www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Fret Buzz La Les Paul


CeapaROsie
 Share

Recommended Posts

Am achizitionat recent un Vintage V100 cu setup-ul facut pentru corzi de 10 care pana acum erau acordate in E standard.Actiunea e extrem de joasa,la limita fret buzz-ului(foarte comoda).Pana acum cantam in E flat(cu un semiton mai jos fata de standard) si as vrea sa fac la fel si pe Les Paul,daca il acordez in E flat o sa apara fret buzz?Daca apare se rezolva cu ridicarea partii de metal pe care stau saddle-urile sau trebuie lucrat la nut,truss rod si intonatie?Multumesc anticipat.

Link to comment
Share on other sites

Cand apare fret buzz, cel mai important reglaj este cel al tijei, care se realizeaza din truss rod. Dar, acest reglaj se face in functie de "gap"-ul (distanta) existent intre corzi si taste (de luat in consideratie cam pe la poz. 7), la care se adauga si un reglaj (mai mult sau mai putin consistent) al inaltimii bridge-ului. In general, din aceste operatii nu prea rezulta afectarea intonatiei (la bridge-urile fixe, cum este la LP). 

De altfel, gap-ul este cel care determina dimensiunea actiunii (mai mare sau mai mica), rezultand astfel cat de comod devine cantatul propriu-zis (pt. mana stanga) pe acea chitara.

Edited by StratMan
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Am incercat sa o acordez cu un semiton mai jos si a inceput sa apara fret buzz-ul.Din cate am inteles se poate rezolva din truss rod.Daca ma uit la truss rod dispre capatul headstock-ului cu chitara pusa pe spate in ce sens trebuie sa intorc cheia hexagonala pentru a rezolva problema?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ia neck-ul de la un capat la celalalt, pe toate corzile, si asculta unde face buzz. Mai pe la mijloc sau mai dupa fret 12? Daca e mai pe la mijloc, slabeste putin truss-rod-ul (cu cheia hex, sens trigonometric), iar daca e spre bridge, tensioneaza-l DOAR PUTIN (sensul acelor de ceas). Ideea e sa te joci din curbura neck-ului si inaltimea bridge-ului; poti avea actiune mai mare pe E/A/D, fara probleme. Pina la urma, toata treaba este sa gasesti un compromis (asta, in caz ca ai un fret job OK) intre playability (actiune joasa) si sound / sustain.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.