www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Microfon voce feminina + chitara acustica


warhead
 Share

Recommended Posts

Salut! 

Vreau sa cumpar un microfon de voce (feminina) si chitara acustica. Am inteles ca cel mai bine ar fi sa caut un condenser. Bugetul fiind undeva la 300 de lei, am vazut un Samson C01 la 250. Recenziile spun ca ar fi ok, avand in vedere ca e destul de ieftin. 

Pentru inregistrari as folosi microfonul cu o placa Focusrite 2i2. 

Astept sugestii. 

Multumesc! 

Link to comment
Share on other sites

Nu cred ca este microfon pe "genuri" , un microfon trebuie sa aiba caracteristica de frecvente liniara si sa suporte dinamica mare plus sa furnizeze senal "mare" pe langa zgomot propriu cat mai mic .

Un condenser ar fi OK ptr home recording . .

Problema ar fi sensibilitatea si dinamica ,si zgomotul propriu +cel al preamplifului /

Ca sa nu captezi reflexiile ambientale ( camera in care inregistrezi ) este recomandat sa canti foarte aproape de microfon ca astfel semnalul vocal -util sa fie foarte "mare " fata de reflexiile din camera ce astfel pot fi neglijabile .

Dar in acest caz ai nevoie de un sistem "Microfon +preamplif " ce  suporta dinamica mare si "'rezista " la varfurile foarte mari de interpretare vocala sau twang -ul chitarei .

La un microfon nu prea sensibil esti nevoit ca sa nu faci "overload " in sistemul microfon +preamp  trebuie sa canti mai de la distanta . deci sa ajunga semnal vocal mai "slab" ce nu duce in overdive sistemul "microfon+preamp " dar in acest ..caz i microfonul ( acum si cu gain mai mare din preamp, adica sensibilitate crescuta ) va prinde foarte "eficient " si reflexiile din camera  .

Rezolvare " camera "anechoica "

https://www.google.ro/search?q=anechoic+chamber+design&client=firefox-b&dcr=0&tbm=isch&imgil=rerzgaSJcXiKmM%3A%3BbYtJz7tLz1tRVM%3Bhttps%253A%252F%252Fwww.eeweb.com%252Fblog%252Fdermot_oshea&source=iu&pf=m&fir=rerzgaSJcXiKmM%3A%2CbYtJz7tLz1tRVM%2C_&usg=__xIh57QNXBmAJkHuijGO7cByd3Mo%3D&biw=1024&bih=646&ved=0ahUKEwjE_pTpwILWAhWvbZoKHc6gCdkQyjcIRA&ei=qouoWcSBKq_b6QTOwabIDQ#imgrc=rerzgaSJcXiKmM:

De urmarit pe youtube ce "camera anecho"-ica  i-si fac amatori din  cutii de carton , lighean de plastic etc etc ... captusit cu  burete  in care posteaza microfonul astfel , pot s dea "gain " mai mare ( amplificarea/( sensibilitatea ) sa cante de la o distanta mai "mare " de la care nu mai este pericol sa treci peste dinamica microfonului , si nici la  microfon nu mai ajung semnalele indirecte ( reflexiile din camera de locuit ne "antifonata " /netratata  )

https://transom.org/2013/voice-recording-in-the-home-studio/

https://www.pinterest.com/TGMDtalent/diy-home-recording-studio/

.Astfel ai sunetul "clean " pe care odata inregistrat poti sa-l "prelucrezi " in DAW  cu compressor , cu EQ cu Reverb ..etc etc  in functie de " gen"

Unele microfoane " condenser ' cu membrana "mica "  relativ ieftine  suna binisor .Chiar si unele "electret " suna bine ptr . homerecording ..

Cele " condenser "  cu "membrana mare " ( large diafragm )  poate au o plaja mai larga catre joase ...

Sunt unele electret ce sunt extrem de aproape de cele condenser cu " diafragma mica "  .

Daca te ai cu otzara electronica sunt multe scheme ptr adaptat electret la intrasrea  cu "  :phantom power " .Cele electret se pot alimenta si cu o baterie de la 1,5 la 12 V in functie de tip  .Cele ce au un adaptor de impedanta cu preamp necesita trensiune mai mare 9012 V , acestea au dinamica mai buna .

Capsulele "electret " in general sunt lineare in frecventa  , daca sunt adaptate la un preamp bun /fara zgomot  suna binisor .Cele multimedia ptr PC au problema ca sunt proiectate sa capteze "voce de telefon "  astfel carcasa capsulei este dimensionatra sa scoata in evidenta mediile vocale .

Microfoanele "media " ce au doar un burete  , unele de la castile "media::" nu coloreaza sunetul au o banda de captare lineara /uniforma in plaja de frecvente ..astfel sun OK si  ptr muzica '.

https://www.google.ro/search?q=electret&client=firefox-b&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj867rQyYLWAhWrFZoKHSfXAJEQsAQITg&biw=1024&bih=646

Cele cu amplif incorporat sunt si mai bune dau semnal mare cu zgomot foarte redus si au dinamica buna ..se gaseau capsule separat .Casetofoanele ,, microfoane iexterne ptr magnetofon erau echipate cu asemenea microfoane electret ..calitate foarte OK .

iata Zoom H4 cu stereo electret in  configuratie YX  ( pozitia de 46 grade in X )

suna " bestial "

Te mai documentezi si vezi  de fapt ce ai nevoie .

 

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nu te panica , nu este chiar atat de complicat doar sunt multe notiuni  pe care inca nu le ai auzit  asa ca pare foarte complicat .Odata ce te familiarizezi cu  denumiri , jargon tehnic , fenomene acustice ..este simplu .

Ptr inceput cand oricum esti in faza de experimentare si invatare /exersare  este ok orice microfon nu conteaza atat de mult  problemele de acustica/ mod de inregistrare .

La inceput oricum vei avea probleme cu  formarea  vocala a tonurilor  a emisiei vocale cu dictia deoarece este una ce auzi intern ( in capul tau ) si alta ce va suna din inregistrare plus inveti utilizarea EQ . compresor , reverb  , si alte efecte .

Deci nu este necesar ptr inceput sa fie scule super HIFI la inalta fidelitate ..astfel incet pe parcurs vei dobandi experienta si in paralel inveti despre toate problemele ce apar ,respectiv despre rezolvarea acestora .si deja vei stii ce ai nevoie ptr cea ce vrei sa realizezi .

Chiar daca ai cel mai profi super HiFi studio nu vei avea rezultate super pana nu inveti /experimentezi /cunosti toate problemele ..

Deci poti incepe cu microfonul "multimedia " al PC-ului  apoi pe parcurs  cand  incepi sa "vezi " limitele instalatiei incet "upgradezi " la ceva optim .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.