www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Ce chitara sa-mi cumpar?


RastaShark
 Share

Recommended Posts

Salut doresc sa cant rock/metal la o chitara electrica. Sunt incepator si stangaci, am buget de aprox. 1100 lei. Pana acuma sunt interesat de aceste doua chitare, si sunt curios ce imi recomandati: http://www.guitarshop.ro/chitara-electrica-jackson-js22l-dinky-arch-top-left-handed_p3462.html
sau
http://www.mcmusic.ro/chitara-bass-ro/stangaci/ibanez-grg170dxl-chitara-electrica-stangaci



 

Link to comment
Share on other sites

Orice chitara ți-ai lua trebuie sa ți cont de următoarele:
- cheitele sa fie bune (nu se va dezacorda foarte repede)
- corzile sa fie apropiate de grif
- sunetul sa fie apropiat de stilul pe care îl preferi

Personal, pentru a repeta folosesc tot un Jackson pe care am cumpărat-o de pe forum cu 800 de lei.
Pentru ca ești stângaci poți face ce a făcut Jimi Hendrix - a pus corzile invers pe o chitara normala (in acest fel mai reduci din costuri).
Oricum, cu cât vei progresa vei dori sa ai o chitara mai performanta...


Sent from my iPad using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Scuze că mă bag și eu ca musca-n lapte, dar, dacă ești stângaci, de ce nu profiți de faptul că nu prea sunt chitarele de stângaci la căutare pe piața second să-ți iei una de acolo?

De exemplu:https://www.olx.ro/oferta/vand-chitara-electrica-vintage-sg-left-hand-ID8zg5z.html#1f1c8b832c este pe la 550 și e full Wilkinson, iar nouă e peste 1.200, ajunge de fapt pe la 1.500. Pentru rock și blues e super ok, pentru metal ar fi ceva mai puțin adecvată (nu că nu s-ar putea cânta), dar, hei, dacă ești începător, până ajungi tu la îndemânarea necesară și te pui la punct cu teorie și alte alea ai pe ce repeta și nu spargi pușculița sau rămâne de un amplificator suficient de ok în aceiași bani în care iei chitara nouă. Nu zic neapărat de asta (eu m-am zgâriat pe ochi dar sunt dreptaci), dar e un exemplu de super ofertă pentru motivul că nu se prea dau lefty. Vezi și pe RGC poate e ceva.

Poți merge într-un magazin din Cluj să încerci modelul dacă-l găsești, apoi faci cu vânzătorul un apel video ceva să-ți arate obiectul, chiar dacă nu te poți deplasa și îl studiezi puțin înainte să arunci cu banul.

De asemenea, mai vezi de exemplu și pe aici, văd destule modele pe stânga, printre care și Schecter, despre care am tot auzit de bine:

https://www.muziker.ro/chitare-electrice-pentru-stangaci#priceRange=1,1200

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Ibanez S521 e o chitara foarte ok..... am avut, am vandut-o, mi-a parut rau... dar de ieri o am din nou! E comoda la cantat, sta acordata bine, mahon, 24 taste, doze ok, dar in timp poti sa faci upgrade.. Ideal ar fi sa incerci ceea ce vrei sa cumperi. Second o gasesti mai greu. Apropo, am dat-o in Cluj, imi scapa numele userului, poate poti  sa o vezi la el...Bafta.

Link to comment
Share on other sites

Cu cât e mai simetrică, cu atât mai bine din toate punctele de vedere. Gândește-te că de exemplu un Les Paul nu-ți va permite accesul la tastele de sus fiindcă va fi decupat invers (și oricum e groasă și are comutatorul în drum pusă invers și că pe multe modele vei accesa tastele de sus mai dificil. Mai gândește-te că mufa va sta în sus și că potențiometrele și switch-ul te pot încurca la panat și nu sunt foarte accesibile; pickguard-ul va fi sus și vei zgâria suprafața neprotejată fiindcă panezi invers. Eu unul nu mi-aș bate capul, faptul că pui coardele invers și faci setup pe dos sau că headstock-ul are urechile în jos, astea sunt cele mai mici probleme, ca și faptul că trebuie mutată prinderea de curea (în general). Săracu' Hendrix a făcut așa fiindcă nu prea avea de ales; tu ai de unde.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, vektor said:

Btw, daca esti incepator si nu ai mai tinut o chitara in mana pana acum, e perfect irelevant ca esti stangaci. E un skill complet nou si poti invata "pe dreapta" fara prea mari probleme. 

Adevărat. Uite și aici o listă încurajatoare și câteva clipuri faine https://www.ultimate-guitar.com/articles/features/10_famous_left-handed_guitarists_who_play_right-handed-40457. Așa poți alege orice chitară :D

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Păi vezi cum îți vine invers fiecare model pentru dreptaci care te-ar tenta, să nu te încurce butoanele și alte chestii similare. Vezi că la alea cu bridge fix cum e ăla de pe SG, au cordar care e pus puțin câș (aka mai jos în dreptul coardelor mai groase, pe diagonală) e aiurea, fiindcă ar trebui să inversezi înclinația cordarului ca să poți regla corect intonația (altfel reglajul de intonație nu va acoperi ce trebuie ca să poți intona corect cel puțin Mi (ambele) și probabil din extreme La și Si. Adică să desfaci, să dai găuri, să astupi, urât de tot. Din fericire sunt și cu alte sisteme.

În locul tău nu m-aș complica și aș lua direct lefty. Ai de unde alege chiar și în zona de buget.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Mergi si testeaza-le si vezi care iti place mai mult.

Dar.

Cu cat iei o chitara mai buna acum, cu atat o vei tine mai mult, si cu atat iti va fi mai usor si mai placut sa inveti chestii noi. Si S521 e de departe peste cele 2 de mai sus. [Ergonomie, finisaj, greutate, materiale, punte fixa]. Plus ca, pentru gusturile mele, mai si arata mai bine.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Și eu zic să mergi să testezi mai bine și modelul recomandat aici de la Ibanez, n-ai cum să știi până nu-l ții în mână care te aranjează mai bine. Mă gândesc și eu că de vreme ce mai mulți au avut modelul S și îl apreciază probabil merită efortul financiar dacă intențiile sunt serioase, bașca probabil îl vinzi ușor (și aparent plângi după el) dacă te reorientezi mai încolo :)

Legat de amp: pentru început ai putea să folosești Guitar Rig sau ceva similar, eu l-am testat până și cu cablul de Rocksmith și are latență acceptabilă, e foarte cântabil, iar când iei un amp, ia unul mai răsărit. Ideea e că dacă vrei să repeți o bună (mare) parte din timp la căști și un Amplug / Pocket Pod sau un efect gen Zoom seria G sau Digitech etc. ar putea sa te aranjeze până aduni și de amp. Am văzut amplug metal de la Vox dacă aia vrei să prestezi, e vreo 170 și are line in să bagi backing track sau ce vrei tu de pe tel/calc. Nu știu cât de bun e. AC30 e ok-ish dar bâzâie destul de supărător la gain mare.

Eu mă uit acum de un Katana de la Boss, trebuie să merg sa-l încerc dar sunt chiar foarte multe variante interesante în toate segmentele de preț. Probabil pentru ce vrei tu mai degrabă Peavey / Blackstar dar alea ok nu sunt ieftine.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Amplug + boxe de calculator = win, cel putin pentru inceput. Si suna mult mai bine decat orice "amp de incepator".

Sau poti lua un procesor si la fel, il folosesti cu boxele la inceput.

Cheap amps are not worth it.

Mai tarziu iei un Yamaha THR sau un blackstar fly sau un microhead [ orange micro terror, peavey piranha, blackstar ht1, etc, sunt o gramada de modele pe piata] si ai acoperit orice situatie in afara de liveuri.

Link to comment
Share on other sites

^^ Exact. În paranteză, mie nu mi-a plăcut cum sună Amplug AC30 pe boxe (Edifier 1280T), în schimb în căști sună chiar bine. Cumva mai puțin digital, cu decay mai firesc și destul de plin și frumos - deși mi-ar fi plăcut să scoată mediile mai în față (asta face Amplug 2 Classic Rock, are efect Mid Boost). Zoom G2.1Nu a sunat bine peste tot, însă punctul lui forte ar fi tonurile curate / light crunch, ceva lead-uri chiar făinoace (are efecte distortion OK) dar la metale pur sânge nu m-aș complica. Line6 Pocket Pod Express suna cel mai bine pe hard rock și funky stuff. Pe chestii metăloase so-so, însă poți scoate ton ok de lead. Posibil să fie și faptul c-or fi fost proiectate să sune cât de cât OK cu doze single coil, iar SG-ul meu are humbuckere pasive, dar cu output destul de serios, iar pe doza de gât oricum face un soi de compresie "naturală" și poate de-asta îmi sună exagerat efectele de metal.

În fine, fă-ți un pustiu de bine și încearcă Ibanezul ăla cu Amplug Metal (eu am luat de la ei niște căști Samson SR850 care mi s-au părut faine, în special la cât de ieftine sunt). În căști nu deranjezi (sau nu te faci de baftă cât înveți) și la nevoie probabil se descurcă și cu niscai boxe. Ampu ieftin (că dai pe el 200 sau 600 cam tot nașpa va fi - poate exceptând Blackstar Fly 3) înseamnă oricum frustrare și revânzare le preț mai mic, în timp ce un  amplug e ok, îl bagi în husă cu căștile și poți repeta oriunde fără să-ți rupi spinarea, nu ai de ce să-l vinzi în timp, e o sculă faină.

 

Amplug Metal cu un model care aduce puțin a SG :D

Uite și aici:

Eu zic că ăla de metal sună chiar bestial dacă te gândești că-i cât un pachet de țigări.

Edited by apocapsile
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Depinde si de ce vrei in categoria de Rock/Metal.. Daca esti interesant in solouri si ai vrea cu timpul sa ajungi sa canti repede atunci iti recomandabil sa cumperi o chitara cu 24 freturi (gen Ibanez S521, sunt cateva p-aici p-acolo second-hand).. Daca vrei ceva mai mult spre ritm si nu prea intereseaza soloul eu personal as recomanda un Epiphone (probabil opiinile diversa). Varianta asta ar dura mai mult, sa gasesti un Les Paul stangaci care are macar putina valoare (second-hand) dar chiar si pentru prima chitara zic ca merita de asteptat.. mnoh..Si inca as sugera sa eviti Floyd Rose-urile la bugetul asta (daca nu stii, gasesti imagini pe net).. In concluize, pentru prima chitara un S521 n-ar fi rea (cum au zis si altii, daca ai sansa ar fi bine sa il testezi intr-un shop)..

Edited by danee940
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.