www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Acord D minor nereusit


Denisa Mihaela
 Share

Recommended Posts

Apasaate in prima pozitie G ,B si e urca in inaltime .practic este "similar  cu un "bend" ( intinderea corzi  cu degetul ,pentru /efect de "slide / legato "

cauze posibile ( fata de o chitara mai profi )   pragusul este prea inalt ! cand apesi coarda aceasta se tensioneaza "mult " si urca tonul .

posibila rezolvare ..

1/.-. adancirea canalelor ptr corzi in nut ...dar !!!1  cu mare grije caci daca adancesti prea mult  trebuie schi9mbat nut-ul .si sa incepi din nou cu realizarea canalelor ptr corzi ..

2/.- daca se poate ar fi OK un nut reglabil ca si inaltime ( ideal ar fi sa fie si "tuneomatic " ca si calusul ( bridge reglabil ) sau macar cu profil de compensare .

3/. -Ideal ar fi   "2" +  taste compensate ...vezi la unele chitare super profi ..sunt in "zig -zag "  dar acest lucru nu se pune  la reconditionare /setare .

Rezolvare simpla ..adancire /cobarare inaltime corziilor la nut ..( pragus ) vezi ca exista "tutoriale " pe youtube si explica , arata cum face reglajul unei chitare , mai ales "upgrade ' la o chitara ieftina si neglijent facuta .

Chiar daca coarda va fi foarte joasa  se face un compromis si mai ales corzile G si B se acurdeaza cu cateva come mai jos ( inca acceptabil ptr acorduri cu coarda libera ) ca atunci cand apesi in pozitiile 1 si 2 sa nu urce  sunetul prea mult sa fie aprox OK /

De obicei la corzile noi si la cele prea uzare apar probleme de "intonatie ".

La corzi noi din start (mai ales  daca coarda nu are o panta lina  intre gat /headstock ) va suna fals in primele doua pozitii .

La corzile uzate  se regleaza din calus pasna ce nu mai ai cursa de compensare ..caz in care trebuie inlocuita coarda .( corzile )

Cand instalezi corzi noi trebuie sa intinzi cu mana corzile ( ca si cum ai trage cu arcul ) si sa apesi cat poti cu degetul pe coarda chiar langa nut si langa calus ca sa se "franga coarda " ca sa aiba lungimea de oscilatie completa ..

Urmarind explicatii in tutoriale video vei intelege pana la urma , de fapt este fizica simpla .

Rezolvare de "urgenta ' se acordeaza coarda cu acordul tinut /apasat cu mana stanga ( cea cu care prinzi tonurile ) si cu cealalta ( mana dreapta ) dupa ce ciupesti coarda/corzile   actionezi cheitza in sensul ca inaltimea tonului sa fie OK in acordul respectiv in pozitia respectiva .

In acest caz  eviti  acordurile cu corzi  ;libere  sau ..acordezi  inaktimea corzilor respective ,cu un compromis , ceva "intre " sa fie acceptabil si liber si tinut in pozitiile 1 sau 2 ..

Acest lucru poate apare si la o chitara super scumpa si profi cat si la cele ieftine daca din fabrica a fost "setata " ptr un anumit tip de corzi  iar chitaristul schimba grosimea corzilor ..caz in care este necesar o noua setare ..poate chiar de la curbura gatului largirea canalelor in nut sau adancirea , ....etc ..

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.