www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Corzile Se Rup Prea Repede.


Mugurel21
 Share

Recommended Posts

Salut, am o problema de cateva saptamani. Am o chitara yamaha tourgear, am luat-o la set, nu cant pentru a ma face cunoscut, cant de obicei prin tabere, excursii, ieseli la padure etc.. chestii de grup. Problema este ca am schimbat coarda de 3 ori pentru ca s-a rupt, in aceeasi zi. Culmea este ca se rupe doar cand incerc sa cant Layla, o varianta dupa ureche. Am facut bend pe spatiul 12 de pe mi si s-a rupt. Chitara e noua, are cateva luni, la cheite nu e nimic ascutit, acolo se rupe de fiecare data coarda... Help?

Link to comment
Share on other sites

Trebuie ca ai ceva foarte in neregula in setarea chitarei. In general corzile se rup acolo unde e tensiunea mare, adica la capete, foarte rar la mijloc. Cred ca trebuie sa duci chitara la un specialist, ce ti se intimpla tie nu e normal deloc. Eu intind frecvent un ton si jumatate si uneori chiar doua si ma tine un set de corzi si un an de zile fara vreo problema. Cum a spus Sam, ceva o taie undeva si asta trebuie dibuit fie de tine fie de un lutier

Link to comment
Share on other sites

Daca aceeasi coarda se rupe atat de repede (3 corzi pe zi = WOW) si in acelasi loc, mai mult ca sigur ceva o taie in locul respectiv. Uite-te mai atent.

 

Presupun ca e vorba de Mi-ul subtire, gresesc?

Da, este mi-ul subtire. M-am uitat mai de aproape dar nu e nimic acolo ce ar incomoda-o. Acum m-am uitat mai atent si la cheite dar, cum am spus, nu sunt ascutite. Nu am idee. Prima data cand am schimbat corzile nu am stiut cum, asa ca am scos si bridge-ul de la sistemul tremolo. Scosesem si arcurile. Acum, dupa ce le-am pus la loc, le-am pus mai stramt, gen erau pe ultimul suport si eu le-am pus cu 3 mai inspre mijloc. Cand apas acum whammy bar-ul se apasa mai greu. Coarda se rupe de la cheite, nu de pe fret..

Link to comment
Share on other sites

Cumperi cumva corzi la bucata la 1-2 lei ?

 

Si daca erau trei bucati la zece mii tot e cam mare coincidenta ca se rupe aceeasi coarda exact in acelasi loc.

 

Mai poti incearca doua chestii:

1. cu coarda scoasa, trece o ata prin gaura cheitei. Ata nu foarte groasa dar totusi sa nu o poti rupe cu usurinta tragand de capete. Tine-o de ambele capete si misca-te cu ea in diverse unghiuri pe buzele gaurii prin care ar trebui sa intre coarda. Misc-o stanga dreapta, sus jos, etc. Daca muchia aia e sufiecient de taioasa incat sa-ti taie o coarda de otel, ata ar trebui sa ti-o reteze instant.

2. Schimba cheita cu cea de la Mi-ul gros. In principiu si daca e de la cheita, Mi-ul gros nu prea are cum sa ti-l taie, mai ales ca pe ala faci bend-uri mai rar si nu atat de ample.

Link to comment
Share on other sites

Infasori cum vrei daca nu ai vibrator sau daca ai vibrator dar si "menghina" la "nut".

 

Daca ai vibrator este bine sa fie o infasurare curata si fara spatiu intre spire ...ajuta ca la bombdive adanc caz inn care se detensioneaza 'spirele infasurate pe tija cheii la revenire sa nu se mutae /sara spirele in alta pozitie cand se strang spirele datorita revenirii tensiunii "normale " in corzi fapt ce poate duce la schimbarea lungimii corzi :libere "=>si ajunge falsa coarda .

 

 

Orificiul din cheie ..NU are cum sa taie coarda ! deoarece nu are diorect tensiunea pe muchie ,,. mai sunt cateva spire de infasurari de unde coarda "pleaca foarte lin" catre nut .

 

Din cauza calusului , nut , cheilor sau string tree..ieftine ce au "bavura " nu are cum sa se rupa coarda in pozitia a XII-a .

 

Aceste componente se pot slefui sau inlocui ca sa nu " taie " coarda .

 

Unele corzi din material prost /neadecvat ( otzel prea calit, otzel ce nu are OL compozitia corespunzatoare ..etc ) se rup in acest fel ...pe mijloc......dar si si unele corzi mai ieftine care sunt OK cand sunt noi dar au prins rugina ..ce "decalibreaza " sectiunea coarzii ..loc in care se va rupe in caz de stress .( unele cu ambalaj necorespunzator pot "rugini" in depozit !

Deci atentie ce cumparam , sau macar sa fim constienti de riscuri .

 

Ca sa facem haz de necaz ...

 

am invatat la scola ca otelurile materiale semifabricate sunt pe categorii OL parca de la 30 -la -70 dupa compozitia chimica /continut de Carbon ce reflecta si caracteristicile /proprietatile "mecanice ." .

 

Tot atunci am invatat ca se poate aproxima acest continut de carbon dupa culoarea scanteiilor ce sar la o polizare .

Asa ca piodeea ar fi sa luam coarda sa o "dam la polizor " si dupa culoarea scanteilor sa verificam cam ce fel de otzel este ....haha

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.