www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Angajare Cu Diploma


alex77
 Share

Recommended Posts

Parintii mei mi-au explicat ca daca nu ai diploma esti un nimeni.Cum judecati acest fapt inutil?Eu sincer sa fiu am vrut sa fiu repartizat la un profil umanist de cand eram copil dar a intervenit o problema financiara cu bugetul familiei mele.Vedeti voi eu nu am resursele necesare pentru a cumpara piese sau pentru a fauri ceva.De cate ori ma revoltam de bani sau de alte chestii parintii mei se opuneau progresului meu de a deveni cineva si mereu ma tratau cu inferioritate.Va intreb pe voi,cu ce ma ajuta diploma daca nu e insotita de cunostinte profesionale?Ma ajuta la ceva?Ma ajuta sa trec de starea de infometare pe care o am zi de zi cand urmez cursurile liceului fara a stii ca profesorii nu au resurse financiare decente?


Explicati-mi si mie ce e cu diplomele astea pe care le primesti tot timpul.Ce semnifica ele?As vrea sa ma angajez la 18 ani dar nu stiu cu ce sa contribui la locul de munca.Ce ai nevoie la locul de munca?


Link to comment
Share on other sites

avand in vedere topicurile recent deschise de tine estimez ca ai intre 15-16 ani si treci prin criza aferenta varstei, normala pana la un punct, destul de idioata dupa acel punct. am trecut si eu prin ea si ce pot sa iti spun este ca tot ce gandeam atunci, ideile care mi se pareau atat de normale erau o imbecilitate cretina odioasa si deloc nefolositoare. fara scoala/cunostinte/diploma esti un nimeni, vei ajunge un aurolac nenoricit care faci umbra pamantului degeaba si o povara pentru parintii tai sau alte rude/cunostinte.

fara multe alte cuvinte sau sfaturi, care oricum nu o sa iti foloseasca pentru ca nu ai cum sa le intelegi, deoarece nu ai un filtru necesar dezvoltat in urma unor studii si indrumari didactice, eu am un singur sfat: PUNE MANA SI CAPUL PE CARTE CA FARA DIPLOMA SI STUDII SUPERIOARE ESTI UN NIMENI SI O SA AJUNGI SA NU AI DUPA CE BEA APA !

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Pentru foarte multe job-uri, una dintre cerintele obligatorii este "studii superioare". Cu alte cuvinte daca nu ai o diploma, nu intri nici macar in procesul de selectie. Deci practic n-ai nicio sansa sa aspiri la postul respeciv, indiferent de nivelul de cunostinte.

 

De cele mai multe ori in facultate intri bou si iesi vaca. Dar cum bine a spus @Nenea Rau, diploma e un permis de angajare. Fara ea, nu sta nimeni la discutii, indiferent ce ai (sau n-ai) in cap.

 

Asa ca daca n-ai vreo idee nastrusnica de genul Google sau Facebook (care sa te scoata din foame pe viata) lasa prostiile, du-te si termina-ti scolile si mai vezi tu dup-aia.

Edited by sam
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pot sa relatez faptul ca un om care lucra la una din cele mai mari corporatii IT din Bucuresti si din lume castiga jumatate din cat castiga un tip care cara si monta decoruri pentru filmari. Iar un sofer de TIR castiga dublu fata de tipul cu decoruri. Cum zicea Einstein, totul e relativ :)

Edited by Dan Damian
Link to comment
Share on other sites

Pot sa relatez faptul ca un om care lucra la una din cele mai mari corporatii IT din Bucuresti si din lume castiga jumatate din cat castiga un tip care cara si monta decoruri pentru filmari. Iar un sofer de TIR castiga dublu fata de tipul cu decoruri. Cum zicea Einstein, totul e relativ  :)

 

 

lasa prostiile, du-te si termina-ti scolile si mai vezi tu dup-aia.

 

Ce inseamna mai vezi tu dup-aia? Ce sa vada? O sa fii tu acolo langa el sa-i arati ce sa vada? Iti zic eu ce o sa vada: nimic. Deciziile se iau acum, nu dup-aia. 

Sunt destul de surprins ca inca mai persista la unii mentalitatea pe care o aveau parintii pe vremea comunismului "sa ai facultate mama, ca asa trebuie". "Sa ai diploma mama, ca sa te angajeze?" Sa te angajeze ... cine? unde? Credeti ca angajatorii sunt niste fraieri care pun botul la cartoanele pe care le aruncati pe masa? Aveti exemple concrete, sau va place sa dati maxime? 

Ceea ce conteaza cel mai mult in lumea profesionala tot mai competitiva este SA STII SA FACI. Ca iti trebuie scoala, experienta si recomandari ca sa te angajezi, asta e abia a doua parte a problemei. In primul rand trebuie sa inveti sa faci ceva la care sa fii foarte bun. La care sa tinzi sa fii cel mai bun. Asta conteaza, nu sa faci scoala ca sa te duci cu diploma in tipla la interviurile la care nu te cheama nimeni.

Edited by Dan Damian
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Diploma te ajuta la un prim job si atat. Companiile si firmele care te angajeaza se uita la experienta in primul rand. Cel mai important e sa ai o meserie, nu o foaie de hartie. Meserie se poate invata peste tot nu numai la facultate. Am o gramada de fosti colegi de facultate care si-au gasit de lucru in primii ani de studiu si au lasat facultatea in urma. De ce? Pentru ca nu isi mai are rostul. Scopul facultatii este sa te ajute sa iti gasesti un loc de munca. De acolo incolo esti in continua ascensiune (asta daca ai o meserie si te poti dezvolta in domeniul respectiv).

Link to comment
Share on other sites

Si eu care scrisesem de Matematici Speciale...

 

Alex, o diploma nu ti-o ia nimeni dar nici de foame nu tine. Termina liceul si ia Bacalaureatul. Asta e prioritatea ta acum si nici o alta!

Esti la inceput de drum indiferent care ti-e drumul. Nu-i nimic, asta inseamna ca ai multe posibilitati chiar daca nu le vezi acum. Poti incerca o discutie cu psihologul scolii sau cu vreun profesor bun. Foarte rar vei gasi sfaturi bune in gasca de la bloc ca-i plina lumea de smecheri prosti si guresi.

 

Inca: ma voi desparti de colegii cu studii superioare, azi e nevoie sa stii sa faci ceva si sa ai experienta la facutul acelui ceva. Nu e neaparata nevoie sa faci o facultate acum, o poti face mai tirziu daca vei dori/putea, azi se poate cu usurinta sa faci studii la +40 de ani. Si, spre exemplu, e putina nevoie de strungari dar e mare nevoie de cei care programeaza si de cei care intretin strungurile.

Poti sa fii un mecanic/sofer/electrician/sudor/macaragiu bun si companiile vor avea nevoie de tine. Cuvintele cheie: "bun" si "experienta". Pe ambele le obtii lamentindu-te mai putin si punind osul la treaba.

Edited by Posho
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Dan Damian: De acord cu tine, o diploma nu iti garanteaza absolut nimic. Insa lipsa ei cu atat mai putin. Nu e vorba ca 'asa trebuie', insa dintre doi canditati fara experienta, un angajator il va alege mai mult ca sigur pe cel cu diploma. Si asta nu pentru ca ar fi mai pregatit sau mai destept. E pur si simplu cu criteriu de departajare. Sau daca vrei, o bonitate ca omul ala are capacitatea de a duce ceva la bun sfarsit, ca nu e chiar batut in cap, ca poate face ceva sustinut pe termen lung, un fel de test psihologic pe care angajatorul in face pe banii tai inainte sa te cunoasca, etc. Chiar daca facultatile la noi se fac asa cum se fac... Si da, asta se aplica la primele job-uri, ulterior experienta vorbeste de la sine si diplomele trec pe planul doi.

 

Una din problemele invatamantului romanesc e ca a creat tampiti cu diploma pe banda rulanta, care odata iesiti din scoala habar n-au de nimic si ca in paralel a distrus scolile de meserii/industriale. Suntem o natie de ingineri si economisti, dar daca ai nevoie de un tamplar/zidar/electrician/strungar calificat n-ai de unde sa-l iei.

 

Ah, ca alegi sa nu faci o facultate si valorifici anii aia acumuland experienta si specializandu-te/calificandu-te intr-un domeniu, asta e altceva. Sau le poti face pe ambele. Mai greu cu motivatia la varsta aia, dar nu imposibil. De obicei la 18 ani n-ai foarte multa minte, te bucuri de castiguri materiale usoare si n-ai viziuni pe termen lung, esti tentat sa faci alte tampenii, etc.

 

Evident ca parerile sunt impartite, fiecare judeca raportat la propriile decizii (bune sau proaste) si evident ca nu exista o reteta castigatoare. Personal am facut o facultate economica care nu mi-a folosit niciodata la nimic, nu lucrez si n-am lucrat niciodata in domeniu. Dar daca ar fi sa aleg cu mintea de acum... hoohooo, cate nu erau de facut :)

Edited by sam
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Pai tocmai asta e ideea, daca tot dam sfaturi celor care sunt la inceput, sa le dam cu mintea noastra de acum, ca sa nu faca aceleasi greseli ca noi. Si eu am facut cinci ani de Poli cu gandul ca "o sa fie bine, ca doar o sa am diploma", in loc sa folosesc timpul si energia de atunci studiind, invatand si practicand ceea ce imi starnea interesul.

 

Si apropo de chemat la interviuri pe baza diplomelor, am fost chemat la mult mai multe interviuri din cauza ca am facut doua semestre de Cisco Networking Systems (adica doua luni in total), decat ca am facut cinci ani de facultate.

 

@Dan Damian: De acord cu tine, o diploma nu iti garanteaza absolut nimic. Insa lipsa ei cu atat mai putin. Nu e vorba ca 'asa trebuie', insa dintre doi canditati fara experienta, un angajator il va alege mai mult ca sigur pe cel cu diploma. Si asta nu pentru ca ar fi mai pregatit sau mai destept. E pur si simplu cu criteriu de departajare. Sau daca vrei, o bonitate ca omul ala are capacitatea de a duce ceva la bun sfarsit, ca nu e chiar batut in cap, ca poate face ceva sustinut pe termen lung, etc. Chiar daca facultatile la noi se fac asa cum se fac... Si da, asta se aplica la primele job-uri, ulterior experienta vorbeste de la sine si diplomele trec pe planul doi.

 

Una din problemele invatamantului romanesc e ca a creat tampiti cu diploma pe banda rulanta, care odata iesiti din scoala habar n-au de nimic si ca in paralel a distrus scolile de meserii/industriale. Suntem o natie de ingineri si economisti, dar daca ai nevoie de un tamplar/zidar/electrician/strungar calificat n-ai de unde sa-l iei.

 

Ah, ca alegi sa nu faci o facultate si valorifici anii aia acumuland experienta si specializandu-te/calificandu-te intr-un domeniu, asta e altceva. Sau le poti face pe ambele. Mai greu cu motivatia la varsta aia, dar nu imposibil. De obicei la 18 ani n-ai foarte multa minte, te bucuri de castiguri materiale usoare si n-ai viziuni pe termen lung, esti tentat sa faci alte tampenii, etc.

 

Evident ca parerile sunt impartite, fiecare judeca raportat la propriile decizii (bune sau proaste) si evident ca nu exista o reteta castigatoare. Personal am facut o facultate economica care nu mi-a folosit niciodata la nimic, nu lucrez si n-am lucrat niciodata in domeniu. Dar daca ar fi sa aleg cu mintea de acum... hoohooo, cate nu erau de facut :)

Edited by Dan Damian
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Dan Damian: Da dar vezi tu, modulele de Cisco si in general specializarile si atestarile de genul asta nu prea sunt interesante la 14-18 ani. Iar omul nostru vorbea intr-un alt topic despre munci necalificate. Deci despre ce vorbim? Si asta e si problema de fapt, varsta! Cu mintea si experienta de acum lucrurile se vad mult mai clar. Dar daca tie iti spunea cineva la 16 ani ce e bine si ce e rau ce-i ziceai? Eu am cateva amintiri :)

 

Ma retrag, subiectul e fain si ar mai fi multe de spus dar treaba nu e doar alba sau negra :)

 

@alex77: Ce-ti doresc e sa nu te ia prea tare valul sau daca te ia sa nu te duca prea in larg fara colac de salvare. Sunt lucruri care e bine sa le faci la vremea lor, e mai greu sa le recuperezi dup-aia. Imi mentin parerea, inainte sa te bucuri de mirajul unui castig material imediat, gandeste-te si ce vrei sa faci pe termen lung. Bafta!

Link to comment
Share on other sites

Avand in vedere ca sigur nu ai trecut inca de adolescenta ( deduc asta din faptul ca ai spus ca la 18 ani vrei sa te angajezi ), un om care nu demult a trecut de varsta ta, iti da un sfat ( pentru ca am 23 ). 

Diplomele sunt folositoare. Diploma de Bacalaureat te ajuta la o angajare. Chiar si un serviciu de 2 lei, esti ceva mai bun decat unul fara. Indiferent de nota cu care ai luat Bac-ul, conteaza ca l-ai luat.

Apoi, poti face calificari in diverse meserii prin fortele de munca. Eu de ex am prins un proiect european unde doua firme faceau calificari pentru mecanici aeronave, si am facut 5 luni de curs la Aerostar Bacau. Doua luni teorie in clasa si 3 luni practica pe avioane mari de linie ( Boeing 737 ). Nu pot spune c-am invatat mare meserie acolo, ci spun drept ca mai toata ziua eram pus la spalat capote, demontat-spatalat-montat palete, si chestii de 2 lei. Dar... cu acea diploma m-as putea angaja acolo pe un salariu mai bun decat un necalificat.

Iarasi, mai am o diploma de atestat din liceu (teologic),care in cazul in care ma tenteaza invatamantul, ma califica sa predau religie.

Orice diploma iti poate fi de folos atat timp cat stii s-o utilizezi, si este pe un domeniu pe care-l poti fructifica. Chiar daca la inceput nu te angajezi pe domeniu tau. Important e sa poti face ceva vechime, chiar si ca manipulant. Asta ii demonstreaza eventualului tau angajator, in... telefonie mobila sa zicem ( presupunand acum ca faci un liceu de telecomunicatii ), ca tu poti lucra, ai fost capabil si in alta parte sa faci parte dintr-un colectiv, si esti si acum.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Fara diploma de "bac"  nu  poti sa intri la facultate ,,,deci nu ai cum sa faci studii superioare ..

 

Fara diploma de "bac" cred ca mai nou si la noi se pot urma cursurile postliceale /scoala tehnica ..asa primesti un "atestat" si nu stiu exact dar se poate da examen de diferenta sa urmezi facultate apoi ,..si alte  cursuri..

 

 

Diploma ta  confera dreptul angajatorului de a te platii  cu salariul "legal" .dupa o "lista" de salarizare  legala dupa gradul de pregatire  "aprobata" si legalizata de ministere ..guvern..etc ...

 

Daca se ia un "specialist de pe strada " fara acte de studii si este platit ca un specialist   exista suspiciunea ca se face "evaziune fiscala sau spalare de bani ",

 

Respectiv una din "formule" ar fi ..angajeza pe "Dorel" cu 50000 $ pe luna ..el (la intelegere) semneaza ptr toata suma  dar  primeste doar 2000$ restul il ia angajatorul ..astfel  pacalind fiscul ..etc etc

 

Deci nu te poate angaja si retribui "gras" ,nimeni  pe un post de "specialist"   fara acte doveditoare ptr competenta ta ..

 

"In lume" chiar si fara  studii superioare se poate face "masterat"  ptr un domeniu de specialitate  ca sa primesti o diploma /un atestat al pregatirii/competentelor ...dar ! cu PLATA !!

asa ca daca nu ai reusit sa faci o "scoala" la timpul sau , te va costa ceva $$$$.

 

(a fost difuzat si un documentar cu aceasta posiibilitate..in care in "clase cu plata "  puteai sa faci cursurile ptr un masterat ..participantii la cursuri erau  meseriasi , unii care au abandonat pe vremuri scoala superioara , unii erau patroni de succes cu afaceri personale care vroiau o diploma  pe care sa o "afiseze "...etc )

 

Mai exista si "calificarea la locul de munca"  apoi cu tot felul de cursuri de specializare poti ajunge la un "post bun"..Daca esti un talent iesit din comun si ai noroc sa te angajeze o firma serioasa ..aceasta te trimite la studii si te ajuta sa ajungi OK.

 

Oricum mai in toate domeniile studiile nu se opresc cu angajarea , incontinu se fac cursuri de specializare ca sa fii OK in domeniu de activitate ...

 

Studii post universitare daca nu castigi o bursa ajunge sa te coste 50000$  - 500000$  in functie "de"..

 

Daca nu ai bani da la parinti  numai bursa te ajuta ,

 

Bursa  se confera dupa rezultatele obtinute in studiile/diplome  anterioare plus  un examen/test ..etc etc ..

 

Fara pregatire /fara diploma ..???  poti fi .. zilier , muncitor calificat la locul de munca ,  sezonier in agro,,, ,

 

Singura sansa ...cum au scris si alti colegi de forum ...Pun'te cu burta pe carte !!

 

 

Unele exceptii  de reusita  in arta /sport ca Rudolf Valentino ,..Pele ., Hendrix , .....etc  sunt rare !

( sa zicem cate unul la un miliard in perioade de  40 de ani _)

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Vezi ce spun Sam si Karpi :)

 

In afara de asta, proful de la scoala moto are o vorba foarte, foarte adevarata: "Bai, carnetul de motor nu e obligatoriu in viata. Trei lucru sunt obligatorii: diploma, carnetul auto si limba engleza"

 

Pentru angajator, diploma inseamna cateva lucruri foarte importante:

 

- esti in stare sa te tii de un proiect pe termen mediu (cativa ani). 

- poti lucra in echipa

- nu ai o problema majora cu autoritatea

- poti citi si scrie un text (din pacate, nu mai e 100% adevarat, insa in momentul asta *tu* nu te exprimi ok).

- ai fost expus la idei mai elevate decat ai ocazia in batatura

- nu ai inca o problema majora cu alcoolul sau drogurile

- cunosti niste oameni care-s oleaca mai sus de coada vacii

 

In rezumat: 

- fara bac esti ceva intre nimic si muncitor necalificat

- fara licenta n-o sa ai ocazia sa fii angajat pe-un salariu mai de doamne-ajuta.

 

O ultima idee. Ai sesizat foarte bine ca diploma nu e criteriu unic de angajare. Colegii ti-au spus ca e mai important ce stii sa faci decat hartia. Si asta e adevarat. Insa adevarul adevarat este ca nimeni nu te angajeaza pentru diploma SAU pentru ca stii sa faci ceva. Stii care e singurul lucru pentru care vei fi angajat? Pentru ca aduci un profit angajatorului. Daca nu-i aduci un profit, poti avea mama diplomelor si poti sti sa faci nave spatiale, nu te angajeaza.

 

Deci, mana pe carte. Probabil ca ti se pare destul de neplacuta scoala, insa crede-ma pe cuvant ca e floare la ureche fata de ce urmeaza dupa. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.