www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Caut model chitara


Ben Dover
 Share

Recommended Posts

Salut.

E o chitară electrică Românească făcută la Reghin, ~ 1985. Griful era universal, cu un profil groscior și rotund, dar destul de îngust, cu același cap cu mecanisme - se monta la toate corpurile (copie telecaster, sau cvasi-jazzmaster, ca acesta). Placa cu doze, la fel, model unic, apărută prin '85, neagră cu doze cu capac de plastic alb și poli reglabili, și două potențiometre cu butoane cromate de plastic "V" și "T" (mai exista placa albă cu doze cromate paralelipipedice și 4 potențiometre, prin '75-'80, pusă pe corpuri tip telecaster). Ce e foarte bun la chitara din imagine e pragul metalic, multe aveau un vibrato tip jazzmaster, iar corzile treceau peste un prag de plastic reglabil în înălțime, cu pastile de porțelan pentru reglajul intonației. Nu prea suna bine deloc, din cauza plasticului.

Valoare - mai mult sentimentală. Dar 150-200 ron face. Erau chitari solid făcute. Aveau un sunet cald, plin.

Mai existau copiile de LesPaul, cu același grif și aceeași placă cu doze, plus un vibrato cu arc lamelar și același prag de plastic. Dar față bombată a corpului era din... placaj deformat la abur, ce stătea pe un corp de stejar, având un cubuleț de lemn între ele, în dreptul pragului. Cum placajul lucra în timp, fața chitarei era predispusă la dezlipire. Modelul ăsta nu prea suna bine, avea un sunet spre acustică, corzile vibrau tare dezordonat. Și avea o tastiera bombată, corzile Mi cam tindeau să iasă de pe grif.

Edited by project
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Confirm cele spuse mai sus. Am avut cativa ani modelul cu corp tip telecaster, griff tip Gibson = strutomagar, model pe care am intervenit din plin schimband dozele, si bridge cu ceva tip schaller executat la strung prin diverse ateliere. Incepuse sa sune rezonabil, puteam chiar sa intrevad oarece sustain... Griff mult prea gros, amintea de coada unei lopeti. Valori doar sentimentale sau... istorice. Istoria acestor instrumente nu e de aruncat la gunoi.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.