www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Cum se obtine backing vocals la refren ?


Borsec
 Share

Recommended Posts

Sunt doua voci , una principala si alta cu "tertza "  cum se zice .Adica vocea a doua  ( harmonie ) 

Asa o explicatie "babeste " :

exact ca si cand canti pe doua "voci" la chitara   pe langa lnia melodica prinzi si al doilea ton de obicei "in jos " care tonuri sunt din "armonizare " , practic pe fiecare ton poti construi un acord din gama ) , sau  tii tonuri lungi ( pedala armonica ) sub linia melodica ..Vezi acordurile din progresia piesei si identifici tonurile comune din miscarea acordurilor ..acele tonuri comune din progresie se pot tine ..

Sau linia principala "sta repetitiv pe o singura nota iar vocea a doua se "plimba " in gama .

In clip doar in cateva locuri cantareata are vocea "dublata  " in unison ( de ex cu un chorus ,sau ceva scula de defazaj + delay foarte scurt eventual si modulat )   iin majoritatea celorlate parti exista efectiv a doua voce  probabil cantata tot de vocalista .

Live trebuie sa fie inca o cantareata  ptr vocea a doua , sau exista scule ce fac automat ( intr-o gama preselectata ) a doua voce  ( tertza cum se zice mai popular ) .Aceste scule pot fi si care "iau armonia " de la chitara ritm sau orga ..astfel nu mai esti legat de preseturile din efect ..ci orice acord prinzi va face una sau doua voci din acel acord peste vocea principala .

Ptr efect mai trebuie sa intervii cu niste scule de "separare "  .., exact ca si la "chorus ' sse poate modula a doua voce ..in pitch , in amplitudine , in imbru foarte discret  astfel se creaza dintr-o singura voce doua la unison .

Deci pentru unison poti sa faci dintr-o singura voce inregistrata sa sune "dublat " cu chorus cu  delay-modulat ( acesta  are sunetul intarziat modulat ca si la chorus doar ca exista si efectiv o intarziere mai mare ,,un scurt ecou  ptr dublare .

Daca tu canti vocea poti sa canti vocea a doua pe un alt canal .

Oricum ptr soundul din clip peste toata vocea este  efect ..reverb+chorus pe dublura , EQ modulat ..etc

Cauta "Melda Production"  FREE  VST   au oferit gratis un set de scule VST  in care ultimul efect din lista de fapt o colectie de vre-o 250-300 de efecte  multe de acelasi tip dar diferiti programatori si diferite calitati .

Acolo gasesti zeci de efecte ptr si voce  unele bune altele mai slabute ..

Ce am oibservat este ca unele din efecte din cand in cand intrerup ..( adica sunt demo-uri si probabil vor sa le comanzi dupa ce le incerci ..hehe , dar nu toate fac asa ...si sunt muulte ),

https://www.meldaproduction.com/MFreeFXBundle

Apoi le incerci siinveti ce si cum ..( trebuie un DAW ce are suport ptr VST)

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.