www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Pana sau degete?


Codrin18
 Share

Recommended Posts

Is incepator la bass si am o problema atunci cand folosesc degetele deoarece pierd ritmul dupa o vreme iar atunci cand folosesc pana imi iese fara problema.Asa ca am decis sa lucrez cu pana momentan dar as dori sa invat sa lucrez si cu degetele .Daca a mai fost cineva intr-o problema similara as dori sa-mi spuna ce as putea sa fac ca sa invat sa lucrez si cu degetele la bass nu numai cu pana.

Link to comment
Share on other sites

Exerseaza  cu degetele , cu metronom sau un dromloop  la un tempou mediu /lent sa zicem 75 BPM  la 85  patrimi .pe cate o coarda  cate 16 masuri , apoi  pe o masura pe fiecare coarda  fara sa intrerupi , adica treci de pe o coarda pe cealalta .

Dupa mai multe zile de exersat maresti tempoul la 85 BPM  si exersezi la fel sa zicem o saptamana ..nu incontinu ci cand ai rabdare zilnic cate 30 minute ,

Cand merge OK iarasi maresti viteza ..acum la 100 BPM daca merge maresti la 120 ,,la viteza la care nu mai poti tine tempoul te opresti revii la un tempou mai lent cu 10-15 unde ai reusit si in acest tempou exersezi ,,cat mai mult .

Candte descurci binisor cu trecerea de pe o coarda pe cealalta (fara sa strici balansul tempoul ) cursiv . poti sa treci sa executi ./inveti  game major si ,minore in diferite pozitii  ca sa te acomodezi cu pozitia notelor pe griff,Apoi exersezi si arpegiile pe fiecare acord din gama  ..si tot asa mai tarziu dupa ce te-ai introdus o sa vezi ce mai poti sa studiezi .Poti sa inveti si autodidact cu materiale ce gasesti pe net ..videouri , partituri ptr exercitii /metode .si mai intrebi si pe cei mai avansati  la unele nelamuriri .

ESTOMPAREA !

Nu mai poti face "PALM MUTE :"  ce se putea cu cantatul cu " pana ." !

Fara pana cand canti cu degetele se estompeaza in alt mod ..niu poti face "palm mute " deci trebuie sa inveti concomitent si acest lucru .

Dupa ce merge tempoul trebuie sa inveti /sa exersezi sa estompezi coarda ciupita cu  degetul "urmator  "( care nu a ciupit ),,,,,adica ciupesti cu unul din degete apoi cu buricul celuilalt  deget  pus/atins  pe coarda  se opresite sunetul  totodata cu mana stanga  strangi /apesi coarda de tasta doar cat timp trebuie sa sune 

.In  anumite cazuri nu poti sa apesi destul de rapid  coarda groasa si tensionata de bass , in acest caz ramane  estomparea cu degetul  de la mana dreapta.Asa se exerseaza  repeta in ritmul cerut  incercand sa alternezi degetele .Unul ciupeste celalalt estompeaza  , ordinea degetelor la  ciupit/ estompat depinde de formula ritmica si de notele in executie  pe aceiasi coarda sau pe corzi diferite .

Cel mai problematic este cu coarda libera  unde nu poti sa "estompezi " din mana stanga deoarece nu atingi coarda libera , in acest caz numai cu degetele de la mana dreapta  esti nevoit sa te descurici .

Aceasta problema inca nu o ai inca dar va urma .Deocamdata exerseaza tempoul ..dar si estomparea deoarece cand ajungi sa fi nevoit sa canti o sa ai nevoie de estompare .

Fara estompare la unele  ritmuri la anumita viteza  de executie mai mare se amesteca sunetele , deci trebuie "delimitate " ca sa se auda clar notele .( dar asta cand vei fi mai avansat ) oricum de acuma trebuie sa inveti sa si estompezi  ca sa nu mai pierzi timp inca odatta .

Bine ar fi o metoda de bass ca sa exersezi dupa partitura  caci concomitent incet le poti invata deodata pe toate  ca sa nu mai revii peste un an doi cand poate vei avea nevoie si de citit partiturii ..

In metode sunt exercitii din acestea simple care te introduc in tot ce este necesar .Un profesor ar fi ideal  ca sa te indrume .

Unele exercitii acum le gasesti neimportante plictisitoare  dar acest lucru este din cauza ca nu stii ce urmeaza sa mai inveti sa executi sa canti ,,etc ..deci  RABDARE   si munca .

Deci zilnic 30 minute exercitiile de acest tip , apoi in restul timpului  poti sa incerci/inveti /exersezi  ce doresti .

Pe net gasesti materiale cu Google sau /si video tutoriale Youtube  sau alte site-uri cautand

" free bass guitar lessons for beginners "

https://www.google.ro/search?q=free+bass+guitar+lessons+for+beginners&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gws_rd=cr&ei=W5-YWdqrC8WU6ATf07TIDQ

Edited by karpi
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Privește toată treaba ca alternate picking la chitară. Cum ai învățat alternate picking, așa înveți și la bas. Degetele arătător și mijlociu trebuie să alterneze mereu. Fă exerciții cu metronomul, stai o oră, două, în care nu faci altceva, decât arătător-mijlociu-arătător-mijlociu, pe bătăile metronomului. Și dacă faci game sau orice alte exerciții, lick-uri, trebuie să alternezi mereu arătător-mijlociu-arătător-mijlociu. O să-ți intre în reflex toată mișcarea asta și pe urmă va fi mai simplu. 

Încearcă chiar să-ți spui în minte 1-2-1-2-1-2, unde 1 e arătătorul, iar 2 e mijlociul. La tempo încet, pe care-l poți crește pe parcurs. Dacă ai vreo problemă în a ține ritmul, ești mult prea sus. 

Edited by 'mnezău
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Amandoua. Am dat de niste baieti mai energici in ale rockului si vor linia de bass apropiata, aproape identica cu de cea de chitara. Ei canta fara power chords, mai mult pe o coarda si destul de rapid. Asa ca am scos pana din buzunar si am dat mai departe. Si suna. Nu trebuie sa iti fie rusine, important e sa te adaptezi si sa fii acolo unde trebuie.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.