www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Cum Vede Chitara Un Copil Si Unde Ar Putea Invata Sa Cante ?


chaosborn
 Share

Recommended Posts

Salutare!

Caut de ceva vreme o formula castigatoare pentru fiica mea. Pe net am gasit diverse variante, din pacate doar in regim academic. Fetita mea are 4 ani jumatate, partea proasta este ca nici eu nu o pot invata, sunt incepator si altceva decat zanganit aiurea toata ziua nu fac. Am observat in schimb ca este fascinata de chitara, sta minute in sir absorbita de acustica sunetelor pe care incearca sa le potriveasca si sincer, pare ca atinge corzile alea cumva ..... Ar mai fi si cum a pus problema, nu a cerut sa se ”joace”, ci mi-a spus ca vrea sa invete sa cante la chitara, faza asta m-a cam convins! Unde si in ce regim ar putea un copil de aproape 5 ani sa invete sa cante la chitara? 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pai, probabil cu un profesor ar invata cel mai bine,sunt multi care vin acasa la dvs si atunci nu aveti nici probleme cu supravegheatul sau alte treburi.

Partea rea este ca multi nu au rabdare, nu au rabdare cu un adult,ce sa mai vorbim cu un copil... cred ca un student de la conservator sau chiar un elev de la un liceu in anii terminali ar putea fi de ajutor; altfel se intelege un copil cu unul de 20-30 de ani fata de un "batran" de 40-50-60 de ani,multi copii au o temere ,ca sa zic asa, de oamenii mai in varsta si nu cred ca asta ii ajuta in a intelege si a invata un instrument ci mai degraba ii indeparteaza.(temerea asta vine din cauza ca multi profesori par severi si "dispusi" sa ii pedepseasca cand gresesc)

Daca vedeti ca ii place si evolueaza,puteti vorbi si cu cineva mai profesionist dupa aceea,asta depinde si de ce vreti si unde vreti sa ajungeti .

 

Sau de ce nu,la palatul copiilor?

Edited by dani_rosu5
Link to comment
Share on other sites

Eu stiam ca nu se prea poate de la varsta frageda in primul rand din cauza ca degetele sunt slabute .

Poate ceva "ukulele" , chitara "mica" , cu corzi cu tensiune mica ca sa poata sa le apese  , si doar ca si pregatire .

Ar putea insa pe langa instrument ( instrumentul mai mult doar ptr incurajare ..motivare  daca ii place ) sa invete bazele muzicii teoretic -"vocal"  ca sa fie deja pregatita pentru cand poate sa cante la o chitara "junior" (3/4).

 

Asa ceva am citit pe undeva intr-o metoda de chitara ....

 

Dar si la un "pian" ( keyboard  mic )  poate sa invete apoi chitara mai tarziu ...

Edited by karpi
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@dani, e o idee buna, desi copiii asa mici sunt cam teritoriali. Acasa la ea ma tem ca ar fi mai distrata, cel putin la inceput.

 

@karpi, par sa fie copilasi care incep sa invete destul de devreme, copii normali, fara pretentii de geniu si vad ca merge. Raman cu fixatia ca merita incercat. Uite si un exemplu de fetita de 6 ani care dupa cum se descurca pare sa fi inceput chiar mai devreme cu invatatul.

Link to comment
Share on other sites

Da exista si asa ceva .

Dar ,este vorba de invatat sa cante la chitara nu doar sa invete sa reproduca bine/rau o melodie /doua .

Daca nu invata dupa o metoda corecta va trebui sa invete de doua ori ( plus sa se dezobinuiasca de  compromisurile facute in timpul cand nu putea executa fizic exercitiile necesare ) sa pierde mai mult timp decat daca incepe mai tarziu cu metoda corecta .

 

Ar fi OK sa gasesti un specialist cu o metoda adecvata de invatat chitara la copii mici ce sa-i asigure pregatirea si continuitatea ptr dezvoltarea ulterioare cand deja poate fizic sa execute exercitiile .

 

Ca sa cante /executa cateva acorduri (powerchord )  ca sa se acompanieze cand canta este posibil mai ales daca invata de la un profesor sa acordeze chitara  in ceva "Open G sau D " acordaje "populare " in care cu un singur deget sau doua degete poti sa tii acordurile simplu ptr cateva tipuri de melodii  populare /"folklor" /blues ..

Link to comment
Share on other sites

In primul rind sa-ti traiasca fetita!

 

Faptul ca e interesata sa invete un instrument e de apreciat. Chitara, mai incolo poate si un alt instrument, poate si alte fatete ale muzicii. E o lume-ntreaga muzica. Iti pot spune din proprie experienta ca profesorul conteaza mult. Mult de tot. Imi aduc aminte pina azi cum profesoara de pian imi povestea librete de opera pe mintea mea de copil de 5 ani, era absolut fascinant. Si-mi colora clapele cu creioane colorate :)

Cu certitudine (mai) exista profesori buni, cred ca ar trebui sa cauti prin Scoli de muzica, la Palatul Copiilor etc. In opinia mea chitara clasica si mai apoi fetita va alege. Ma indoiesc ca va ramine cu mare lucru zdranganind Linkin' Park...

Link to comment
Share on other sites

Nu mi se pare o idee potrivita sa ceri sfaturi pe rgc. Majoritatea care scriu aici NU sunt chitaristi. Cei mai multi sunt cantatori la tastatura sau maxim cantareti in dormitor. Isi dau si ei cu parerea pe banii dumneavoastra. cei care scriu pe acest forum nu sunt cu nimic mai calificati sau mai avizati decat dumneavoastra. Parerile de obicei sunt impartite si cele mai multe sunt proaste.

 

Cautarea sfaturilor pe internet e o idee foarte proasta. Am mai auzit de oameni care se trateaza si se auto-diagnosticheaza via google. E o idee extrem de proasta.

 

Pentru a primi sfatul corect trebuie sa stiti unde vreti sa ajunga fetita dumneavoastra. Apoi in functie de asta se alege profesorul. Daca doriti ca fetita dvs. sa devina o mare interpreta la chitara clasica e recomandat sa cautati pe cineva care deja e un chitarist de chitara clasica si stie cum se face asta sau un profesor de chitara clasica.

 

Daca doriti sa devina o chitarista de rock cautati un profesor care e el insusi un chitarist de rock care va sti cu ce trebuie sa inceapa pentru a ajunge unde trebuie.

 

Deci, repet: nu cautati sfaturi pe internet si in nici un caz rgc.

 

Si spun asta pt ca ati fost sfatuit sa incepeti cu muzica clasica. Dintre toti profesorii de chitara cu care am facut vreodata ore nici macar unul nu mi-a spus ca ar fi folositoare muzica clasica sau chitara clasica daca nu devii interpret la acel instrument. Total inutil sa inceapa cu asa ceva. Asta e parerea unor profesori cu care am facut eu ore.

 

Asa pentru informarea dumneavoastra incercati sa vedeti ce stiu sa cante cei care v-au sfatuit aici sa incepeti cu muzica clasica sau care se lauda ca au inceput cu mizca clasica.

 

Incetati sa cautati sfaturi pe internet si cautati pe cineva avizat de la care sa cereti sfaturi. RGC nu e un forum de chitaristi sau de profesori. Sunt chitaristi mari care au cont aici dar ei nu-si dau cu parerea.

 

O zi buna in continuare.

Edited by ADIDAS
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

@adidas, am extras ideea conform careia daca vrei rock sa fie profesor din domeniu si am s-o aplic! Dincolo de asta e vorba cumva si de curajul pe care "tati' " si-l aduna sa faca ce trebuie. Elementul didactic nu e neaparat punctul forte in topicul de fata. Tocmai d-aia sfaturile tuturor au ajutat la fix.  Multumesc! Multumesc tuturor pentru sfaturi!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@adidas, am extras ideea conform careia daca vrei rock sa fie profesor din domeniu si am s-o aplic!

 

De ce ai aplica ideea unuia care tocmai ți-a spus că nu trebuie sa iei de bune sfaturile primite pe RGC ? :)  ... ( altminteri, nu-i băiat rău el ... :P )

 

 

 Elementul didactic nu e neaparat punctul forte in topicul de fata. Tocmai d-aia sfaturile tuturor au ajutat la fix.  Multumesc! Multumesc tuturor pentru sfaturi!

 

Personal nu înțeleg ce-ai vrut să spui cu asta, însă dacă ai vrut să zici ce cred eu, te-aș contrazice, pt că nu cred că un copil de patru ani ( să-ți trăiască, apropo ) poate să-și conceapă un plan de studiu. Musai trebe un profesor cu calități pedagogice, pt că nu-i prea plăcută partea de teorie pt un copil, sunt sigur de asta și trebuie cam băgată "cu pâlnia", adică, trebuie obligat s-o învețe !

 Asta, desigur, dacă vrei ceva serios pe copil. Altfel, vorba lui Posho, învață niște riffuri de la Linkin Park și iese o aiureală pe viitor, nu e nimic serios în asta !

 

E cel mai important elementul didactic, mai ales la vârsta asta ! Știu de la fratele meu, care a început să-și ducă băiatul la ore de chitară și muzică ! Nu le place la nicicare să învețe teorie și toate "plictiselile astea" . Tre' să fie profu' capabil să-l facă să-i placă !

 

Baftă !

 

.

Link to comment
Share on other sites

Deci nu asculta nici ce a scris @ADIDAS  un alt membru rgc.ro cum suntem  si toti ceilalti .LOL .

 

ROCK este un gen derivat din .............MUZICA

 

ROCK are zeci de subgenuri  de la ROCK'N ROLL ---- pana la ROCK SIMFONIC  care se succed la MODA  pe rand , revin dispar din atentie se mai modernizeaza schiomba se naste un nou subgen etc etc ...

 

Pana nu stie sa cante la chitara nu poate sa invete GENURI de muzica ...

 

Inavat tot ce se poate despre muzica /chitara /genuri ...stiluri .apoi cu timpul cand se maturizeaza mai invata  i-si intregeste cultura generala si poate sa  si intelega despre ce ar fi vorba  i-si va alege ea ce-i sta bine ce-i place si ce "se cere in mainstream " sau in cercuri ultra artistice  in functie de imprejurari si intamplarile vietii .

dupa studii  despre arta in general ..despre miscarile in muzica "populara " de-a lungul istoriei  

 

Asa ca problema unu PEDAGOG  talentat , profesionist si cu "picioarele pe pamant " este cea mai importanta !

 

Pe de alta parte fetele cresc si cu venirea pubertatii  se schimba prioritatile  .

Este cunoscut faptul ca fetele pana pe la varsta de 14 ani concureaza cu baietii ii si depasesc la invatatura chgiar si la disciplinele "reale"  ca dupa aceasta perioada sa se schimbe ...si asa si este normal .

 

Stiu o fata ce  la 14-15 ani canta la chitara mai bine decat baietii de varsta ei , dar apoi s-a concentrat la invatat , ore de balet am " ptr cultura generala  si miscare " , dupa care facuiltate , masterat , doctorat   apoi nu se sfarseste  urmeaza   nesfarsite  teste , reciclari ..pe langa serviciu , aplicatii la joburi noi ..etc etc .casnicie ....deci chitara  muzica ramane undeva in trecut ca si amintire .

 

Foarte putine femei ai ajuns ca si instrumentist sa traiasca din asa ceva , nici nu este ptr femei sa umble brambura prin baruri , carciumi , localuri ,,,dar si comncerte /turnee merg numai pana la un moment dat .

 

Barbatul .baiatul   vine acasa ,ia chitara si canta  mama /nevasta gateste , face curat , de mancare , spala etc ...duce copilul la ore de ..sport , muzica , ..meditatii ...barbatul canta la chitara , inregistreaza asculta , reasculta , masterizeaza , se enerveaza ..incepe din nou ..apoi lispeste cu zilele , lunile de acasa este pe teren , turneu , canta pe un vapor , ..la nunti , botezuri ..etc`pana poate odata ajunge sa fie "descoperit "

si poate sa ajunga vedeta ...etc

 

Ptr. o fata  nu cred ca este modul de viata ideal .

 

Cultura generala DA ..

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Nu mi se pare o idee potrivita sa ceri sfaturi pe rgc.

 

Mi se pare rezonabil sa ceri pareri pe un forum atita timp cit nu ai alta varianta.

 

Majoritatea care scriu aici NU sunt chitaristi. Cei mai multi sunt cantatori la tastatura sau maxim cantareti in dormitor.

 

Talentul unui chitarist se apreciaza in functie de locatia unde cinta? Daca te uiti pe youtube, sint o sumedenie de chitaristi de dormitor care depasesc cu mult aptitudinile unor chitaristi faimosi.

 

Isi dau si ei cu parerea pe banii dumneavoastra.

 

Parerile ramin pareri. Nu te pune nimeni sa iei litera de lege sfaturile primite aici.

 

cei care scriu pe acest forum nu sunt cu nimic mai calificati sau mai avizati decat dumneavoastra.

 

A, deci daca eu cint la chitara de sase ani si altcineva cinta de doua luni, sfaturile date de el ar fi la fel de bune ca cele date de mine. 

 

Parerile de obicei sunt impartite si cele mai multe sunt proaste. Cautarea sfaturilor pe internet e o idee foarte proasta. Am mai auzit de oameni care se trateaza si se auto-diagnosticheaza via google. E o idee extrem de proasta.

 

Eu am invatat destule de pe internet. De fapt, daca n-ar fi fost internetul si Google, n-as fi avut serviciul pe care-l am acum.

 

Pentru a primi sfatul corect trebuie sa stiti unde vreti sa ajunga fetita dumneavoastra. Apoi in functie de asta se alege profesorul. Daca doriti ca fetita dvs. sa devina o mare interpreta la chitara clasica e recomandat sa cautati pe cineva care deja e un chitarist de chitara clasica si stie cum se face asta sau un profesor de chitara clasica.

 

Daca doriti sa devina o chitarista de rock cautati un profesor care e el insusi un chitarist de rock care va sti cu ce trebuie sa inceapa pentru a ajunge unde trebuie.

 

Deci, repet: nu cautati sfaturi pe internet si in nici un caz rgc.

 

Crezi ca mijlocul prin care sint oferite sfaturile le altereaza valabilitatea? Un sfat de la X e la fel de bun, fie ca e scris pe forum, spus la telefon sau fata in fata. 

 

Si spun asta pt ca ati fost sfatuit sa incepeti cu muzica clasica. Dintre toti profesorii de chitara cu care am facut vreodata ore nici macar unul nu mi-a spus ca ar fi folositoare muzica clasica sau chitara clasica daca nu devii interpret la acel instrument. Total inutil sa inceapa cu asa ceva. Asta e parerea unor profesori cu care am facut eu ore.

 

Asa pentru informarea dumneavoastra incercati sa vedeti ce stiu sa cante cei care v-au sfatuit aici sa incepeti cu muzica clasica sau care se lauda ca au inceput cu mizca clasica.

 

Incetati sa cautati sfaturi pe internet si cautati pe cineva avizat de la care sa cereti sfaturi. RGC nu e un forum de chitaristi sau de profesori. Sunt chitaristi mari care au cont aici dar ei nu-si dau cu parerea.

 

O zi buna in continuare.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

karpi, nu ma lansez in filozofia oportunitatilor femeii fata de barbat, oricat de interesanta ar fi, e o teorie care in curand va deveni istorie. Nici macar performanta nu e imboldul meu, imi doresc o deprindere pe post de deschidere catre cultura pentru fiica mea, atata tot. Poate ca nu totul merge spre performanta, cu siguranta creeaza, in schimb, un anume tip de personalitate cu interese pe masura. E felul meu de a-mi scoate copilu din rand

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Este o diferenta majora intre un copil care vrea, unul care poate si unul care vrea si poate si in plus se dedica studiului. N-ai de unde sa stii cum va fi fetita ta.

Eu sunt incepator la chitara. Am facut in schimb pianul in paralel cu scoala normala. L-am urat atat de mult incat nu l-am mai atins 15 ani. Eu vroiam la inceput, si puteam, dar doar atat. Am vazut acolo cu mintea mea de copil altii care vroiau, puteau, si instrumentul devenea incet incet viata lor.

 

Tanarul meu copil are 3 ani. Canta cu vocea perfect si a invatat deja ritmul de la melc melc codobelc, mai bungheste si clapele din cand in cand. Am intrebat un muzician batran, cand sa-l duc la un profesor, sa vada daca vrea, daca poate... mi-a zis clar cel mai devreme la 5 ani, si cel mai bine la 6. Mi-a spus ca intr-adevar sunt copii care canta perfect la pian la 3-4 ani, deci se poate, dar te duci in directia asta doar daca ai o indicatie clara a unei abilitati. Si asta, pentru ca inainte de 6 ani nu percepe ca e o chestie cat de cat serioasa, nu o simpla joaca.

 

Nu iti chinui copilul pentru ca crezi ca l-ai diagnosticat tu. Intreaba un profesor cu experienta, unul de la scoala de muzica, intreaba doi daca vrei, dar asculta-i. Poate nu chitara trebuie sa fie primul instrument, poate pianul (este cazul cu multe instrumente, studiul formal sa inceapa cu pian, daca mergi pe sistemul clasic). Sau clapa, mult mai ieftin. Sau canto. Sau tobele, naiba stie. Si orice ai face, o dai, n-o dai, n-o impinge pana la punctul la care sa urasca instrumentul, sau muzica. Paaarerea mea.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.