www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Nebula & Acqua Plugins


Recommended Posts

 
 Salut, as vrea sa va prezint doua plugin-uri pe care il folosesc de cativa ani. Este vorba de o noua tehnologie care poate revolutiona mixing/mastering-ul in the box.
Ele se numesc Nebula si Acqua. Apartin unei mici companii din Italia : Acustica Audio (http://www.acustica-audio.com). Ei fac un fel de hardware sampling, captand toate caracteristicile unui preamp, egalizator, compresor...etc. Tehnologia se numeste Dynamic Voltra Convolution si inseamna :

An algorithm plugin = a mathematical equation, that builds a model with math that attempts to duplicate what happens in the analogue world. (Waves, UAD, Valhalla, Softube..etc).

Convolution plugin = sampling a device or room, with a sine wave, that captures the signal, or room response, but static in nature. (Altiverb or Waves Q-Clone)

Dynamic Voltra Convolution plugin = similar to convolution sampling but is dynamically capturing the actual signal and the actual dynamic harmonic content, using a form of ultrasound technology. (Nebula or Acqua).


 Nebula este doar o interfata (un fel de Kontakt) care citeste fisierele obtinute in urma sampling-ului. Interesant este ca oricine poate face sampling si asa au aparul 3rd party libraries :
 
 - http://www.alessandroboschi.eu/html/alexb/consoles.htm
 - http://cdsoundmaster.com/site/cds-software-online/nebulasoftware.html
 - http://www.analoginthebox.com/index.php
 - http://www.timpetherick.co.uk/
 - http://www.cupwise.com/fx/
 - http://signaltonoize.com/

 Se gaseste in general aparatura vintage (API, Neve, Harrison, Neumann, Pultec, Fairchild..etc) dar foarte variata (console, tape, eq, comp, reverb, delay, amplificatoare de chitara, pedale). Consolele chiar se pot folosi si suna foarte bine. Aici este un API 1608 (http://www.alessandroboschi.eu/html/alexb/a16_american_16_console.htm) si libraria este impartita in 3 : Input, Bus Group si Master.

 Exista si un dezavantaj in cazul egalizatoarelor. Nebula poate incarca doar o singura librarie. Daca vrei un egalizator cu 4 benzi trebuie sa introduci Nebula de 4 ori. Dar la sfarsitul anului o sa apara Nebula 4 si se vor rezolva aceste probleme.

 Acqua este ceva mai avansat dar costa si mai mult. Poate incarca mai multe librarii si are workflow-ul unui plugin obisnuit. De fapt, compania Acustica se concentreaza mai mult pe Acqua de ceva timp si iata ce au reusit :

 - http://www.acustica-audio.com/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=312

 (nu au voie sa foloseasca numele reale dar Navy = Neve ; Pink = API..etc)

 

  ---------------------------------------------------------------------------------------------

 Ambele solicita procesorul foarte mult, asta ar fi cel mai mare dezavantaj. Foarte important este gain staging-ul...trebuie ca semnalul sa fie pe la -18 db full scale. Eu folosesc un VU Meter pentru asta.

 Interesant este faptul ca fiecare aparatura are tonul ei. Am creat un lant de efecte destul de complex iar de cand m-am obisnuit cu workflow-ul (nu e pt oricine), nu cred ca ma mai pot intoarce la plugin-urile algoritmice.

 Nu stiu pe nimeni care sa foloseasca Nebula sau Acqua...de-asta am scris aici, poate vor mai fi si alti oameni interesati. Sunt foarte multe lucruri de descoperit, sunt librarii gratuite..etc dar nu am timp sa scriu totul acum. :)
 Recomand un egalizator Acqua, care este gratuit : http://www.acustica-audio.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=137&category_id=50&option=com_virtuemart&Itemid=189 (E nevoie de cont pe site).

 Mai multe informatii : http://www.acustica-audio.com/phpBB3/

  Numai bine !
 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.