www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Piezo Preamp


dani_rosu5
 Share

Recommended Posts

buna,daca ma poate ajuta cineva cu un sfat in legatura cu un preamp piezo de la ovation

 

http://freestompboxes.org/members/5thumbs/Ovation%20Preamp/1977%20Ovation%20Piezo%20Preamp%20-%209-5-2009.jpg

 

asta e schema,in loc de 2n5459 am pus 5458; in schema asta is mai multe greseli -una la jackul de iesire,unde a facut intrerupator,dar semnalul l-a incurcat cu masa... o alta greseala e la condensatorii aia de 4.7uf,care apar ca fiind nepolarizati,ei in realitate fiind electrolitici

 

toate bune si frumoase,am facut instalatia dar....nu merge- zgomotul depe fundal,fasaitul ala mi-l amplifica cand invart de pot,deci asta ma duce cu gandul ca am gresit ceva la partea de intrare a semnalului...dar aia e atata de simpla incat nu stiu ce ar putea fi de bai- mentionez ca uneori cand lovesc piezoul imi face ceva sunet,pacanit

 

acuma masurand continuitatea la jackul de iesire imi arata ca e continuu...se amesteca undeva semnalul cu masa sau care e faza? nu imi dau seama

 

un alt simptom ciudat e ca atunci cand apropiu un obiect de piezo,se modifica intensitatea si frecventa bazaitului,sau cand imi trec mana pe deasupra lui (la 15 cm)

 

acum vad o alta chestie....inductorii apar pe prima schema de 100 micro iar pe a doua de 100 mili....pana la urma care e valoarea corecta? eu am pus de 100 micro

Edited by dani_rosu5
Link to comment
Share on other sites

Inteleg ca ai construit preamplificatorul de la zero, nu este o reparatie. Pare ca doza piezo folosita de cei de la Ovation are semnal mare pentru ca R1 si R2 il reduc destul de mult. Doza ta scoate semnal suficient? Daca nu, poti mari R2.

Din faptul ca potentiometrul are efect deduc ca preamplificatorul isi face treaba. Totusi asigura-te ca tensiunea pe drena nu este prea departata de 5-6V.

Fraza cu continuitatea n-am inteles-o. Ce zici ca ai masurat? Anyway, eu as scoate jackul si potentiometrul de volum din circuit si as folosi o sonda audio ca sa vad unde ajunge semnalul.

Simptomul cu bazaitul nu e ciudat decat daca montajul este ecranat bine.

Inductorii lasa-i la urma, dupa ce faci preamplificatorul sa functioneze. Din simularile mele, la 100mH incepe sa se vada un efect.

Am simulat circuitul (semnal de intrare de 1V la 800Hz, 2N5458 cu Vp = -2.9V) si am obtinut urmatoarele:

1. Asa cum este schema, circuitul atenueaza - de R1+R2 trece doar 9.1% din semnalul dozei (semnalul de iesire e cu maro).

2014-10-31_022159.png

 

2. Am marit R2 la 2M2. Incepe sa amplifice, dar tranzistorul este polarizat departe de punctul de headroom maxim, asa incepe sa taie sinusoida (clipping pe romaneste :D ).

2014-10-31_022545.png

 

3. Cand am marit R3, situatia s-a imbunatatit.

2014-10-31_022636.png

 

Parametrii circuitului real pot sa difere mult, dar cam asta e ideea.

 

 

 

In alta ordine de idei, pentru fanii scrisului fara majuscule si fara alte semne de punctuatie in afara punctelor de suspensie, iata textul de mai sus in forma voastra preferata:

 

 

inteleg ca ai construit preamplificatorul de la zero, nu este o reparatie ... pare ca doza piezo folosita de cei de la Ovation are semnal mare pentru ca R1 si R2 il reduc destul de mult ... doza ta scoate semnal suficient? daca nu, poti mari r2

din faptul ca potentiometrul are efect deduc ca preamplificatorul isi face treaba ... totusi asigura-te ca tensiunea pe drena nu este prea departata de 5-6V

 

fraza cu continuitatea n-am inteles-o ... ce zici ca ai masurat? anyway, eu as scoate jackul si potentiometrul de volum din circuit si as folosi o sonda audio ca sa vad unde ajunge semnalul ... simptomul cu bazaitul nu e ciudat decat daca montajul este ecranat bine

 

inductorii lasa-i la urma, dupa ce faci preamplificatorul sa functioneze ... din simularile mele, la 100mH incepe sa se vada un efect ... am simulat circuitul ... semnal de intrare de 1V la 800Hz, 2N5458 cu Vp = -2.9V ... si am obtinut urmatoarele ... 1. asa cum este schema, circuitul atenueaza ... de R1+R2 trece doar 9.1% din semnalul dozei ... 2. am marit R2 la 2M2 ... incepe sa amplifice, dar tranzistorul este polarizat departe de punctul de headroom maxim, asa incepe sa taie sinusoida .. clipping pe romaneste :D ... 3. cand am marit R3, situatia s-a imbunatatit

 

parametrii circuitului real pot sa difere mult, dar cam asta e ideea

 

 

Nu stiu cum este pentru voi, pentru mine este ca si cum as citi scrisul ala miscator de la baza ecranului la Realitatea TV.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

un alt simptom ciudat e ca atunci cand apropiu un obiect de piezo,se modifica intensitatea si frecventa bazaitului,sau cand imi trec mana pe deasupra lui (la 15 cm)

Cred că-ţi oscilează montajul. Eu aş renunţa temporar la toate chestiile care nu au legătură cu polarizarea şi aş vedea ce se întîmplă.

Link to comment
Share on other sites

Ampermetru , Voltmetru , Osciloscop ,Generator de semnal ...etc

 

Doza piezo are impedanta "enorma" ,,circuitul nu este ca sa amplifice ci sa adapteze impedanta intrarii la traductorul piezo .ca sa nu se obtinem banda de trecere convenabila .

La dozele acestea se utilizeza  divizoare capacitive deoarece si doza are caracteristica capacitiva ..

 

Acel rezistor de 2M  practic reduce impedanta..mi-se pare cam putin ptr piezo ..dar ... ..la alte circuite am vazut 10M..

Avand aceasta impedanta mare cum apropii  doar si mana "intrarea " va capta "brum" ...asa ca este nevoie de un ecranaj bun si de legatura la masa "cumva" si al corpului chitaristului ..cea ce nu stiu cum se poate face in cazul unor corzi de nylon daca se pune instalatia pe o chitara clasica ..pe electroacustica se leaga cumva la corzi masa ( ca si la chitarele electrice ) si  "dispare" 90% din brum.

Dar daca au EQ tai joasele de care oricum nu ai nevoie si "dispare" si brumul ..

 

Cat despre polarizare ....in locul rezistorului din "Drena"   montezi un semireglabil calitativ cu valoarea ede 100K  cu care regland fin aduci FET-ul in punctul  de functionare


Multumesc pt raspunsuri,si scuze de punctele de suspensie - eram cam obosit ieri.

M-am mai jucat cu circuitul si mi-am dat seama ca functioneaza cum ar trebui,dar am gresit valorile inductorilor,zilele viitoare o sa ii schimb; 

Iductantele +condensatoarele  au rolul de a limita ( delimita) banda de trecere  ..adica formeaza un filtru TB (pe reactia negativa )

 

Condensatorul de pe intrare la fel impreuna cu cele doua rezistoare formeaza un filtru .Piezo nu trebuie sa separi in CC de intrare ...deci nu este condensator de 'trecere ' ci unul de adaptare impedanta/filtru trece sus .

Din cauza acestor elemente din circuit in mare numai timbrul se schimba ..nu au a face mai nimixc cu PSF-ul FET-ului .

 

Deci reglaj POLARIZARE   din R4

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Cert este ca schema este functionala . A explicat foarte bine  @ggedamed . Nu stiu ce ar mai fi de adaugat !

Poate doar sa subliniem la ce s-a referit Ratza mai sus :  importanta valorilor pt R3 si R4 . Daca se umbla la aceste rezistente inseamna ca ne-am uitat si prin foaia de catalog  lui 2N5458  . 

Edited by ggg
Link to comment
Share on other sites

Doza si preampul de Ovation sunt diferite de cele folosite de alti producatori. Deci, daca nu ai piezo de Ovation e mai bine sa folosesti o schema "normala".

Doza si preampul de Ovation sunt diferite de cele folosite de alti producatori. Deci, daca nu ai piezo de Ovation e mai bine sa folosesti o schema "normala".

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Da,cum zicea si Karpi,mai bine luam alta schema. Pana la urma am chelit schema de la ovation de toate elementele "marginale" si am ajuns la o alta schema,mai simpla,pastrand doar partea esentiala.Din schema originala a ramas doar R3 si R4 ,cu aceleasi valori (tensiunea la drain era de 5v ) si R2 -marit la 20 Mohm. C3 si potentiometrul au supravietuit si ei,restul s-au dus. 

 

Piezo-ul se ecraneaza acoperindu-l prima data cu o foita subtire de ceva material izolant iar peste ea o bucata circulara de cupru care se leaga la masa -asta in cazul celor rotunzi.Mai exista si cei alungi,ca un betigas care se baga sub saddle ,care nu cred ca mai au nevoie de asa ceva. 

Link to comment
Share on other sites

Am facut inca o data montajul,mai mic,dupa schema lui ggedamed. E chiar mai mic decat in desenul de mai sus - e mai mic si decat un potentiometru :)) Avantajul faptului ca e mic consta in faptul ca il poti prinde in chitara cu ajutorul potentiometrului iar in rest mai ai de gaurit doar pt suportul de baterie si jack ,asta pentru cine vrea sa isi gaureasca chitara - pentru restul,se poate monta inafara,intr-o cutiuta metalica cu un in si out jackuite.

post-10078-0-24515500-1415458499_thumb.jpg

Edited by dani_rosu5
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.