www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Corzi Prea Ridicate .


Milka
 Share

Recommended Posts

Salutare . Vin pe acest forum cu Inca o mica problema . La chitara mea classica mi se pare ca am corzile prea ridicate . Din CE am citit pe net trebuie sa apas pe fretul 1 si pe fretul 12 in acelasi timp si sa vad daca corzile ating freturile . La mine exista o mica distanta intre freturi si corzi . Putin ajutor va rog .

Link to comment
Share on other sites

Dada, aia'i smecheria. Gatul are o tija care poate fi stransa sau destransa cu un imbus. Folosesti coarda ca sa pui in evidenta curbura gatului. Daca vrei sa fie mai apropiate destrangi tija. Ca si cum desfaci o sticla de cola. Ai grija sa nu rotesti mai mult de un sfert de tura odata. 

Nu am umblat decat odata la a mea, deci daca am gresit ceva sa ma corecteze un coleg :)

Link to comment
Share on other sites

Salut, din pacate nu prea poti sa faci tu nimica de capul tau.

 

1) Din ce stiu eu actiunea ( distanta dintre corzi si fret ) la chitara clasica in general e mai mare la chitara clasica fata de una acustica/folk, si cu mult mai mare fata de o electrica. Acuma ca e mai mare, intelegem si ne obisnuim cu idea, dar sa fie intr-o valoare rezonabila mai mare.

 

2) Ce vrei tu se face in 2 moduri. Fie la magazinul de unde ai cumparat-o daca vor si stiu sa faca asta, fie la un lutier specializat, de preferinta din orasul tau.

Un lutier stie imediat daca trebuie sa pileasca cordarul ( saddle ) sau nut-ul. De asemenea e foarte important sa nu faci tu asta daca esti incepator fiindca dupa asta ( actiunea fizica ) un lutier iti face si intonatia. Sigur vor fi multi experti pe aici care ma vor contrazice spunand ca ei au facut de nspe mii de ori singuri. Ei uita insa ca intrebarea e pusa de un incepator la sectiunea incepatori.

 

3) Poate te ajuta cineva pe aici, dar persoana competenta, gen eugen, fiindca ei ( lutierii profesionisti ) stiu exact cam ce valori (mm) ar trebui sa fie cand apesi tasta x pe coarda x. Daca iti zice ca asa trebuie sa fie, inseamna ca aia e.

 

4) Daca e gatul stramb e nasol, fiind clasica iti trebuie neck-reset fiindca nu ai truss-rod. Asta implica de obicei la chitarile ieftine costuri mai mari decat chitara in sine.

Edited by CorsairX
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Eu stiam ca doar cele acustice au tija metalica (truss-rod) pentru a corecta curbura gatului deoarece au corzi metalice si tensiunea este mai mare decat la chitara clasica . A mea este clasica si nu cred ca are astfel de tija .

 la capatul gatului trebuie sa aiba un surub care il actionezi cu o cheie negativa, poate fi la capatul din partea cheitelor (poate fi acoperit cu un ornament de plastic) sau in celalalt capat. sa nu exagerezi cu invartitu surubului, maxim un sfert de tura!!!!!!, daca nu esti sigur viziteaza un lutier,gatul pare incovoiat un pic...

Link to comment
Share on other sites

Ce model de chitara e? Este posibil sa aiba reglajul de truss rod (daca are) la imbinarea gatului cu corpul, accesibil prin gaura de rezonanta. Asa am la un takamine electro-clasic. 

 

Din poza gatul pare relativ ok pentru o clasica. Actiunea ar putea fi micsorata insa. Daca n-ai trussrod, singura optiune e sa pilesti calusul (elementul pe care se sprijina corzile pe partea cu corpul chitarii). Pentru asta mai bine te duci la cineva cu experienta.

 

Pe de alta parte, exista chitaristi de flamenco ce prefera o actiune inalta, pentru ca permite un atac mai viguros al corzilor fara sa apara bazaituri. Daca nu e deranjant (si daca nu suna dezacordat pe masura ce canti mai sus pe grif, inspre imbinarea cu corpul), mai bine las-o asa si da-i inainte cu cantatul. 

Link to comment
Share on other sites

Prima data ar trebui sa masori distanta corzilor la fretul 12 la chitara ta si la chitara colegului tau (si noi cate-odata avem impresia ca iarba vecinului e mai verde,ca nevasta-sa e mai tanara si mai dotata.......),daca e diferenta semnificativa si nu ai posibilitatea sa ajungi la un specialist, cu putina indemanare si multa rabdare poti reduce distanta,in cel mai rau caz i-ti cumperi alt calus,gasesti la bani marunti,daca ai un magazin in apropiere dute cu calusul tau si poate gasesti unul mai ingust.Acuma gasesti de toate,eu prin anii '80 cand incercam o astfel de operatiune am facut praf calusul si cum la vremea respectiva nu gaseai nimic am furat un  disc vinil dea-lui buna-mea si din ala mi-am confectionat altul,dupa ce a aflat baba am primit o batuta........de atunci nu-mi place Margareta Paslaru(ea canta pe disc)

Bafta la experimentari!

Edited by skoda73
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.