuratori statice  trebuie o sarcina artificiala de omajul cerut 5 Ohm , 8 ohm  sau 16 ohm !Ptr masuratori  in regim dinamic cu semnal pe itrare ce se amplifica  aceasta sarcina artificialla  sa ramana " rece " si la puterea maxima ...la wattajul maxim preconizat ..Daca se incalzeste inseamna ca creste ohmajul si poti sa ai unele erori .Deci un rezistor " mare " .In lipsa de altceva se poate confectiona din sarma rezistiva de la " reshou electric " sau de la  termosuflante  ..ce se poate gasi ca si piesa de schimb in magazine de componente  de schimb ptr . electrocasnice ..Se indreapta firul acela si se tot indoaie la jumatate si asa de mai multe ori indoit si torsadat ajungi la un rezistor de ohmajul doritde  ce  sa ramana rece la putere mare   , cu un ohmetru de incredere masori verifici ohmajul .Prinzi pe o placa izolatoare la care ii pui niste terminale de care vei lega rezistorul si firele ptr conectat la amplif ..

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Dupa sute de injuraturi si nopti nedormite va prezint primul meu amplificator pe tuburi:

O sa revin si cu sunete imediat ce fac curat pe aici. 

Pot sa zic ca nici nu se compara cu amplificaorul pe care il am cu MOSFET. Sunetul este total diferit si mult mai placut, pentru mine cel putin.

IMG_1589.jpg

IMG_1590.jpg

IMG_1591.jpg

IMG_1592.jpg

IMG_1593.jpg

IMG_1594.jpg

IMG_1595.jpg

Edited by ciprian87
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Multumesc. Am ceva experienta cu electronica, dar mai mult spre digital, microcontrolere, etc.

Acesta este primul amplificator pe care l-am facut, ma bucur ca am ales tuburi.

Am invatat multe din acest build si va multumesc pentru ajutor si sfaturi. O sa incerc sa inregistrez si ceva monstre sunet, desi nu am un setup bun de inregistrat.

Edited by ciprian87
Link to comment
Share on other sites

Arata SUPER !

Inca o observatie ..  traful de iesire este mai OK sa fie departe de cel de retea ..in afara de  influenta electromagnetica ar fi si echilibrul    adica sa nu traga trafurile doar pe o parte al amplifului  sa fie mai comod la transportat ..loc exista p sasiu ..

Primului tub poti sa-i montezi un ecranaj  ( tub (  , se poate monta si un ecranaj despartitor ptr triodele de preamp ,, din tabla de fier   ..asta daca intra ceva brum de l;a traf de retea ..

Oricum este foarte fain ampliful ..

Setup ..este OK sa ai o boxa adecvata si sa dai gain cat sa  ai un sound bun ..

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Da ! Cel mai mare problema este cutia si designul .

Fica-mea acum multi ani  zice mamei ..." tot ce  construieste tata este fara cutie ..." .OK cateva au avut cutie in afara de cele de pe masa din atelier dar cutiile erau doar ptr protectie ca sa nu se distruga ceva la ransport .aratau ca naiba dar sunau super ....hehe

Ceva important!

Suruburile  trebuie fixate bine si  rigidizate asigurate cu ceva lac sau adeziv ca sa nu se desfaca la vibratii , atat de la boxa cvat si de la transport .

Odata intr-un turneu am ajuns la Brasov unde am constatat  ca jumatate dim amplificatoare erau in pericol din cauza ca s-au desprins  piese  din cauza ca s-au desfacut suruburile , trafuri pe care le mai tinea sfantul duh ..etc ( boxele le-am pus pe scaune caci era loc , eram doar trupa in autobus   iar toate amplifurile ( nu aveam  nici un " combo " ) intr-o  lada  mare  ce avea loc  pe podea imediat langa usa caci era enorm de grea  astfel amplifurile au primit toate zdrunciturile si vibratiile calatoriei  cu toate ca era un bus Karosa  foarte frumos si  OK )

Deci fixeaza asigura suruburile ..pe langa saibe grover  si cu adeziv sau lac ce va umple filetul si impiedica slabirea suruburilor .

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.