www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Microfon Pentru Inregistrare


raul1ro
 Share

Recommended Posts

Vreau sa imi cumpar un microfon pentru a inregistra chitara si alte instrumente(ex: suflat). Inregistrarile vor fi doar pentru mine.

Avand in vedere cate modele sunt pe piata, iar cunostintele mele despre microfoane cam lipsesc, asta ma face sa vin pe forum si sa va cer voua ceva recomandari.

Bugetul maxim ar fi 150 de lei.

Eu vreau sa il pot conecta la orice aparat (telefon, laptop, etc.) fara preamplificator, sau daca e nevoie de preamplificator, sa fie si el inclus in bugetul maxim.

 

P.S.: Acest microfon mi-a atras atentia: http://www.cel.ro/microfoane/microfon-thermaltake-esports-chao-echo-pMyU0MTcn-l/, dar imi e frica sa nu fie zgomote de fundal pe inregistrari.

Link to comment
Share on other sites

Mai pune bani la "pusculita" si ia-ti altceva mai frumos.

Pentru inceput, daca tot ti sa fie low budget, ti-as recomanda un Microfon Behringer C-1U (microfon usb).

Daca inveti sa lucrezi calumea intr-un DAW cu niste plugin-uri, poti scoate ceva decent cu el.

Dar la 150 de lei, sunt de aceeasi parere cu FiveseveN. Nu prea bate inspre bine.

N-are rost sa cumperi chestii ieftine, ca apoi sa te chinui sa le vinzi la jumatate de pret si sa nu rezolvi nimic.

Uite un link pentru acel Behringer. Numai bine!

Link to comment
Share on other sites

Nu te arunca la avioane. Tehnica microfoanelor e un subiect urias si nu-l rezolvi aici. Eu am un SM 58 dar dintotdeauna mi s-a parut ca vocea mea suna mai bine pe o chinezarie/rusarie/ce-dracu-e-el de 600 Ohm.

Asadar 600 Ohm, bobina mobila, cardioid (nu-ti bate capul cu ce-i asta, majoritatea sint asa), te costa vreo 30 de lei si daca-l folosesti cu cap poti sa faci ce-ti trebuie fara sa se prinda cineva ca n-ai tras prin nu stiu ce microfon condensator/electret de studio de jdamii de iepuroi si pe care il aude eventual cineva care il analizeaza pe scule de studio in mediu controlat.

Il gasesti la orice stand de chinezarii cu amplificatoare, boxe, mixere, ce dracu mai vind ei pe-acolo, asta e cam singurul produs care merita cumparat de la ei.

Edited by Posho
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Trebuie intai sa spui mai exact ce vrei sa inregistrezi. Urmatorul aspect e calitatea dorita.

 

In principiu, ca sa nu ai zgomot, trebuie sa nu-l inregistrezi. Asta se face fie punand microfonul in sursa de zgomot, in asa fel incat sa reduci mult gainul si practic sa inregistreze doar semnalul, fie "scazand" zgomotul de fond din semnal, fie cu o plasare creativa a membranei, fie folosind doua microfoane. Ramane valabil ca microfonul principal sa fie cat mai aproape de semnal.

 

Pentru electrica, pui microfonul aproape de difuzor. Pentru chitara rece, fie doza, fie microfon plasat langa deschiderea de rezonanta a chitarii, in camera cat mai silentioasa. 

 

Am gasit review-uri bunicele la un microfon Olympus Me-52W; pretul de Ro e semnificativ mai mare decat cel de amazon, e pentru voce (n-o sa-ti capteze joase si inalte).

 

Cum ti-au zis si colegii, incearca intai cu microfoane obisnuite, ieftine.

Link to comment
Share on other sites

Vreau sa imi cumpar un microfon pentru a inregistra chitara si alte instrumente(ex: suflat).

 

1- Inregistrarile vor fi doar pentru mine.

2- maxim ar fi 150 de lei.

3- vreau sa il pot conecta la orice aparat (telefon, laptop, etc.) fara preamplificator, sau daca e nevoie de preamplificator, sa fie si el inclus in bugetul maxim.

4- imi e frica sa nu fie zgomote de fundal pe inregistrari.

 

 

 

Ţi-aş fi recomandat un unidirecţional, tip Behringer C4, însă îţi va trebui şi un preamp pt el, tip Behringer MIC100/200, ceea ce te-ar incadra in 150 lei pe piaţa second cu ambele, insă la Behringer nu pot garanta lipsa zgomotului de fond ! 

 

Pt că ai pomenit de telefon plus faptul că faci doar pt tine inregistrările, incearcă să inregistrezi direct cu telefonul, poţi fi surprins [ fcţ de model, desigur ] şi nu cred că va suna mai rău decât varianta C4+MIC100 !

Link to comment
Share on other sites

Zgomot .

 

Nu zzgomotul ar fi problema ! 

Raportul Semnal /Zgomot   este OK ..deoarece microfonul se pozitioneaza la cativa cm de membrana !

 

Se regleaza din statie volumul maxim  suportat de microfon precum si preamplif  ( si placa de sunet are preamplif ) ..sa ai semnal fara distorsiuni ...daca inregistrezi ( probabil ) la 16 bit  trebuie reglat oricum cam la 80% sa ai volumul de inregistrare .

In aceasta cnfiguratie fasaitul /zgomotul  microfon+preamplif este mic  fata de semnalul util si nu se va auzii !

Eventual in pauzele mari dintre note /sunet ...se  "editeaza " se "sterge portiunea " cu  softul din  DAW .Sau poti folosi "noise gate " ce  functioneaza bine daca diferenta semnal/zgomot este mare si nu altereaza sunetul util .

 

 

Un dif slabut ce are SPL 97dB la 1m  ..in consecinta la aprox 5cm in fata difului ai un SPL de 122dB !!! la puterea de 1W !!!

cum creste puterea la 10W vei avea 130 dB  la 100W 140 ( aprox )

 

Deci microfonul tau trebuie sa poata "primii " aceasta dinamica mare /semnal mare ce sa-l transforme liniar in tensiune fara distorsiune ...plus preampliful trebuie sa poata "trece" cei 130dB in caz de utilizarea a 10W .

 

Microfoanele electret sunt OK   , nu conteaza ca sunt "omnidirectionale " odata ce pozitia fata de dif este la 5cm ,   semnalele reflectate din camera  pot sa fie  mai mici decat cei 130dB direct din membrana , eventual cu un ecran amortizor  se poate scapa de reflexiile prea proeminente .

 

Cum microfoanele electret au un FET montat chiar in capsula  si este alimentat /polarizat cu tensiune mica aici e buba ..nu duce-trece ...... dinamica /semnalul mare .Din aceasta cauza esti nevoit sa pui mai la distanta fata de dif ...acum reflexiile camerei pot sa  strice

dar cu [pozitionare optima si cu ceva panouri cu de ex. burete in jurul amplifului /difului se pot reduce aceste reflexii ca sa nu ajunga  in microfon ...

 

 

Microfonul  prezentat de tine este ca si ca si un  microfon multimedia "de PC " ...exista si mai ieftine .

 

Dar exista si microfoane cu capsule electret ce au  adaptare mai buna ( circuitul  intern cu FET  este proiectat ptr dinamica mai mare  ) Chiar exista si microfoane de studio cu electret , cat si microfoane ptr cantatr live , nu se prea folosesc ptr voce  datorita  membranei mici  , dar  am vazut ptr microfoane "overhead " la tobe  sau ptr vioara , chitara acustica ., saxofon ..etc

 

 

Ok deci poti folosi dar tretebuie sa  testezi experimentezi ..distanta fata de boxa cat si puterea optima ..

 

87 RON , ...cum a scris si @FiveseveN  exista si cu 6 si cu 10 Ron Ptr PC ..

 

Microfon de "lavaliera "  cu unitate Wireless  cu emitator si cu receptor ..am vazut la 57 Ron ....deci  acesta cu 87 Ron mi-se pare enorm de scump

 

Ca sa   poti cupla  microfonul  lla orice  "device" al tau trebuie sa ai o "interfata "adecvata ptr fiecare  device  ...  indiferent ce fel de tipul microfonului

 

 

  • Location:romania............in aceasta locatie exista "talcioc " ici-colo ,  gasesti tt felul de microfoane  iieftine   ce ptr chitara ar fi OK ...ptr vocal ..trebuie si noroc la microfoanele iettine  ca sa dai de unul ce suna bine ( unele suna nasol altele perfect ...) 
Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

E vorba de chitară acustică și "alte instrumente(ex: suflat)". :D

Ptr chitara acustica   electretul este OK , bineinteles ceva  de calitate  .

Am in Zoom -R4  capteaza perfect !

Plus ca sunt doua in configuratie YX  ce anuleaza mult   din  ' haul " cauzat de reflexiile din camera , si pe scena   am ramas surprins ce curat suna fata de ce auzeam eu pe scena !

 

Am capsule electret cu   preamplif cu FET ( sunt capsule mai "lungi"  , le-am scos din casetofoane stricate , am si vre-o trei circuite preamplif  la 12 V  la care erau montate microfoane "condenser " intr-un sistem de "interfon " ) am cuplat electretul la preamp  alimentat cu o baterie de 9 V suna bestial  cu zgomot Zero ...dinamica super buna comparabila cu microfoane Condenser  de studio .

Nu am mai finalizat   doua microifoane ...adica o unitate stereo deoarece am in Zoom R4 si in Zoom R8  ce foarte rar folosesc ptr chitara acustica , mai comod este sa utilizez  instalatia electroacustica cu piezo .cu toate ca preamplifurile din Zoom au fasait iar cele  din interfon amintite  nu au de loc zgomot .

 

Zgomotul preamplifului in Zoom sau din alt mixer este deranjant daca vrei sa inregistrezi de ex . noaptea in liniste    greierii ..sau alte zgomote ambientale slabe ..dar ptr chitara acustica   dela distanta de 0,5 metrii este Ok .

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.