www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Switch-Ul De "stand-By", De Ce Exista Si De Ce-I In Plus


edy_wheazel
 Share

Recommended Posts

 Majoritatea covarsitoare a amp-urilor de chitara au butonul ala frumos de "stand-by" langa cel de "power", insa utilitatea lui este, sa zic asa, controversata.

 Multi au impresia ca butonu' asta face fix ce-i zice numele, adica pune amp-u' pe pauza de baut bere (i shit you not, cica unii chiar ii zic "beer button"), ca dupa aia numa' il pornesti si amp-u' ii gata incalzit. Altii zic ca prelungeste viata tuburilor. Altii zic ca "asa trebuie sa fie" (aici si o gramada de fabricanti). O sa incerc sa explic care-i faza si deja imi aranjez freza pentru ca am impresia ca unii o sa-mi sara in cap.

 

 Au fost odata ca niciodata primele amplificatoare audio. Adica demult. Aceste amplificatoare foloseau tuburi redresoare "incalzite direct", adica nu aveau filament care sa incalzeasca catodul. Ei bine, aceste redresoare alimentau tuburi de putere la care catodul era incalzit printr-un filament si aici aparea o problema: aceste redresoare produceau tensiunea de iesire foarte rapid si aplicau aceasta tensiune pe anodul tuburilor finale, inainte ca acestea sa ajunga la temperatura de functionare. Acest lucru era nociv pt. tuburile finale, ducea la "cathode stripping" adica catodul nu mai putea emite electroni. Ei bine, asta-i fenomenu' care este argumentul pentru "prelungeste viata tuburilor", insa apar unele chestiuni:

 1 - Fenomenul apare in momentul in care avem tub redresor incalzit direct si finali incalziti indirect. 

 2 - Fenomenul apare la tensiuni foarte mari, mult peste cei 500V (la amp-urile de 100W) cu care sunt alimentate sculele de chitara. 

 

 Totusi, de ce s-a pastrat switch-u' asta? Mai mult de trend. Fender Bassman l-a folosit, Marshall l-a copiat cu tot cu switch. Vox si Gibson nu foloseau. Probabil lumea a zis "daca Fander si Marshall folosesc asa ceva, o sa punem si noi!".

 

 Concluzie: switch-u' ala nu-i un lucru rau (poate fi in cazul unor perioade lungi de stand-by care duc la "cathode poisoning", tubul incalzit fara tensiune anodica - apropos, asta face switch-ul, lasa filamentele alimentate si opreste anodica). Nu-i nici bun. Ii acolo. Pam-pam.

 

 Edit - Bibliografie:

 

http://www.valvewizard.co.uk/standby.html

http://www.wiredguitarist.com/2016/11/13/tube-amp-destruction/

https://peavey.com/monitor/pvpapers/ - capitolul 6, contine si explicatii despre functionarea tuburilor.

Edited by edy_wheazel
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

OK . Se tot discuta daca sau daca .are vre-un efect real asupra  tuburilor pornirea la "rece " ..

 

In ce ai scris nu ai mentionat ca amplifurile moderne au " solid state rectifier " caz in care tensiunea anodica apare instantaneu la pornire .

 

 

Da .Cathode Stripping: nu  apare la tuburile de amplif  audio ..eventual la cathode ray tubes..deci alta mancare de peste .

 

In orice caz la pornirea/oprirea  unui amplif se intampla  "socuri"  deci cred ca este OK ca in pauzele de cantat sa opresti numai tensiunea anodica  din Standby si sa nu deconectezi /opresti tot ampliful .

De obicei la pornire dar si mai multe cazuri la oprire se intampla nasolii si se distrug unele componente din diferite cauze ..

( unul din cauze ar putea fi chiar switch-ul de "power" ce daca nu mai face contact rapid si ferm se pot intampla nasolii  deci este bine ca sa nu se utilizeze numai la nevoie  ..amplifurile mai pretentioase au sistem automat de  pornire ce asigura un "timing " corespunzator ptr a nu supra solicita traful de retea la pornire ..etc .)

 

La oprirea amplifului este bine ca sa se actioneze switch-ul de Power si cel de Standby il lasi conectat ca sa se "descarce " tensiunile  din condensatoare  in timp ce se racesc tuburile .

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.