www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Amp pe mosfeti sau lampi?


Maltaker
 Share

Recommended Posts

Adică fă-l pe ăla la care stăpânești cel mai bine teoria. Că dacă o dai pe comparații să vezi ce circ iese iar. 

Prietenii știu de ce :P

 

P. S. La lămpi e cam sensibilă treaba, îndeosebi la traful de ieșire. Poți avea o schemă beton, dar sa sune ca c**u'. În schimb la mosuri n-ai treabă. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, edy_wheazel said:

Fizic.

Da. 

 

4 minutes ago, Liviu.Pop said:

Adică fă-l pe ăla la care stăpânești cel mai bine teoria. Că dacă o dai pe comparații să vezi ce circ iese iar. 

Prietenii știu de ce :P

 

P. S. La lămpi e cam sensibilă treaba, îndeosebi la traful de ieșire. Poți avea o schemă beton, dar sa sune ca c**u'. În schimb la mosuri n-ai treabă. 

Stiu problema cu trafu si ca e destul de costisitor. Voiam sa stiu o parere asupra mosfetilor, n-am avut amp pe mosfeti si nu prea stiu cum suna.

Link to comment
Share on other sites

No bun. Ii musai MOS-FET? P27 - cu bipolari Ii un proiect bine gandit si pus la punct. Sau poate te inspiri din schema lui Randall RG. Sau Roland JC.

Cu MOS-FET au cei de la Marshall niste jucarii, arunca un ochi aici

Acuma, in functie de cunostintele de electronica si mai ales electrosecuritate te poti juca si cu lampi, mie mi se pare o experienta de constructie interesanta. Totu' ii sa pui mana pe un traf de iesire, restu' nu-s chiar asa problematice, trafu' de alimentare il faci la comanda si restu' pieselor sunt relativ banale. De exemplu gasesti pe net la bani putini trafo-uri de iesire pentru radiouri, FiveseveN a facut unu' chiar misto cu trafu' de la Traviata. Ii foarte bun de practice amp, destul sa stresezi vecinii.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, Maltaker said:

Voiam sa stiu o parere asupra mosfetilor, n-am avut amp pe mosfeti si nu prea stiu cum suna.

Pai eu am un Peavey Bandit transtube (numa' silicoane în el) și un amp full tube. Cu urechea nu simt nicio diferență. Restul nu mă prea interesează. Ideea era că faci mai ușor un siliconic să sune bine. La lampă e în schimb mai mare provocarea. Eu ziceam de trafu' de ieșire în ideea că ți-l manufacturezi singur, d'aia spuneam că e treabă cu dichis.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Cauti , te documentezi de amplifuri de masina cu etaj final  pe MOSFET   , gasesti ieftin in talcioc sau  undeva pe net.

Astfel ai un amplif care precis functioneaza  scapi de probleme de oscilatii si alte minuni ce apar la construire.

Faci o sursa adecvata etajului final .(.deconectezi  circuitul "convertizor DC-DC " care face din   12V. tensiunea necesara  de .2x 30 V in cazul a 100W/4Ohm ,   inainte de condensatoarele "buffer "  alimentezi ampliful in aceste puncte  . !!) si ai amplif  sa zicem de aprox  2 x 100W, unele au si comutator ptr "bridge " daca este necesar sa ataci un singur dif sau o singura boxa .cu aprox 300W.

Deci poti folosi de ex.  2x100  STEREO pe doua difuri /boxe  sau aprox 300 in "bridge mode " ( in punte ) mono pe un singur dif sau boxa .

  Se gaseau etaje finale da 2 x 60W pe MOSFET .incapsulate , adica arataca si un integrat mare ce are circuitul cu componente discrete sub carcasa ..

Personal am facut un "combo "  fara preamp si " Tone Stack " de aprox 50-60W  ce il atac  direct din iesirea procesorului , deci nu am nevoie de preamplif  in procesor oricum sunt o gramada de EQ si tone settings ..etc .

L-am alimentat cu 2 x 20V folosit in "bridge "am redus  tensiunea   ca sa nu-mi rupa diful care rezista la vre-o 60W , am mai montat si in b;ocul  alimentator  doua condensatoare de 2700uF ca sa ajute pe cele "buffer ' din amplif .

Are intrare Hi-Z  pe care intru direct din procesor .

Am utilizat acest combo in mai multe locatoii -cluburi este OK suna foarte bine .

Din necesitate l-am duss si la un concert pe scena mare ( mi-a spus mixeristul ca nu au amplif de chitara deoarece este inchiriat si nu a ajuns inapoi la ei ) asa ca am carat "combo"-ul cu MOSFET , pe scena cand am ajuns vad ca boxa Mrshall era doar ampliful lipsea ....puteam sa duc head-ul de 200W daca stiam ..dar ...

Asa ca am cantat cu cei 50W era OK am stat langa boxa ,,..erau faze cand Teo basistul  nu ma auzea ..cand "disparea " chitara din boxa de control..la proba de sunet a fost perfect  apoi s-a mai incurcat treaba ..hehe .Daca  esti curios gasesti pe youtube  din acest concert .introduci la search :

Going Down _ Arpi Kajtar Band 2013

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

stiu,ca posesori de ampuri pe lampi o sa sara pe mine,dar un amp bun pe mosfet-uri,chiar e concurenta serioasa.folosesc un Session Rocket 30 din 1986,amp-ul pe tuburi am vandut....se spune si "The British  Boogey"daca pentru Eric Clapton era bun,si pentru mine merge    http://www.award-session.com/pdfs/Award-Session History0026.pdf

Link to comment
Share on other sites

Am mai scris pe undeva intr-un topic //

Diferenta intre amplif pe tuburi cu traf de iesire si amplif Soolid Stat cu iesire " directa "  este in cea mai mare parte reprezentata de   IMPEDANTA de iesire catre difuzor !!!

Babeste , cea mai simpla "  comparatie " ptr a intelege esentza .

Problema este mai complexa dar ptr a intelege cred ca este suficient sa amintim urmatoarele .

1/ Amplif solid state da puterea cea mai mare lla impedanta cea mai mica all difuzorului !! 

2/ Amplif pe tuburi cu traf de iesire  suna cel mai tare pe rezonanta difului ( boxei ) unde aceasta are impedanta maxima ..

Deci cer si pamant .

.Ampliful solid state ( obisnuit / simplu )  este GENERATOR DE TENSIUNE

Ampliful pe tuburi cu traf de iesire  este GENERATOR DE CURENT

( Asta asa aprox  !!)..

Deci pe curba de impedante  al difozorului /boxei unde unul din tipuri suna tare celalat tip suna slab ..!!!

Difuzoarele NU au Z impoedanta egala / constanta la toate frecventele !!

59d16920bf124_Zdif.jpg.41b750f6ba72171cb84c11ab9a8de9ca.jpg

Difurile au impedanta foarte mare pe rezonanta ..apoi pe la 1KHz au aproX. impedanta Nominala ..peste  1khZ incepe sa creasca impedanta odata cu frecventa .

Pe vertical se citeste Z in OHMI , pe orizontala frecventa de lucru .

Se vede aprox 80 de Ohm la rezonanta ( aici la aprox 30Hz este un dif de jopase cele de chitara au rezunanta ma "sus " pe la 55Hz de exemplu  )

 

Deci 80 de Ohmi ptr un amplif care scoate puterea maxima la 4 Ohmi ???  aproape ca nu suna la rezonanta  difului /

In schimb la un amplif pe tuburi se poate ca sa urle la maxim sistemul pe frecventa de rezonanta  cu UNDE AVEM 80 Ohmi !

Asa simpu PUTEM SA TRAGEM CONCLUZIA  ca ampliful pe tuburi probabil suna "mai cald " pe joasele  plus cu ceva distorsiuni usoare ce adauga ceva armonice unde ampliful pe tranzistoare probabil  suna . " PLAT "  sec prea curat .etc ...

[ Cu toate ca ampliful pe tuburi cu traf de iesire mai ales cel ptr chitara nu  reda joasele atat de bine ca unul solid state ..deci sunt multe alte efecte diferente in functionare

dar sa  ne rezumam doar la acest aspect care este unul din principalele care  dau /produc "soundul diferit " / specific ..]

Fata de aceasta impedanta   Z al difuzorului   cele doua tipuri de amplif functioneaza " invers "  pe langa alte diferente .ce nu se pot simula cu un simplu EQ .si un compresor .SI NICI CU UN PREAMP PE TUBURI !!!

Etaj final pe MOSFET in principal seamana cu comportamentul tubului DAR 

daca are impedanta de iesire mica cu current-dumping pronuntat nu se va xcomporta ca si un amplif  final pe tuburi si cu traf de iesire  !

Unele tipuri de proiecte / circuite  de amplifuri de chitara Solid State  au impedanta de iesire mai " mare "  cu curent dumping mai mic ca sa simuleze functionarea amplifului pe tuburi ..

current-dumping= asa mai babeste ..

Difuzorul  ( bobina mobila al acestuia ) cand membrana  este  impinsa / miscata  de curentul ce vine din amplif ( similar cu un microfon ) se va produce din cauza acestei deplasari ale bobinei in campul magnetic o tensiune / un curent invers proportional cu cel care la cauzat  dar cu 'semn contrar "  cea ce limiteaza astfel  transferul de energie ..mai ales pe joase  unde excursia bobinei este semnificativa ..astfelk rezultand  un " bas"  foarte "tight " sec    clar si precis ce ar fi OK ptr HiFi dar ptr chitaristi nu este chia OK .. 

Ca si fapt divers un difuzor  cu diametrul mic se poate utiliza cu succes ptr a capta joasele la o toba mare , eventual este nevoie de un preamp sau un mic traf de adasptare ( de ex . un traf de iesire al unui amplif  pe tranzistoare dintr-un radio vechi ) 

 

Edited by karpi
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.