www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Productie/inregistrare Audio | Osx Vs Win - Coreaudio Vs Asio / Ce Software?


Recommended Posts

Buna seara tuturor,

 

 

Apelez la bunavointa voastra sa ma lamuriti cu cateva informatii.

Pe scurt, as vrea sa invat putina productie muzicala/inregistrare + masterizare. Am acasa clape m-audi keystation 88, o chitara electrica si pe viitor ma tenteaza sa iau si un bass, pe care as vrea sa le folosesc in acest scop.

 

Ideea e ca nu stiu cu ce program sa incep, dar nici ce laptop ar fi mai bun pentru asta precum nici ce alt echipament (interfete / placi audio / preamplificatoare etc) mai e necesar.

 

De exemplu, recent am dat peste clipul asta:

 

https://youtu.be/HhxS3UHgw0Y?t=1m24s.

 

As vrea sa o iau incet, cu ceva basic in termeni de productie/inregistrare, si am remarcat schema tehnologica destul de simplista in clipul de mai sus.

 

Daca am vazut bine, foloseste clapele direct in macbook si inregistreaza sample-urile intr-un software. Daca stiti ce software va rog sa imi spuneti. Iar sample-urile le-a inregistrat in prealabil intr-un DAW sau direct in programul respectiv?

In dreapta pare sa aiba ceva ce seamana cu un focusrite scarlett solo, dar care nu e folosit in timpul filmarii (?).

 

Este adevarat ca Mac-urile sunt optimizate pentru aplicatii audio/video si de aici preferinta multor artisti pt mb? Eu pana acum informatiile le-am cules de pe internet, si alea destul de rasfirate si fara sa ajung la o concluzie..

 

Ma intereseaza sa am o calitate decenta dar cu o latenta mica, care sa mi permita sa inregistrez in timp real mai multe layere (de ex sa zicem ca folosesc clapa sa fac un beat / un ritm de tobe in program, peste care vin sa inregistrez 'direct' chitara, iar apoi basul) -> pentru cele din urma as avea nevoie de ceva asemanator cu scarlettul mentionat? , corectati-ma daca gresesc.  Este mai bun acel Coreaudio de la mac decat ASIO? eu cu asio am avut experiente destul de neplacute, l-am folosit doar sa pot sa cant la clape prin Mixcraft, dar nu mi-a placut calitatea sunetului deloc, desi am tot umblat la setari. 

 

Ca laptopuri, vreau sa compar intre un macbook air mai vechi (2013-2014) de 13' , si un laptop msi de gaming, mult mai performant ca specificatii.

 

Asadar,

 

1 .Macbook / Laptop pe windows ?

2. Ce program sau programe recomandati?

3. Ce alte echipamente mai sunt necesare, daca mai sunt?

 

Multumesc frumos, o saptamana cat mai usoara tuturor, si astept cu interes raspunsurile voastre!

 

 

Link to comment
Share on other sites

1. In mod traditional, MAC-urile erau recomandate si folosite cu precadere in industria muzicala. In ultima vreme insa, apar tot mai multe nemultumiri si plangeri, cum ca MAC ramane in urma si Windows castiga teren. Multi producatori care au lucrat numai pe MAC incep sa ia in considerare sau au facut deja trecerea la Windows. Alegerea este a ta, eu as lua un calculator cat mai performant pe Windows.

 

2. Tipa din clip probabil foloseste Logic. Daca nu am ramas eu in urma, Logic functioneaza doar pe OS X. Cand e vorba de programe, fiecare are preferintele lui si se simte mai bine pe un program decat pe altul. Daca e vorba de productie muzicala, eu ti-as recomanda sa te uiti si la Ableton Live (ignora faptul ca se cheama Live). Este gandit pentru productie muzicala si iti permite sa te joci cu idei foarte rapid si eficient. Daca e vorba de mix/master, iti recomand sa te uiti la Pro Tools, este cel mai folosit DAW pentru scopul asta si este foarte flexibil dpdv al routarilor si al aplicarii tehnicilor care vin din analog.

 

3. Ai nevoie de o interfata audio (sau placa de sunet cum i se mai zice). Ea iti ofera intrari de instrument unde poti conecta chitara si basul, intrari de microfon si iesiri pentru monitoare audio (sau boxe). Iti mai trebuie cablurile aferente, apoi inspiratie si rabdare :)

 

Nu iti bate capul cu Coreaudio sau cu ASIO, fiindca vei folosi driver-ul creat pentru interfata respectiva. E adevarat ca, spre deosebire de OS X, in Windows mai apar din cand in cand probleme din cauza driver-elor, dar daca iei o interfata actuala (care are suport) de la un producator cat de cat serios, nu e o problema.

Edited by Dan Damian
Link to comment
Share on other sites

Cel mai bine este sa cumperi un RECORDER/MIXER/SEQUENCER ,cu DSP efecte digitale ( procesor de chitara , bass si voce )  STANDALONE . ce au toate efectele necesare pana la masterizare demo /semipro .Apoi daca vrei ceva in plus in Cubase cu orice placa de sunet poti sa mai bibilesti si sa masterizezi in plus cu zeci de   efecte/soft FREE ,  este plin netul de aceste softuri  cum vezi unul chiar de la firme vestite rebuie downloadate caci poate sa fie pe doar o perioada scurta de timp la liber ( ptr reclama plus sa le utilizeze lumea sa le invete altfel nu le pot vinde ).

 

Latenza nu ai tu problema daca tregi audio  200 de layere  nu are nimic comuna treaba cu latentza .

 

Numai la MIDI si eventual la vre-un  efect "realtime "  poti avea "latenza "  la monitorizar chiar pe instrumentul cu care canti ..adica auzi decalat .intarziat cea ce canti asa ca te poate incurca sau nu ai feeling-ul din cauza acesrtei intarzieri ..dar este si posibilitate de monitorizare directa ..etc  in rest nu  ajungi sa auzi asa ceva ..Sunetul codificat ajunge exact pe timpul corespunzator in mixerul DAW-ului ...de unde le citeste pe toate in sincrn ..asta face softul ..tu nu auzi diferenta .

La MIDI sau vre-un efect soft ( prost facut de cineva ) poate sa necesite timp mare de convetiire  prelucrare  atunci deranjeaza ..deci repet in timpul cantatului auzi instrumentul tau la care chiar canti si il inrtegistrezi acea intarziere /decalaj ..Utilizand efect extern Procesor extern se poate asculta cu efect dar inregistrezi fara efect apoi in mixerul DAW-ului pui efect din ceva "procesoru SOFT " efecte VST ..si atunci alegi distorsul sau elt efect ideal ptr mixul tau ..Asa se face de fapt deoarece niciodata soundul initial nu se potriveste asa ca este bine sa ai soundul inregistrat DRY  ( nu WET) ..adica fare nici un efect  si apoi la mixaj alegi ce suna bine ...

 

Si recorderele au aceasta optiune ..de DRY sau WET apoi poti face "REAMP" chiar trecand soudul din trackul cu sunetul DRY( CLEAN) catre un aplificator cu tuburi ( de ex ) sau procesor de chitara extern cal carui iesire ( sau cu microfonul daca folosesti un amplif de chitara )  se inregistreaza /reinregiostreaza pe un alt track liber cu ce sound /reglaj / scula externa ..doresti ..

 

Placa de sunet cu efecte si care are si ASIO  propriu  este indicat daca   vrei sa ramai doar cu PC( ce nu este indicat )

 

Mai repet inca odata aceste recordere sunt si interfata Audio pe USB  cu latentza   Zero . ce-i bun ptr unele chestiuni de efecte .externe PC-ului  de ex .un fel de .Send/Return  din Cubase la vre-un efect special ce ai extern ..Adica sunt placi de sunet extrerne pe USB   in cazul R24 are 8 canale separate ce se pot trage concomitent in de ex Cubase ..in caz ca vrei sa tragi in sala de repetitiii toata trupe ai ptr 8 microfoane intrari separate cu convertoare D/A  separate ce au si efecte de inregistrare pe gfiecare din cele 8 canale ..EQ , Compresor , Reverb , Chorus etc etc ...

.

De ex un Zoom R24  ce poate trage 8 canale concomitent costa 2200 Ron  are 24 canale si efecte de toate plus sequencer , tobe electronice ( mai simple dar bune ptr   sesiune in lucru apoi poti sa schimbi tobele din ce sursa  vrei tu ..adica cu tobar live in studio , cu alta toba electronica etc )...

 

Practic ai un DAW portabil cu de toate .

 

Calitate  convertoarelor super OK 4100/24   inrgistrare direct dar daca folosesti ca si interfata USB ai 96KHz/24  bit 8 intrari independente ce le tragi in 6 trackuri intr-un DAW de ex Cubase ..primesti si DAW-ul ptr PC in pretul acesta .

 

Dac si un Zoom R8 este OK acesta este aproape exact  ca si R24 cu mici diferebnte plus ca are numai dpua intrari si doar 8 tracuri ..dar daca tragi singur si nu ai inevoie de inregistrat de la  8  surse diferite concomiitent este OK si ZoomR8 ce  bineinteles este mult mai ieftin 1300 Ron ..

 

Amandoua pot fi utilizate si ca Comanda MIDI ptr DAW-uri din PC ..adica toate butoanele comanda "butoanele virtyale din softul din PC ..de ex mixerul Cubase , comenzile efectelor ..ca sa nu te omori cu Mouse-ul ..astfel poti mixa mai usou si in Cubase .sau alt DAW .

 

Cubase folosesc doar ptr MIDI si ptr masterizare in plus cu alte efecte de masterizare .

 

 

 

Banii datti pe PC sunt ca si aruncati pe fereastra in 6 luni este deja o vechitura ..abea ai facut rost de drivere si incepe sa nu mai fie compattibil una /alta ..asta ca sa tot cumperi si cumperi ..

 

UIn recorder digital te tine pe linia de calitate buna o prioada buna de tiimp  

Pe o memorie de 32GB tragi vre0 100 de ore , memoriile au devenit destul de ieftine asa ca poti sa cumperi alta memorie dupe ce se umple una cu trackuri ..asta daca nu vrei sa tot salvezi pe HDD-uri ..

 

Eu am Zoom R8 ..dar mai exista si alte firme daca te intereseaza de ex BOSS ..si altele ..

 

PC-urile nu prea sunt "optimizate " la nimic , cu cat au mai multa memorie si mai mare viteza se fac parca programe tot mai proaste ..hehe ..caci este loc si orice prost esye programul datorita vitezei mari de lucru merge cumva ..

Programele optimizate sunt in aceste Recoirdere ce cu procesor CPU mult mai slabut si RAM mai putin functioneaza net superior  unui PC ..

Ca si exemplu ca sa intelegi despre ce vorbesc ..am un Camcorder HD , cu oun acumulator de 4AmperOra  functioneaza vre-o 4 ore inregistrare filmare , are iesire HD (HDMI) leg la TV reda HD fara nici o probema .

 

Copiez filmulin PC ( ca sa nu ma  incetineasca citirea de pe memoria pe USB ( rata de transfer mica ) si pornes KMPlayer-ul  cu un PC ASUS 3000+ cu CPU  2 GHZ  cu 2GRAM .+placa videa ( accelerator ).si ce sa vezi un fel de "slide show "  ditamai rabla  ce consuma vre-o 120W .iar CPU este la 100% ( fara  placa video cred ca nici nu s-ar mai misca ci s-ar bloca ) .colectia de tabla vopsita ..hehe ..nu poate ce poate rahatul acela mic dar optimizat din Camcorder .

 

Cu un ASUS 4000+ dual core 4 GRAM +accelerator video deja este alta treaba merge perfect si consumul CPU sta pe la 17%..dar la asta numai CPU-ul consuma 90W ...iar camcorderul nu stiu daca consuma 10W .

 

Cam aceiasi treaba este si intre PC si Recorderele digitale .

 

R8 si R24 au convertoare A/D  ( audio -> digial ) Delta Sigma pe 1 bit , 96KHz/24bit ( sau 16 bit )  ce au calitate superioara  mai ales in dinamica celor PCM ( in audio ) si avantajul  fisierelor cu aprox de 8 ori mai mici dacat cele PCM ...apoi pe iesire saiu copiere din Zoom se converteste in  44.1KHz/24 sau 16 bit  ptr standardele audio ..

 

Cred ca in loc sa investesti in PC apoi in soft-uri , memorii RAM , consum mare de curent , sau acumolator scump daca ai laptop ..etc este mai OK un recorder .

Ptr Cubase cat ai tu nevoie sa mai lucrezi  in mixer ..efectiv sa folosesti mixerul cu "fereastra grafica " unde vezi efectiv trackurile si poti sa copy/paste /cut etc mai usor decat intr un recorder ce are doar afisahj de TIME sau BEAT...la asta primesti in pret Cubase LE ..Un Cubase  functioneaza perfect cu un Dualcore second hand  cu Windows  XP sau 7 .( peste XP si 7  sunt probleme cu driverele ptr softurile audio ) .

 

Venind vorba de drivere  mai toate  sculele si efectele au fost facute cu drivere ptr XP  sp3 , am patit cu Win 7 ..de sa blocat PC-ulcaci eu la instalare am dat OK ptr drivere de Win 7 ....ce nu existau ..asa ca dupa mai multe aventuri am aflat ca trebuie sa dau "compatibility " ptr XP Sp3 ...pe cutiile sculelor scria MARE  ..Win & compatibil !!! .Concluzia a fost dupa un timp cum ca firmele nu mai au interes sa faca drivere bune ptr PC caci nu se inteleg la bani cu Windows sau altii , asa ca de ce sa faca drivere cand ei mai tti vand RECORDERE  standalone /portabile ,..acesta este interesul lor ..

 

Deci est o mre intrebare in ce directie se misca treaba ,,acum a fost o revigorare dar ptr "Tablete "  de fapt au adapta "app"-uri de la PC la tablete /telefoane  mai mnimic nou ..

Eventual sa cumperi unul recorder  second hand  .si un PC tot second hand ..la 400 Ron gasesti PC Duakcore de 3GHZ cu HDD si DVD si 2G RAM si pote si placa VIDEO ..,..

Mai vezi  pe youtube si te mai orientezi .

 

Atentie ca unii fac reclama platita !! deci ??

 

Trebuie sa  faci un bilant sa vezi "si in timp " ce se intampla.cu unele scule , cam ce va ramane aproape neschimbat si peste 10 ani ce se schimba etc ..Ar trebui sa te documentezi sa inveti multe despre sculele acestea ca sa nu dai banii aiurea pe un PC ce de fapt nu-i ptr Audio .dar se poate folosi la nevoie daca oricul il ai in casa .PC-ul este un fel de "COMBINA casnica , ( robot de bucatarie  cum avea mama adus  din excursie in  URSS  mare minune pe atunci ..apoi a fost folosit doar de cateva ori ...faceai cate ceva ptr masa/desert  ap spalai trei ore toate cele ..nu merita   toata trambalarea )

 

Exista , existau HDD Recordere , computere specializate /optimzate ptr inregisrari de studio ...erau foarte scumpe etc ...acum le-0au luat locul aceste recordere portabile ...

 

Ica ca am zis ca scriu "scurt " ..dar tot mai este cate ceva de precizat si nu am scris muulte ce mai sunt ...

numai daca te pui sa citesy din manualul R24  despre cele 144 de efecte mori de plictiseala ..si cate mai sunt acolo ...

Apoi vorba prietenului meu Mishu ..".     .daca asculti de mine faci cum vrei ".,

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

eu as lua in considerare si un setup "travel light" ... cine stie cum, de pashte, in vizita la parintii ei, te scoate din minti mama soacra si vrei sa te calmezi crosetind un beat.

 

Uite citeva exemple:

 

1. ipad pro 12.9

2. DAW: garageband / cubasis / auria pro / intua beatmaker2 (more than daw)

3. Sample player library: sampletank / isymphonic orchestra

4. Amp emu: garageband / amplitube / positive grid bias

5. Acoustic drums loops and player: drum loops hd 2 / garage band / amplitube / instant drummer

6. Groovebox: intua beatmaker2 / impc / ielectribe / rebirth

7. Synths: cu duiumul

8. Interfata audio: RME babyface pro / itrack dock / itrack solo / cele de la apogee / cele de la ik multimedia

9. o clapa mai mica :)

10. Microfon: in functie de gust si buget

11. Casti: in functie de gust si buget

 

Avantaje:

 - mai ieftin fata de un setup clasic cu laptop/desktop si daw clasic (soft-urile pt ipad si update-urile lor sint mai ieftine fata de cele pt varianta osx/windows)

 - poti sa-l iei dupa tine la Govora/Baile Herculane/Amara/Caciulata

 

Dezavantaje:

 - doar daca esti vreun maniac si-ti face placere sa abuzezi procesorul cu +100 de audiotracks

 - in cazul in care apple renunta la productia de iPad ramii cu banii dati pe software  - dar nu-s chiar asa multi asa ca poti sa risti :)

 

Succes!

Link to comment
Share on other sites

@ios50mu3472@yahoo.com         foarte buna sugestia si interesanta idea cu ipadul. Intr-adevar e o optiune f buna dpdv al portabilitatii si a usurintei procesului. Crezi ca variantele de ipad mai putin costisitoare, gen air ar fi prea slabe? offtopic : iso50 din nick nameul tau are vreo legatura cu TYCHO ? :)

 

 

eu as lua in considerare si un setup "travel light" ... cine stie cum, de pashte, in vizita la parintii ei, te scoate din minti mama soacra si vrei sa te calmezi crosetind un beat.

 

Uite citeva exemple:

 

1. ipad pro 12.9

2. DAW: garageband / cubasis / auria pro / intua beatmaker2 (more than daw)

3. Sample player library: sampletank / isymphonic orchestra

4. Amp emu: garageband / amplitube / positive grid bias

5. Acoustic drums loops and player: drum loops hd 2 / garage band / amplitube / instant drummer

6. Groovebox: intua beatmaker2 / impc / ielectribe / rebirth

7. Synths: cu duiumul

8. Interfata audio: RME babyface pro / itrack dock / itrack solo / cele de la apogee / cele de la ik multimedia

9. o clapa mai mica :)

10. Microfon: in functie de gust si buget

11. Casti: in functie de gust si buget

 

Avantaje:

 - mai ieftin fata de un setup clasic cu laptop/desktop si daw clasic (soft-urile pt ipad si update-urile lor sint mai ieftine fata de cele pt varianta osx/windows)

 - poti sa-l iei dupa tine la Govora/Baile Herculane/Amara/Caciulata

 

Dezavantaje:

 - doar daca esti vreun maniac si-ti face placere sa abuzezi procesorul cu +100 de audiotracks

 - in cazul in care apple renunta la productia de iPad ramii cu banii dati pe software  - dar nu-s chiar asa multi asa ca poti sa risti :)

 

Succes!

 

 

@karpi : whoa, mersi pentru raspunsul elaborat si detaliat, am citit cu atentie si m-am uitat peste recomandarile tale. Imi suna bine zoom-ul ala R8, dar exista si alternative mai ieftine, comparabile cu focusrite solo la pret?

​Am uitat sa mentionez am si un digitech rp255, merge inglobat in schema asta de input in calculator? Ma ajuta cu latenta?

​Cu o placa externa ca focusrite solo o sa mai existe probleme de latenta, / monitorizare in timp real?

 

 

 

@ Dan Damian

 

Mersi, la o prima cautare pe net, interfata pare sa semene cu cea de la logic pro x, o sa iau in considerare si ableton si pro tools, am auzit in repetate randuri de ele.

 

 

 

 

Pentru un MacBook air mai vechi,   cu sample-uri setate pe clape si inregistrare MIDI, mai e nevoie de o interfata / placa audio pt o redare buna si fara latenta?

 

Mersi tuturor pt raspunsuri.

Edited by Ciprian Horia
Link to comment
Share on other sites

"iso50 din nick nameul tau are vreo legatura cu TYCHO ?" Nu. Tycho e iso50; eu sint ios50 :). Merge si cu versiuni mai vechi de ipad.

Link to comment
Share on other sites

digitech rp255  este doar procesor de chitara vad ca nu este si interfata audio .adica cum se zice "placa de sunet externa ".

 

Cu .digitech rp255  ai  posibilitatea sa "formezi tonul " si sa intri in Line/in al placii de sunet  , de aici placa de sunet este responsabila  ,,ASIO al placi de sunet este de baza sa nu ai latentza .

 

Cum am  mai scris ,   daca inregisrezi cu efecte externe ,..de ex din acest digitech rp255  in Line/In nu ai nici o problema cu nici o latentza !

 

  Latentza exista caci orice prelucrare  digitala in interiorul PC-ului se intampla in timp finit   dar tu nu ai problema ca aceasta , adica canti auzi monitorizare directa cum ai asculta de pe iesirea procesorului , sunetul se inregistreaza  cu cateva milisecunde mai tarziu dar tu nu auzi acest sunet ...auzi numai  chitara direct si playback-ul trackurilor  ce le ai deja inregistrate ( alte "layer"-e deja existente in mixerul DAWE-ului ..inregistrate in prealabil ) .Softul DAW-ului pune perfect in sincronn  toate trackurile ..nu-i treaba ta .

 

 Latentza apare suparatoare la softuri  ce lucreaza in "realtime " ls cele  prost facute sau/si  PC  cu resurse de calcul reduse ( fata de softul prost facut ) .

 Adica efecte de chitara  software , cele  mai cu cantec sunt Pitch  ( octaver ) si Reverb complex , acestea pot "manca" mult din puterea procesorului ( daca nu sunt facute de programatori  specialisti ).  ,

 Timpul de procesare al efectelor plus timpul de conversie plus alte "wait state " ce pot sa apara in arhitectura PC-ului si softul neadaptat ..aduce un timp mai mare de prelucrare pana auzi sunetul  in monitor ...asta ar fi una din probleme .

 

La MIDI ..convesia MIDI ->sunet se prezinta cam la fel ca si in cazul descris inainte cu efectele software in realtime , procesorul trebuie sa genereze sunetul  din "baza de datre digitale in Cod MIDI  si in functie de complexitatea sunetului poti avea o intarziere ,

 Sunetele MIDI  pot fi "simple " sau cu zeci de efecte ce la fel adauga timp de plelucrare in plus ...in consecinta vine sunetul ceva mai tarziu ..Asta  simti numai daca  canti cu o clapa MIDI sau convertor Chitara->MIDI si comanzi tot felul de sintetizatoare MIDI in realtime .

.

 La redarea fisierului  MIDI nu-i problema , i Cubase de ex. ai un "buton" cu care poti face "time -shift" la un instrument astfel sa-l aduci in sincron cu celelalte trackuri /instrumente MIDI sau trackuri audio .Apoi PC-ul le "canta" perfect .Sau chiar la inregistrare asculti monitorizare "directa ' si selectezi din "Groov Quantise " sa puna sunetele exact pe timp ..chiar daca ele ajung cu ceva intarziere ..asta cere otzara de studiere a fenomenului ca sa stii ce sa setezi ca sa nu denatureze ritmic  cea ce canti ., este descris probabil in manualul cubase ..timing /groove quantise ....se poate face si post-recording .

 

Bineinteles viteza CPU ,RAM , si calitatea softurilor sunt hotaratoare .

 

 Cu digitech rp255 vad ca trebuia sa primesti Cubase4 LE , versune suficienta ptr  invatat si experimentat ., ofera doar cateva cred ca 4  track-uri MIDI dar sunt sugficiente daca nu faci muzxica electronica .

Ptr cresterea numarului de track-uri sunt sintetizatoare /playere MIDI ce au intern 8 canale independente ...de ex .KORG M1  ce primesti softul  daca cumperi un Korg Nanopad sau Nanokey , cu acest sintetizator Korg M1  ai cam tot ce ai nevoie  ptr background .

Mai exista un player VST de SF2 soundfont  "sfz+" acesta la fel are intern 8 canale MIDI independente .

Asa ca cele cateva canale MIDI din Cubase 4 se pot "extinde " la nevoie .

 

Midi este OK ptr tobe, sintetizatoare , piane , instr de suflat , string ..cele SF2  sunt soundfonturi cu sunet "wav" real ..plus cu dinamica ..adica de ex ...cu EZ Drummer ( ce primesti cu Korg Nanopad ) ai diferite sounduri de toba in functie de "velocity" ( taria loviturii) astfel suna foarte aproape de un tobar live .

Ptr cantat doar cu chitara exista convertoar Chitara -> MIDI ( hardware ) cu care poti canta si inregistra direct  cu chitara si suna sintetizatorul MIDI cu pian, orga ...strings,, suflatori , chiar si tobe ..

Latentza  cu o placa de sunet cu ASIO bun sau interfata externa pe USB este foarte mica , chiar poti sa canti si live cu unele tipuri de asemenea convertoare ..

 

Daca nu ai interfata cu ASIO bun ..ci folosesti placa de sunet interna din PC ..se poate incerca "asio4all " dar nu functioneaza cu toate tipurile de placi si nici cu toate tipurile de OS ..vazut daca ptr configuratia ta exista "asio4all".( de ex  ptr  AC97 HD dintr-un ASUS cu Win7 nu am gasit "asio4all" , am incercat unul si mi-a cauzat "blue death " a blocat PC-ul ..Tobele , sunetul ,,venea cu o intarzier considerabila , cam imposibil de cantat ...Apoi ca "prostul" mi-am dat seama ca am interfata in Zoom R8 ce are si ASIO ptr Win7 cu acesta merge super . nu se mai simte intarzierea ..este ceva insesizabil .ricum nu cant live cu aceasta configuratie doar ptr ttobe si sintetizatoare la home recording .Apoi mai pot sa corectez in pianorol al Cubase  daca este ceva gresit .

 

  Placile de sunet cele de firma si mai ales cele ptr inregistrari au ASIO propriu foarte bun

.De ex eu am E-Mu ..nici nu mai stiu tipul ..ceva 04 ..am latemtza "zero" , efectiv pot sa  folosesc efectele din aceasta placa de sunet in Cubase prin rutarea din  mixer catre placa de sunet si return .

 

Deci nu prea ai treaba cu llatetza daca nu utilizezi cele descrise .

Normal ai chitara ->digitech rp255 -> intrare Line/in al sunetului din PC -> pornesti Cubase --apesi butnul "record" si inregistrezi .

In monitor auzi sunetul direct al chitarei trecut prin procesorul digitech rp255 .deci nici ocea mai mica intarziere ( latentza ) ..

 

Mai exista si placi de sunet cu intrare digitala , dar ai nevoie de un convertor Audio -Digital , extern ..sau o placa de sunet cu intrare digitala ..in E_MU 0404  am asa ceva si am incercat cu  un mixer Alesis ce are iesire digitala .. dar si aici latentza o da ASIO si placa de sunet ...calitatea este OK ..dinamica exceptionala si intermodulatie foarte mica ..adica inauzibila ptr noi .

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Boss Br 80 In Stare F Buna

https://forums.rgc.ro/topic/121328-boss-br-80-in-stare-f-buna/

 

aici pe rgc.ro la  publicitate

 

Este un recorder MICRO tot cu 8 canale ..este mai simplu decat Zoom R8 dar foarte OK .., trebuie sa primesti si CubaseLE cu el , este si interfata audio  USB

si dpar putin mai scumpa decat Focusrite Solo ..( ma refer la cel second hand ) . cred ca nu are drum machine ci doar loop-uri de tobe ..dar ai efecte DSP /COSM  ..procesor de chitara etc .reda 8 piste ..deci ministudio ..il poti  pune in buzunar ..poti sa inregistrezi oriunde ..cu  microfon ce este incorporat sau prin Line/In cuprin cablu ..semnal stereo sau doua canale separaste doua instrumente ...

Poti sa-l folosesti ptr redat BT-uri ..peste care sa canti ..sa exersezi sau chiar sa canti undeva singur ...

 

.

 

Sau din magazin ..

https://www.soundcreation.ro/product_details.php?product_id=10565&cat_id=174_3259/boss-br-80-id10565.html&gclid=CJOFyI2T-tICFesW0wodQLYDjw

 

BR 800    este mai  avansat decat Zoom R8 ar cateva optiuni in plus  mai ales drum machine este mai usor de programat si in PC ..la Zoom R8 ar trebui sa cumpar un editor /convertor ca sa pot modifica/edita tobele in PC ..dar intre timp am rezolvat altfel ..si folosesc tobele din Zoom doar ptr " schite " apoi le inlocuiesc .

 

 

https://www.soundcreation.ro/search.html?queryString=boss+br800

 

Acestea le-am prezentat ca sa vezi ce mai exista ...este bine sa te "detasezi" de PC 

 

OK te orientezi tu , dar sa fii atent sa nu ajungi ca mai multi dintre noi cu zeci de acareturi pe care apoi sa le uiti sub pat sau in dulap intr-o cutie ..haha

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Depinde f. mult de ce foloseşti şi ce vrei să produci. Dacă produci muzică electronică vei avea nevoie de un echipament diferit faţă de, să zicem, metale. Contează mult şi ce înţelegi prin producţie muzicală. Unii înţeleg prin producţie doar compunerea unui instrumental sau a unei întregi piese, în timp ce alţii bagă la producţie şi mixajul + masterizarea. De aici, la fel, dacă vrei să faci strict compoziţie muzicală, nu îţi vor trebuie scule la fel ca în cazul în care vrei să faci şi mixaj + masterizare. Oricum, să faci doar compoziţie necesită nişte cunoştinţe de mixaj. 

 

Când vine vorba de DAW-ul folosit, aici consider că este strict subiectivă treaba. Am încercat şi Pro Tools şi Cubase şi Studio One, dar într-un final am ales REAPER-ul. Pur şi simplu mi-a plăcut cum arată, cum funcţionează, mă simt bine în el şi mi se pare un DAW f. bun, care nu mănâncă resurse multe şi e super ok. Toate fac acelaşi lucru (plus minus câteva chestii). 

 

Când vine vorba de ce software-uri, sau hardware-uri, foloseşti pentru a produce, aici e, la fel, subiectivă treaba. Unii folosesc sample-uri mai mult, alţii se bazează mai mult pe instrumente virtuale MIDI, alţii le combină. În definitiv, depinde şi de ce gen de muzică produci, cum am spus. Apoi, la partea de mixaj + master, trebuie înţelese mai ales equalizing-ul şi compresia, fiindcă astea, cred eu, sunt baza şi fundaţia fără de care nu se poate face nimic. Toate celelalte mişcări din DAW sunt destul de inutile dacă astea două nu sunt făcute cum trebuie, ca să fie un mix cât mai calitativ. 

 

Eu folosesc (doar ca idee, poate te ajută):

 

REAPER 5.40

Clapă M-Audio Ozone 25 care are şi interfaţă audio. 

AKAI LPD 8

Behringer Q532USB

Căşti AKG şi Sennheiser

Un bass electric

O chitară electrică

Diferite software-uri (Amplitube, Kontakt, SampleTank)

Alte software-uri ptr mixat (seria Renaissance de la Waves, spre ex.)

Link to comment
Share on other sites

Depinde f. mult de ce foloseşti şi ce vrei să produci. Dacă produci muzică electronică vei avea nevoie de un echipament diferit faţă de, să zicem, metale. Contează mult şi ce înţelegi prin producţie muzicală. Unii înţeleg prin producţie doar compunerea unui instrumental sau a unei întregi piese, în timp ce alţii bagă la producţie şi mixajul + masterizarea. De aici, la fel, dacă vrei să faci strict compoziţie muzicală, nu îţi vor trebuie scule la fel ca în cazul în care vrei să faci şi mixaj + masterizare. Oricum, să faci doar compoziţie necesită nişte cunoştinţe de mixaj. 

 

Când vine vorba de DAW-ul folosit, aici consider că este strict subiectivă treaba. Am încercat şi Pro Tools şi Cubase şi Studio One, dar într-un final am ales REAPER-ul. Pur şi simplu mi-a plăcut cum arată, cum funcţionează, mă simt bine în el şi mi se pare un DAW f. bun, care nu mănâncă resurse multe şi e super ok. Toate fac acelaşi lucru (plus minus câteva chestii). 

 

Când vine vorba de ce software-uri, sau hardware-uri, foloseşti pentru a produce, aici e, la fel, subiectivă treaba. Unii folosesc sample-uri mai mult, alţii se bazează mai mult pe instrumente virtuale MIDI, alţii le combină. În definitiv, depinde şi de ce gen de muzică produci, cum am spus. Apoi, la partea de mixaj + master, trebuie înţelese mai ales equalizing-ul şi compresia, fiindcă astea, cred eu, sunt baza şi fundaţia fără de care nu se poate face nimic. Toate celelalte mişcări din DAW sunt destul de inutile dacă astea două nu sunt făcute cum trebuie, ca să fie un mix cât mai calitativ. 

 

Eu folosesc (doar ca idee, poate te ajută):

 

REAPER 5.40

Clapă M-Audio Ozone 25 care are şi interfaţă audio. 

AKAI LPD 8

Behringer Q532USB

Căşti AKG şi Sennheiser

Un bass electric

O chitară electrică

Diferite software-uri (Amplitube, Kontakt, SampleTank)

Alte software-uri ptr mixat (seria Renaissance de la Waves, spre ex.)

 

 

 

 

Mersi Santal, pare destul de prietenoasa interfata la Reaper. Sunt atatea informatii pe care incerc sa le asimilez acum ca n-as avea rabdare de un DAW complicat, am incercat fruity loops dar n-am avut rabdare cu el.

 

Poti sa imi spui te rog care e setupul tau? Nu am gasit nici o info despre behringer q532 ... e cumva vb de mixerul 502usb? 

 

 

Vreau sa il folosesc pentru compozitie... piese de orice gen, nu ma intereseaza neaparat muzica electronica, vreau ceva mai organic, de-aia as vrea sa incorporez chitara, poate si bas si voce la un moment dat, dar tobele sigur ca le-as face cu niste sample-uri pe m-audio keystation, si tot pe controllerul asta midi synthuri si multe alte layere, cu instrumente la care nu am acces fizic. 

 

De asemenea, folosesti asio sau toate inputurile se duc in interfata audio ozone 25? eu nu am gasit de vanzare aici in ro, poate mi recomanzi ceva similar.

 

Mersi mult!

Edited by Ciprian Horia
Link to comment
Share on other sites

Mersi Santal, pare destul de prietenoasa interfata la Reaper. Sunt atatea informatii pe care incerc sa le asimilez acum ca n-as avea rabdare de un DAW complicat, am incercat fruity loops dar n-am avut rabdare cu el.

 

Poti sa imi spui te rog care e setupul tau? Nu am gasit nici o info despre behringer q532 ... e cumva vb de mixerul 502usb? 

 

 

Vreau sa il folosesc pentru compozitie... piese de orice gen, nu ma intereseaza neaparat muzica electronica, vreau ceva mai organic, de-aia as vrea sa incorporez chitara, poate si bas si voce la un moment dat, dar tobele sigur ca le-as face cu niste sample-uri pe m-audio keystation, si tot pe controllerul asta midi synthuri si multe alte layere, cu instrumente la care nu am acces fizic. 

 

De asemenea, folosesti asio sau toate inputurile se duc in interfata audio ozone 25? eu nu am gasit de vanzare aici in ro, poate mi recomanzi ceva similar.

 

Mersi mult!

 

Da, scuze! E Behringer Xenyx Q502USB. Îl folosesc doar ptr preampuri şi să trag uneori voce, fiindcă nu merge să tragi instrumente cu el. Nu are linie de instrumente. Ptr instrumente folosesc M-Audo Ozone. 

 

Pentru chitară folosesc de obicei Amplitube 3 şi plec de la un preset pe care-l meşteresc după placul meu. La fel şi pentru bass. 

 

Pentru tobe folosesc Addictive Drums 2 sau EzDrummer 2. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.