www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Legende Rock Transilvane


Guest radioman
 Share

Recommended Posts

Guest radioman

Evenimentul zilei, 17 feb 2007:

 

Legende rock transilvane

17 Februarie 2007

Laura Laurentiu, Raluca Crisan

 

In anii '80, Semnal M, Compact si Celelalte cuvinte au fost trupele autohtone in voga.

 

Nu sunt vedete in acceptiunea moderna a cuvantului. Nu schimba masinile de lux precum sosetele, nu apar pe prima pagina a ziarelor de scandal, nu sunt invitati toata ziua buna-ziua la emisiuni de televiziune si nici nu arunca mii de euro in stanga si-n dreapta. Au devenit celebri intr-o perioada in care jeansii si pletele erau considerate „decadenta capitalista”, iar versurile cantecelor erau cenzurate chiar inainte de a apuca sa existe. Cu toate acestea, ei sunt cei care au scris istoria rockului romanesc. Si au scris-o bine.

 

Oradenii sobri

Un pic mai spre granita si ceva mai tineri sunt oradenii de la Celelalte cuvinte. Pe 13 decembrie 2006, trupa a sarbatorit printr-un turneu cei 25 de ani de existenta. Mai discreti de felul lor si sobri, rockerii de la Celelalte cuvinte spun ca au ales sa cante rock pentru ca au „crescut cu un sistem de valori” care i-a ghidat in aceasta directie. Desi debutul a avut loc in 1981, la Timisoara, pe vremea in care erau studenti, membrii trupei s-au cunoscut de cand erau in liceu.

 

Primul concert l-au tinut la Casa de Cultura a Studentilor, iar membrii trupei erau Calin Pop (chitara, voce), Marcel Breazu (bass, backing vocal), Radu Manafu (chitara, backing vocal), Leontin Iovan (tobe), Ovidiu Rosu (sunet). Si-au cautat numele timp de vreo doi ani si l-au ales astfel incat sa spuna mai mult decat spuneau restul cuvintelor. „Cu muzica impreuna poti crea o stare. Solutia cea mai buna este 50% muzica, 50% cuvinte”, este de parere Breazu.

 

„Traim pentru muzica, nu din muzica”

De la bun inceput au fost pe placul publicului si asa au ramas pana astazi. „Publicul e acelasi - sensibil la lucrurile adevarate, iar daca te prefaci si faci fite te simte. Noi am incercat sa facem tot timpul ceea ce am simtit. Inainte de ‘89 aveai putine posibilitati de a-ti petrece timpul liber si poate din acest motiv pe atunci publicul venea cu placere mai mare la concerte”, spune Marcel Breazu.

 

Spectacolele s-au tinut lant si in special iarna. Chiar daca era o sursa de venit cantatul vara la nunti sau in restaurante, trupa a preferat sa se tina departe de aceste „afaceri”. Si nici nu s-a inghesuit sa scoata albume pe banda rulanta. „Ne ia mult pana compunem un material. Noi traim pentru muzica, nu din muzica”. Piesa care i-a lansat a fost „Iarba prin par”, compusa de Leontin Iovan.

 

ATMOSFERA HIPPIE

 

Parul lung, etalat la concerte

Turneele reprezentau partea cea mai obositoare a activitatii. „Cantam cate doua spectacole pe zi. Atmosfera era incendiara, cantau toate cantecele cap-coada cu noi. In fiecare oras aveam un intreg echipaj de fete care sa ne aclame”, spune si Costi Camarasan, de la Compact. Asa doar se mai incalzea atmosfera la repetitii in lunile de iarna, pentru ca salile nu prea erau incalzite.

 

Concertele erau rare si insemnau mai mult decat acum, cand se desfasoara o manifestare aproape saptamanal. „Cred ca pe-atunci lumea era mai entuziasmata de concerte”, este de parere hunedoreanca Dana Isac, 48 de ani. Spectacolele se tineau la Casa de cultura si la Clubul siderurgistilor si veneau mai ales tineri.

 

„Nu era chiar bataie pe bilete, fiindca nici preturile nu erau cele mai mici - ajungeau si la 100 de lei la anumite concerte. Dar salile se umpleau”, isi aminteste si Octavian Isac, 49 de ani. Publicul era format preponderent de tineri. „Cu toate restrictiile vremii, atmosfera era „hippie”: plete, aclamatii si chiar urlete la finalul melodiilor. Mergeau mai ales lucratori din combinat si cand vedeai cate un meserias, un sudor cu par mai lung... nu putea sa-i spuna nimeni sa se tunda. La serviciu si-l ascundea pe sub casca, dar la concerte il arata”, spune el.

 

COMPACT

„Nu ne-am propus sa devenim vedete”

 

„Niciunul nu ne-am propus sa devenim vedete si, de fapt, nu era nimeni vedeta atunci. In cel mai bun caz, ne numeam „artisti liber profesionisti”. Cantam din pasiune si, pur si simplu, s-a intamplat”, spune astazi Costi Camarasan, cel care a infiintat in 1977, la Cluj, trupa Compact.

 

Camarasan cantase cu Teo Peter si inainte de acea data, in Break Group, dar formatia s-a destramat atunci cand a plecat fiecare in armata. Ulterior, cei doi s-au reintalnit si s-au hotarat sa mai puna de-o trupa.

 

Intr-o prima varianta, Compact i-a avut ca membri pe Marius Luca (chitara, voce), Cornel Moldovan (chitara, voce), Ladislau Balasz (tobe), Constantin Camarasan (chitara) si Teo Peter (bas). Numele trupei a fost ideea lui Marius Luca, dat fiind ca atunci erau la moda compact-casetele ce incepeau sa inlocuiasca benzile de magnetofon. Putina lume stie ca primul solist al trupei a fost un negru din Congo, Pascal Goillot, student la Educatie Fizica.

 

Lucrurile au mers bine pana prin ‘81 cand, din motive mai mult sau mai putin financiare, Compact s-a destramat. S-a refacut mai apoi intr-o alta componenta - Costi Camarasan, Teo Peter, Paul Ciuci, Aurel „Lelut” Vasilescu. Camarasan recunoaste ca „rupeau salile”: „La un concert de la Suceava, spre exemplu, au trecut prin geamuri si militia nu a putut face fata”.

 

Momentul de apogeu al trupei s-a dovedit anul 1987, cand Compact a scos albumul „Cantec pentru prieteni”. Dupa acest succes, Compact s-a rupt in doua. A devenit Compact B (de la Bucuresti) si C (de la Cluj).

 

SEMNAL M

Concerte cu sala plina

 

Viata de membru al unei formatii rock insemna, in epoca de glorie a rockului autohton, turnee nesfarsite, cate doua concerte unul dupa altul, uneori frig, dar si visul promovarii in Occident.

 

„Patru-cinci luni pe an eram la mare, apoi plecam direct in turnee prin tara. Se castiga bine, dar si volumul de munca si oboseala erau mari”, isi aminteste Stefan - Fane - Nagy, de la Semnal M. Promovarea mergea destul de bine: piesele se difuzau des la radio si la televiziune.

 

„In ceea ce priveste atmosfera de la concerte, nu exista diferente prea mari acum fata de atunci. Faceam glume pe scena, incercam sa cream o atmosfera vesela”, spune si Stefan Boldijar, chitara bas si voce la aceeasi formatie. Fiecare formatie avea fanii si mai ales fanele proprii. „Noi am si avut multe melodii de dragoste, apoi eram tineri. Fetele veneau la spectacole constant, ne trimiteau biletele si scrisori, faceau fan-cluburi”, adauga chitaristul.

Link to comment
Share on other sites

Guest radioman
Dubios ca langa Semnal M nu apare si Iuliu Merca. Daca el nu e legenda atunci nici restu nu's.

 

Da, foarte interesant.

Nu le cunosc pe autoarele articolului, dar se poate sa fie tinerele si sa nu prea fi auzit de Merca.

Link to comment
Share on other sites

parere: baietii de la compact au fost si sunt nishte javre comuniste.

 

Sunt si io curios de ce zici asta? Ar fi explicabil in cazul Cenaclului Flacara..si a altor orchestre de partid insa ce are Compactul cu comunismul? Ai fost la vre-un concert si faceau propaganda? In anii 90 am cantat si in deschiderea lor la cluj si lumea ii iubea foarte tare. Practic celelalte trupe nu contau. lumea pe ei ii astepta. Ma indoiesc ca daca erau comunisti ii mai asculta cineva dupa "revolutie".

 

Daca nu argumentezi inseamna ca vorbesti fara rost, man! No heart feelings!

Link to comment
Share on other sites

nu ma..nu e vorba... doar asa am eu impresia...comunisti nu neaparat ca ar face ei politica...ci doar prin felul lor..genul de oameni care s-au impacat bine cu regimul comunist. oameni care s-au simtit bine aici in romania socialista si au refuzat orice ocazie de "out".

fara legatura pot sa-l mentionez si pe mircea baniciu ..stie toata lumea cum e refuzat sa plece cu trupa din tara

astia-s oameni care nu-mi plac...oameni care apar pe la radio sau tv ( in special tvr si radio romania) si care se pup de zor in popontetz unii pe altii...nu sufar comunistii pupcuristi.

si nu sunt singurii..mai pot da exemple cu zecile..din pacate...vreti ?

sa nu mai aduc aminte de comunistii din muzica folk..

 

nu ma..nu e vorba... doar asa am eu impresia...comusisti nu neaparat ca ar face ei politica...ci doar prin felul lor..genul de oameni care s-au impacat bine cu regimul comunist. oameni care s-au simtit bine aici in romania socialista si au refuzat orice ocazie de "out".

fara legatura pot sa-l mentionez si pe mircea baniciu ..stie toata lumea cum e refuzat sa plece cu trupa din tara

astia-s oameni care nu-mi plac...oameni care apar pe la radio sau tv ( in special tvr si radio romania) si care se pup de zor in popontetz unii pe altii...nu sufar comunistii pupcuristi.

si nu sunt singurii..mai pot da exemple cu zecile..din pacate...vreti ?

sa nu mai aduc aminte de comunistii din muzica folk..

..si acum o sa vad split la deshert...( hope not )

Edited by marcel
Link to comment
Share on other sites

cine nu a trait in acele vremuri,nu are rost sa sa spuna prostii.ca sa intri in sala de concert treceai prin cordonul de militie,daca aveai plete mai lungi,purtai blugi,bocanci era o problema.rockeri de astazi,copii de banii gata,fac asta din moda."batrani,veterani"ca noi,chiar daca purtam cravata uneori,sub haine conservatoare avem inima din stanca(rock)care bate nebuneste cand vine in oras COMPACT,IRIS,SEMNAL M,SI MULTI ALTI care mai traiesc si canta

Link to comment
Share on other sites

Pai frate, poti sa-ti imaginezi ca eu mergeam noaptea sa fur afise de pe stalpi? Si aveam doar 13 ani.

Erau ca realizate ca naiba, dar aveau poza cu Iris, Holo sau Compact si asta era ceva senzational intr-o vreme in care posterele erau o marfa de contrabanda la fel de valoroasa ca si tigarile, cafeaua sau alcoolul de buna calitate!

Link to comment
Share on other sites

Foarte dragut articolul, nu e complet, dar dragut! E facut din convingere.

Compact a fost prima trupa pe care am vazut-o live, in 1987. Despre Celelalte Cuvinte pot zice decat ca le datorez o mare parte din ceea ce sunt :)

nu e complet,dar are si foarte multe inexactitati,pana la urma este semidezinformare....parerea mea de fost membru al Compact C si Semnal M

@marcel:nu inteleg de ce ti se pare ca eram(sau celalti baieti din Compact erau)comunisti?poate pentru ca am facut ceva in comunism,in loc sa ne blazam si sa ne imbatam gandindu-ne cat de multe am putea face daca nu ar fi comunism?si pana la a fi comunisti jegosi mai e inca un pas....jegosi au fost aia care au turnat sau au fost securisti,ca Misu Cernea de la Sfinx.Iar Mircea Baniciu a aflat cam tarziu ce au facut colegii lui de la Phoenix,adica l-au lasat acasa.Ce putea sa mai faca dupa aceea?sa se angajeze la fabrica?

Link to comment
Share on other sites

nu ma..nu e vorba... doar asa am eu impresia...comunisti nu neaparat ca ar face ei politica...ci doar prin felul lor..genul de oameni care s-au impacat bine cu regimul comunist. oameni care s-au simtit bine aici in romania socialista si au refuzat orice ocazie de "out".

fara legatura pot sa-l mentionez si pe mircea baniciu ..stie toata lumea cum e refuzat sa plece cu trupa din tara

astia-s oameni care nu-mi plac...oameni care apar pe la radio sau tv ( in special tvr si radio romania) si care se pup de zor in popontetz unii pe altii...nu sufar comunistii pupcuristi.

si nu sunt singurii..mai pot da exemple cu zecile..din pacate...vreti ?

sa nu mai aduc aminte de comunistii din muzica folk..

 

nu ma..nu e vorba... doar asa am eu impresia...comusisti nu neaparat ca ar face ei politica...ci doar prin felul lor..genul de oameni care s-au impacat bine cu regimul comunist. oameni care s-au simtit bine aici in romania socialista si au refuzat orice ocazie de "out".

fara legatura pot sa-l mentionez si pe mircea baniciu ..stie toata lumea cum e refuzat sa plece cu trupa din tara

astia-s oameni care nu-mi plac...oameni care apar pe la radio sau tv ( in special tvr si radio romania) si care se pup de zor in popontetz unii pe altii...nu sufar comunistii pupcuristi.

si nu sunt singurii..mai pot da exemple cu zecile..din pacate...vreti ?

sa nu mai aduc aminte de comunistii din muzica folk..

..si acum o sa vad split la deshert...( hope not )

 

Sa ai tupeul sa critici pe Baniciu, regretatul Merca, Ciuci & co trebuie sa ai argumente serioase! Astept cu nerabdare sa le impartasesti cu noi!

 

Sa ai tupeul sa critici pe Baniciu, regretatul Merca, Ciuci & co trebuie sa ai argumente serioase! Astept cu nerabdare sa le impartasesti cu noi!

In privinta Phoenix-ului, iti recomand sa citesti, macar, "Phoenix, insa eu" a lui Nicu Covaci. Poate vei intelege ceva, cu toate ca ma indoiesc...

Link to comment
Share on other sites

nu e complet,dar are si foarte multe inexactitati,pana la urma este semidezinformare....parerea mea de fost membru al Compact C si Semnal M

@marcel:nu inteleg de ce ti se pare ca eram(sau celalti baieti din Compact erau)comunisti?poate pentru ca am facut ceva in comunism,in loc sa ne blazam si sa ne imbatam gandindu-ne cat de multe am putea face daca nu ar fi comunism?si pana la a fi comunisti jegosi mai e inca un pas....jegosi au fost aia care au turnat sau au fost securisti,ca Misu Cernea de la Sfinx.Iar Mircea Baniciu a aflat cam tarziu ce au facut colegii lui de la Phoenix,adica l-au lasat acasa.Ce putea sa mai faca dupa aceea?sa se angajeze la fabrica?

Eu cred ca pe forumul asta sunt multi angajati la fabrica...Hobby-ul fiind strungul, asta ca sa ma fac bine inteles!

Link to comment
Share on other sites

Cel mai scum bilet la Casele de Cultura, in acea perioada, a fost 18 lei, doar la Phoenix. Pentru celelalte formatii biletul costa 15 lei. Aproape saptamanal erau turnee cu formatiile "rock" din acea perioada. Comunisti erau cei care cantau ode, cu canalu', cu dictatoru' etc. Sa vina un dobitoc ca marcel, sa-i faca in fel si chip pe putinii nostri, cu adevarat muzicieni, eu o consider o necunoastere a realitatii! ASK A FRIEND!

Edited by jack
Link to comment
Share on other sites

...parerea mea de fost membru al Compact C si Semnal M

 

Rares, dupa cum stii, eu stiu asta... :)

Decembrie 1989, Resita, Sala Polivalenta

 

Bun, de inexactitati ce sa zic: probabil sunt niste fete tinere si foarte sufletiste, care vor sa faca o treaba buna! Nu prea au insa de unde sa faca rost de informatii. Ar fi putut de exemplu sa ia contact cu tine.

 

Pe Marcel nu te supara, el chiar nu stie de multe ori ce spune si jigneste lumea fara motiv. Si mie mi-a facut-o, nu-i bai!

 

Jack, ce sa mai zic? Mai am ce sa zic?

Link to comment
Share on other sites

Rares, dupa cum stii, eu stiu asta... :(

Decembrie 1989, Resita, Sala Polivalenta

 

Bun, de inexactitati ce sa zic: probabil sunt niste fete tinere si foarte sufletiste, care vor sa faca o treaba buna! Nu prea au insa de unde sa faca rost de informatii. Ar fi putut de exemplu sa ia contact cu tine.

 

Pe Marcel nu te supara, el chiar nu stie de multe ori ce spune si jigneste lumea fara motiv. Si mie mi-a facut-o, nu-i bai!

 

Jack, ce sa mai zic? Mai am ce sa zic?

Abia astept sa vad cum un tanar si sufletist hobbist in medicina face o operatie pe cord deschis....ca asa fac si fetele astea.de ce Nelu Stratone nu dezinformeaza niciodata?el de unde face rost de informatii?oricum ce spun ele e inexact si dezinformat,de unii care au vreun interes.NU este adevarat ca grupul Compact s-a desfiintat pentru a se reinfiinta in 1981,pentru ca in 1980,inainte de venirea lui Paul Ciuci(Csucsi scrie in buletinul sau),Compact a castigat Marele Premiu la festivalul Perpetuum Vox Transilvaniae,la Medias.NU este adevarat ca Fane Nagy a infiintat grupul Semnal M,el a auzit de formatia asta din ziare si eventual i-a vazut la televizor la emisiunea lui Petre Magdin,daca nu cumva dormea duminica dupa nunta la care cantase cu o zi inainte.A initiat revirimentul acestei formatii in 1995 sau 96,iar epoca de glorie a Semnalului a fost intre 1977 si 1982-83.Intamplarea face sa fi trecut pe la casa de cultura unde a facut Semnal un set de fotografii promotionale,si si-a facut si el o poza cu membrii grupului,de care se foloseste acum pentru a dovedi ca afost membru fondator :) :) :)

Acum vreo 3-4 ani am cantat cu Tomaselli la festivalul Bibi de la Vama Veche,si dupa concert m-a abordat un baiat,care mi-a spus ca ar fi auzit de la Geanina Corondan ca am facut parte din mai multe formatii cunoscute in comunism,si ca el scrie o carte despre muzica rock romaneasca.m-a intrebat cu cine am cantat,si i-am raspuns ca ,inafara de Trans Express,pe care am infiintat-o eu,am cantat cu Riff,Hardton,Autostop,Progresiv TM,Metrock,Rodion GA,Compact si SemnalM,si mi-a raspuns ca dintre astea nu a auzit decat de Compact.Asa ca l-am sfatuit sa scrie o carte despre altceva.

Link to comment
Share on other sites

Toata stima pentru toti membri Semnal-M in toate configuratiile .Doar atat vreau sa spun ca fara regretatul Iuliu Merca nu cred ca ajungea atat de vestita orice formula de trupa se facea .

 

Cred ca Semnal-M a fost una din cele mai populare formatii din tara ,cu muzica easy-listening de foarte bun gust si cantata profesionist .

 

Merca era o mare personalitate , cand ajungeam pe la el la mare, trebuia sa ne "ascundem " ca sa putem sta de vorba atat de popular era , era o adevarata vedeta si un artist fantastic.Atragea publicul ca un magnet era un fenomen .Eu al cunosteam inca de la festivalul de rock din Bucuresti cand a cantat cu "Cromatic" cu Sorin Tudoran ,Tony Bereczky si la tobe nu mai tin minte.De atuncea era deja o vedeta cunoscuta.

Link to comment
Share on other sites

Nelu Stratone, mare om!

Mda, nu stiam asta si cred ca multi nu stiau detaliile. De unde sa le stie in fond? Informatie nu prea se gaseste.

Faza aia cu ala care scria cartea a fost bestiala :)

 

Nu cred ca Nelu Stratone nu conoaste , cel putin cand a fost in Timisoara a stat cu mine doua ore si i-am dictat numai formatii , nume si miscari de trupe pe care le stiam eu apoi a mai contactat si pe altii. Cred ca nu s-a insistat asupra personalitatii lui Merca ca sa nu puna in dificultate trupa actuala.

cu discutii si pareri diferite.Si asa este greu ptr o formatie care a pierdut un om atat de valoros.

Link to comment
Share on other sites

Guest radioman

Acum catva timp am deschis un poll in forum unde intrebam cat de oportuna ar fi aparitia unei reviste de specialitate (chitara) in Romania.

O intrebare (retorica?) a fost - Cine ar avea autoritatea morala sa scrie despre chitaristii romani, despre istoria rock-ului romanesc in esenta...

Sustin in continuare ca in ziua de azi, tineretul habar nu are de legendele rock-ului romanesc si nici macar nu are de unde sa se informeze corect.

Ce s-a petrecut pe thread-ul asta e o mostra.

Si ganditi-va ca treaba asta se intampla in interiorul unei comunitati destul de restranse a "forumistilor". Ce sa mai inteleaga cineva care nu provine din randurile noastre?

Google-ul indexeaza si tampeniile si lucrurile bune la gramada.

Acum din pacate a indexat si asocierea aia de mai sus...cu javre etc, sa nu ma mai repet...

Pacat.

 

Midnight Rider, multumesc pentru informatiile si clarificarile pe care le-ai adus.

Link to comment
Share on other sites

Guest Eugen_G

"parere: baietii de la compact au fost si sunt nishte javre comuniste"

Nici nu pot sa-mi inchipui cum poate spune cineva,mai ales care a shi trait un pic din vremurile alea(ai 28 de ani marcel daca am citit bine la profilul tau) ca membrii formatziei DE LEGENDA(LA NOI) numita COMPACT "au fost shi sunt nishte javre comuniste".

IN PRIMUL RAND,DIN CATE MAI TZIN MINTE,EU NU I-AM VAZUT NICIODATA PE CEI DE LA COMPACT SA CANTE VREODATA ODE PARTIDULUI SHI "CONDUCATORULUI MULT IUBIT SHI STIMAT".CUM AU MAI SPUS SHI ALTZI MEMBRI RGC A FI ROCK-ER SHI A CANTA ROCK PE VREMEA ACEEA,DACA MAI TZII BINE MINTE SHI DACA AI MAI INTREBAT PE CEI MAI BATRANI CA TINE,ERA UN LUCRU DESTUL DE PERICULOS SHI SE PUTEA LASA CHIAR SHI CU ARESTARI SHI BATAI DIN PARTEA FOSTEI MILITZII.APOI CA TRUPA ROCK TREBUIA SA AI MARE GRIJA CE CANTZI PT. CA SHI ASHA ERAI IN VIZORUL "ORGANELOR" NU MAI PT. FAPTUL CA ERAI TRUPA ROCK.SE PARE CA USHOR SE UITA FAPTUL CA TRUPE PRECUM COMPACT SAU MUZICIENI PRECUM BANICIU AU INTRETZINUT CAT DE CAT VIE O IDEE DE LIBERTATE SHI DE NORMALITATE IN ACELE VREMURI.TOCMAI DE ACEEA PLACEAU TINERETULUI DE ATUNCI PT. CA EI CANTAU CAT DE CAT ALTCEVA SHI ADUCEAU UN "AER MAI PROASPAT" FATZA DE MUZICA USHOARA COMUNISTA DE ATUNCI.NICI PE BANICIU NU L-AM AUZIT SA CANTE ODE PE ATUNCI.ORICUM ERAM DESTUL DE COPIL SHI UN PIC ADOLESCENT ATUNCI.DAR NU IMI ADUC AMINTE CA EI SA FI FACUT ASHA CEVA.MARCEL TU NICI NU AI IDEE CAT DE PROST VAZUT ERA ROCK-UL,MAI ALES INTR-O FAMILIE CA E MEA(TATA OFITZER SUPERIOR IN ARMATA SHI MAMA MUNCITOARE).ROCK-UL ERA CEVA TABU IN MAJORITATEA FAMILIILOR ROMANESHTI DE ATUNCI SHI DOAR SA-L ASCULTZI ERA CA O JOACA CU FOCUL DAR SA-L MAI SHI CANTZI.

PACAT CA SE UITA ASHA USHOR LUCRURILE ACESTEA DAR,DIN PACATE,MEMORIA UMANA JOACA UNORA FESTE.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.