www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Schimbare Magneti Doze


Stefan Friptu
 Share

Recommended Posts

De curand am luat o doza de 2$ de pe ebay, m-am gandit ca poate ori sa sune bomba, ori sa fie o prostie. Spre surpriza mea, rau nu suna, avand in vedere ca am dozele stock de pe un GRX90. Asa ca m-am gandit sa dezlipesc magnetul de pe doza stock si l-am pus sub bar-magnetul de pe doza chinezeasca. Suna bine, are un output mare, iar cleanul nu suna distorted deloc. Intrebarea mea este urmatoarea: de unde pot cumpara magneti pentru doze (Alnico sau ceramici) ca sa ma joc cu ei si in final sa gasesc un ton potrivit. Am gasit pe mai multe site-uri, insa transportul era peste 18 euro si m-am gandit ca nu merita sa dau banii. In Romania se gasesc ? :D

Link to comment
Share on other sites

Ampul e un Ibanez ibz15gr

Sigur auzi toate nuanțele pe un combo cât pachetul de țigări.

Cel mai mult ar influența nivelul semnalului (și Sfântu Sustain), dar sunt multe alte căi mai eficiente în căutarea "tonului potrivit".

 

magnetul este inima dozei iar cu pistolul de lipit  \ cu transformator\  l-ai si omorat pe veci

Dacă-l încălzești vreo juma' de oră cu pistolul de lipit poate ai șanse să ajungă la temperatura Curie. Dar de ce ai face asta și de ce ar fi diferit un letcon?! Încă n-am găsit magneți lipiți cu fludor; e o invenție modernă?

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Asa ca m-am gandit sa dezlipesc magnetul de pe doza stock si l-am pus sub bar-magnetul de pe doza chinezeasca. Suna bine, are un output mare, iar cleanul nu suna distorted deloc.

 

N-ai rezolvat absolut nimic, nu de la bara ceramica vine tonul, ci de la cilindrii de otel, carora bara respectiva doar le induce un magnetism nepermanent.

 

 

In Romania se gasesc ? :D

 

 Nu, nu se gasesc, decat daca nu are cineva doze stricate cu magneti alnico si ti le ofera tie sa le scoti magnetii

 

O alta problema ar fi bobina, care la dozele chinezesti ceramice de 2 $ nu prea are mai mult de 3,5-4,5 Kohm, la care daca ii pui magneti alnico nu iese mai nimic de treaba. Vad ca iti place outputul mare si claritatea, atunci mai bine las-o asa, cu magneti alnico o sa ai un output cu cel putin 30 % mai mic.

Vrei doze alnico decente? Poti cumpara de la Rapsodia o placa dintr-asta cu totul http://magazinulrapsodia.ro/chitare/accesorii-piese/placa-sunet-chitara-electrica-soloLa banii aia sunt chiar decente. Se pun pe chitarile Hora Iris

Edited by alinu_tau
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

La noi ce se gaseste  :

 

1./Inchizator/fixator  magnetic ptr usa  de mobilier ...au un magnet ceramic paralelipipedic ..altele insa am gasit cu bucati sparte /diforme ...deci trebuie veriicat la cumparare .....

 

2./La magazin de rechizite scolare ,,etc tip librarie  exista un set ( mai multe seturi diferite ca si numarul pireselor ) de bare  mici cu magneti "neo" la cele doua capete ,,si bile de rulmenti cu acestea se "construiesc"  modele de atomi ,,( am luat u set  acu vre-o 4 ani si nu am mai facut nimic ..daca o sa am rabdare vreau sa-mi  fac o doza ptr bass ce sa o pot monta "surface " ca sa gasesc "sweet spot"-ul ..dozele  de pe basul meu  sunt montate in pozitii aiurea si nu "iese" tonul dorit  asa ca o sa montez ina o doza in pozitie OK  caci din EQ  pot sa scot soundul   doar pe maxim o octava ... )

 

3./HDD  ..demontezi  gasesti ( cele de dupa anul 2000  )doi magneti neo  ..

 

cu acestea poti face doze ,,problema ar fi sa nu fie prea puternic campul la nivelul corzilor sa nu franeze sustainul ..deci cele "neo " le pui sub bobina si experimentezi c fel de piese polare sunt OK  ,,,grosime.diametru etc ...

 

cu magnet de HDD  am facut mai multe doze suna bestial ,,mai ales tipul "blade " unde am pus o lama din fier moale in mijlocul dozei si sub am  lipit cu prenadez magnetul " neo" ,(,piesele polare le-am demontat din releuri .  ca sa fie fier moale gata nichelat )

 

Am facut o droaie de bobine  si le incercam cu diferiti magneti cu diferite piese polare  ,,,pana m-am plictisit ..fiecare suna bine ...dar unele nimeream cu cate un sound bestial ,,

Sa experimentez sa notez totul etc tine ani de zile si daca nu ai sursa stabila/continua de materiale este totul degeaba caci nu poti reproduce a doua oara aceiasi doza ..

Edited by karpi
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 

Magnetii dozelor influienteaza foarte mult sunetul. Pe aceeasi doza daca pui magnet alnico 2 obtii un sound, cu alnico 5 alt sound, cand ii proptesti unul ceramic diferenta este majora. Conteaza foarte mult aliajul magnetului. ALNICO inseamna un aliaj format din aluminiu, nichel si cobalt. Proportia fiecarui material in combinatia magnetului este foarte importanta, dar si cat de puternic este supus aliajul respectiv la tratamentului de magnetizare Apoi urmeaza grosimea sarmei cu care este bobinata doza. Din cate stiu sunt cel putin 3 tipuri de sarma, asta referitor la grosime. Apoi urmeaza: aliajul sarmei,lacul izolator, constructia carcasei( material, dimensiuni etc), numarul de spire, numarul de straturi. Sa nu uitam ce este foarte important : impedanta. Si lista poate continua.....

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Cantati cu ce aveti. Si magnetul ala e o PARTE(mica as adauga, depinde de constructie) din tonul dozei, depinzand inductanta, nu rezistenta si capacitatea, de el. Insa inductanta variaza si cu numarul de spire, nu numai din magnet, asa ca poti schimba 10 magneti, asa, de fericire. sunt niste calcule dupa care se fac dozele. Sa nu mai zic de polaritatea magnetului si polarizarea lui.

Degeaba dai link de la seymour duncan, aia sunt o parte din problema si o parte din mentalitatea(manelitatea?) chitaristica din ziua de azi. Aia sunt interesati sa vanda si cam atat. Daca eu iti zic ca AlNiCo 2,3,5 suna la fel in anumite conditii, la diferite numere de spire si la diferite grosimi de lita, ma crezi? la fel si cu ceramicul, dar singura diferenta va fi in marimea fizica a dozei; unele vor fi prea mari pt slot-ul de humbucker, spre exemplu. Un magnet e un magnet. Asa cum si un condensator e un condensator. Nu te pui cu fizica, pentru ca e universal valabila.

 

Aia cu letconu a fost tare...desfa-l dom'le cu statie de aer cald sa se dezlipeasca hot-glue-ul. Nu uita sa folosesti flux! =)))))

Edited by lefmir
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

prostii, pentru un sound cu adevarat exceptional eu am folosit pe post de magnet (la o doza Reghin), accelaratorul de particule de la CERN, suna cu viteza luminii acum, in curand va porni si cel de la Turnu Magurele si atunci toti chitaristii mioritici vor avea un sound laser pe indiferent ce tigaie canta.. 

Edited by Pava
Link to comment
Share on other sites

prostii, pentru un sound cu adevarat exceptional eu am folosit pe post de magnet (la o doza Reghin), accelaratorul de particule de la CERN, suna cu viteza luminii acum, in curand va porni si cel de la Turnu Magurele si atunci toti chitaristii mioritici vor avea un sound laser pe indiferent ce tigaie canta.. 

 

Si dragi useri, pentru a savura alte commenturi offtopic de genul "asta ar fi una dintre glume", puteti cu lejeritate intra pe profilul lui Pava, unde 80% din postarile recente sunt off topic si contin numai "hilaritati" :), spre deliciul dumneavoastra!

 

Daca, in schimb,nu sunteti ahtiati dupa faze comice, puteti intra de curiozitate in una din nenumaratele postari duplicate cu "Vocal caut trupa", ce exista in "repertoriu", dar si altele...unde performanta este una mai serioasa, fiind desigur, de interes personal !!

 

La cat mai putin "BIS BIS!" :D

 

:P :D

 Ca sa fiu si eu on topic:

 

Faina comparatie :)

 

Mai ales ca:

 

All these examples are recorded with the same guitar and same amp settings. Pop on some headphones to get the most out of them as some of the differences are subtle.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.