www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Teorie


Rock'n blues
 Share

Recommended Posts

Frati amici!Va salut de mucenici :)))!

Am si eu o intrebare, cum nu am o pregatire in domeniu, sunt mai bun la practica decat la teorie,dar am si cateva necunoscute prin ecuatie,care trebuiesc inlaturate,si cred ca ar fi o discutie interesanta pentru multi incepatori,sau cu teorie putina.

Problema este legata de imbinarea vocii cu chitara,si suna cam asa:

 

Se da un acord ( acordul este logic format din niste note ale unei game,deci chitara canta simultan mai multe note deodata). 

Vocea noastra canta o singura nota,si rar am vazut ca pot invata unii prin diverse culturi sa cante pe 2 note deodata.

Acum vrem sa cantam.Ce nota din acord cantam,sau si mai bine zis,pe care octava? 

Daca avem acordul re ( D), el are in componenta coarda libera D,si mai are un re de pe cealalta octava.Cantecul sa zicem ca-i in D. Daca eu vocal cant ca ton de baza re-ul coardei libere, si sa zicem ca mai iau un sunet mai inalt,si il iau pe acord D, dar intonand re-ul de pe cealalta octava, este gresit?

Ce note se canta vocal dintr-un acord ca tonuri de baza? Prima nota care da acordul,sau aceeasi nota de pe octava urmatoare?

Celelalte note ale acordului au rol doar de a-l colora?

Daca pare o intrebare prosteasca,chiar asa o fi,dar nu au reusit sa imi explice clar mai nimeni din cati cunosc eu,nu cunosc profesori,dar am prieteni chitaristi,cei mai mari in grad nu prea spun,iar ceilalti nu prea stiu :))! O lamurire ar fi foarte buna!

Edited by Rock'n blues
Link to comment
Share on other sites

Uf...

Nu exista vreun raspuns la intrebarea ta. Cinti in re? Ok. Nu scrie nicaieri ca e bine sau rau sa incepi cu oricare alta nota in oricare octava doresti. Cine-ti va spune altceva bate cimpii fie el "mai mare in grad" :).

Nu ma apuc acum sa dau exemple de bucati rock sau clasice (de jazz nu mai zic ca acolo e un soi de norma) ca ar trebui sa le poti auzi singur. Ia asculta si Jon Lord si vocea la Child In Time.si vezi singur. Sau vocea la Smoke On The Water cu ce nota incepe?

A, ok, e comun si sa zicem mai usor ca din re sa-ti incepi melodia cu una dintre notele arpegiului re, ca exista o atractie catre terta sau cvinta, poate cvarta. Hai, fie, cu o alta nota din gama re - observi ca nu zic nimic de major/minor/altceva, da? :)

Da' ce te faci cu melodii care incep ca Menuetul de Boccherini? (Google it!). Sau ca in Simfonia 40 in Sol Minor de Mozart? Sau inca minunatul Concert pentru pian Nr 1 de Ceaikovski! Pot continua pina miine dimineata.

 

Bon, poate la Scoala de strungarie si muzica degeaba de la Mamaia sau la Scoala de muzica si namoluri sapropelice de la Amara sau la Festivalul de Romante si Geriatrie de la Targoviste sa ti se spuna altfel dar astia ar cam trebui ori sa taca dracului din gura ori sa-si vada de proteze si reumatisme.

Edited by Posho
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Păi ar fi bine să începi cu gama do major:

do - re - mi  ^ fa - sol - la - si ^ do, unde ”-” înseamnă ton iar ”^” semiton.

Acordurile sunt de mai multe feluri, dar cel la care te referi probabil și cele mai uzuale în muzica ”uzuală” (pop, rock mai simplu, ș.a.) sunt triadele, adică acordurile cu trei sunet.

Aste se formează din prima a treia și a cincea treapă, astfel pe do major o să ai:

Do major : do - mi - sol

Re minor : re  - fa - la

mi minor : mi - sol -si

fa major:   fa - la  - do

sol major: sol - si  - re

la minor:   la - do - mi

si dim   ;    si - re - fa 

 

Orice succesiune din aceste acorduri cu orice note din do major o să ”sune”. Ăsta e cel mai simplu punct și este doar un punct de plecare. E clar că în melodii în ”do major” o să auzi și acrodul mi major sau altele care nu sunt în listă, dar o să sune. Teoria muzicală nu e foarte complicată dar nici suficient de simplă ca să fie exprimată într-un post pe forum, de asta e bine să studiezi totuși, literatură sau cel mai bine cu un profesor Și bineînțeles înveți o grămadă de reguli ca pe urmă s ă ți s espună că de fapt nu există ncii o regulă :) și că cam toate melodiile bune au măcar o ”încălcare” care le face reconoscibile.

 

Cel mai bine e să studiezi melodii cu linii vocale simple și cu armonii simple dar care sunt interesante, și să încerci să cânți linia meldoică peste acord.

 

Cum zici că ești mai bun la practică studiază videourile din seria ”fingerstyle” și o să înțelegi ce note și cum sună pe anumite acorduri.

 

sau așa

 

 

Link to comment
Share on other sites

Studiaza ce-i cu gamele , cum se formeaza acordurile pe treptele unei game ,,

 

Pe 7 octave ..(daca poti vocal  )  poti canta  in care octava vrei ,,doar sa fie "muzicala " treaba ..

 

In liniile melodiei vocale nu prea ai "salturi" de octava , linile melodice sunt  mult mai "monotone"

salturi mari si bruste se fac mai mult  in muzica instrumentala .

 

.

deci singura cale ..rabdare si perseverenta

 

Studiaza ce-i cu gamele , cum se formeaza acordurile pe treptele unei game ,structurile progresiei armonice ,

 

Cea mai simpla si uzuala  progresie ar fi  cu treptele   I -IV- V  se mai cheama ,,,Tonica.-.Subdominanta .-..Dominanta 

 

asta in C major ar venii  C - F - G  ( do , fa , sol )  

 

in E major ar venii  E-A-B ( mi ,la .si )

 

Pe acesta progresie de acorduri  se pot canta  tonurile din gama respectiva ..in principal simplist ptr inceput sa fie tonurile din acord ,,,ce pot sa fie si cu o octava mai jos sau mai sus ,,,

 

Pe acordul "Tonica " ,de baza  precis poti sa canti toate tonurile din gama 

 

Este o "tanti profesoara de muzica " ce are pe youtube explicatii exceptionale in ore de muzica ,,cu exemplificari etc .din pacate am adresa youtube in HDD al PC-ului defect ...dar cauta  tu "Music lesson "

 

cauti prin titlurile  videourilor ,,,vei gasi multe ce te ajuta  ..

youtube.com/watch?v=6gHEIF0rT2w

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

 

 

Pe 7 octave ..(daca poti vocal  )  poti canta  in care octava vrei ,,doar sa fie "muzicala " treaba ..

 

 

Nu eram sigur! Mai sunt si melodii care sar o octava,mie mi se pare ca la 0.50, omul schimba re-ul care il are de baza al corzii libere ca tonul principal,sau nu am eu auz fin,din acord cu re-ul de pe octava urmatoare.Sunt aproape sigur ca este re-ul din octava cealalta,fiindca C#-D( cel la 290 si ceva de hz,din C5) este ultima nota la care pot sa ajung eu vocal fara sa trec pe falset, din ce am citit pe wikipedia un fel de tenor,notele prea joase nu pot sa le iau la fel de bine,si am masurat cu un tunner,sa fie cat de cat siguranta cu 10-20 la suta mai mare :).Am mai priceput cate ceva,va multumesc frumos pentru explicatii,o sa ma mai documentez si eu.Aveti vreo recomandare de un manual pe care l-as putea studia?

 

Edited by Rock'n blues
Link to comment
Share on other sites

Sunt pe net multe carti si articoledoar trebuie sa  cauti cu GOOGLE .

 

in engleza exista  " FREE GUITAR BOOKS "

 

Dar ptr teorie   este OK orice metoda de teoria muzicii  generala .

 

Apoi treci la chitara cand sti cate ceva ,astfel descoperi ce ai pe chitara ,,direct doar cu chitara este mai greu .

 

Deci inainte introducere in teorie apoi in "paralel" cu exercitii la chitara .

 

Inainte ( acu 50 de ani )erau ore de muzica de prin clasa a III-a sau a IV-a pana in a X-a la orice scoala generala si primul an de orice liceu . Nu ne omoram cu invatatul dar se lipea cate ceva de noi ca poi sa reluam cand ne-am dat seama ca trebuie cate ceva ca sa putem  canta intr-o trupa .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.