www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Pe Ce " Baza " Imi Cumpar Lampile.


Ozzy Florin
 Share

Recommended Posts

Nu sunt toate la fel, ci vor diferi intre ele chiar si de la acelasi producator. Diferente exista, dar fara a putea fi puse in cuvinte. Incerci pana gasesti ceva pe gustul tau sau pur si simplu inlocuiesti cu acelasi producator/tip cu care a venit amplificatorul, daca esti multumit de durata de viata si sunet.

Edited by Capitanul_Nam
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Cand o sa cresc mare vreau sa ma fac maestru lampar si sa imi pun 4 6p3ce NOS in lustra .

 

Am in beci asa ceva.

 

 

În universul melomanilor lămpile sunt de două feluri: dă preamp și dă putere. Cele de preamp rezistă o viață de roacăr așa că în general n-ai treabă cu ele.

Cele de putere se "consumă" ca becul incandescent. Când e pe moarte se aude mai încet, mai distorsionat sau deloc. Atunci le schimbi cu altele de același model (scrie pe ele, în manual și deseori și pe amp). Există aceleași modele de lampă cu nume diferite pentru că sunt mai multe nomenclaturi, globalizarea nu era inventată pe vremea lămpilor. De exemplu EL34 se cheamă 6CA7 în America și 6П27C în glorioasa Rusie, dar e același borcan.

Când produci baloane de sticlă cu fier în ele nu iese toate la fel, vor fi toleranțe, care se resimt în performanțele lămpilor. Și când zic "performanță" nu mă refer la "calitatea sunetului™" ci la simplii parametri de funcționare: unele unități pot disipa mai multă putere, unele rezistă mai mult timp, unele sunt mai sensibile, unele mai microfonice, dar cel mai important e că toate au nevoie de "bias" nițel diferit.

Nu contează ce e bias-ul, consideră că-i fratele mai mic al lui trias și controlează cât de tare și distorsionat se aude amplificatorul și cât de repede se consumă lămpile. Nenea bias se reglează în funcție de nevoi și preferințe de către un maistru lămpar cu echipament și cunoștințe adecvate. Dacă și când e nevoie să fie reglat depinde de tipul de amplificator. Consultați manualul, producătorul sau lămparul de serviciu pentru detalii.

Cât despre diferența dintre producători și brand-uri, treaba ține tot de susnumitele toleranțe: unele au valori mai împrăștiate, unele sunt mai consistente, unele sunt în mod consistent sub sau peste valorile nominale. Mulți aplică măcar un nivel minim de control al calității, unii le selecționează mai strict și le împart în categorii, unii oferă seturi "împerecheate", "împatrucheate" ș.a.m.d. care au valori cât mai apropiate și astfel simplifică mentenanța unui amp cu topologie simetrică.

Ca rezumat: dacă schimbi lămpile cu altele pe care scrie același model ar trebui să funcționeze, dar nu garantează nimeni că funcționează optim sau într-un fel care-ți satisface sensibilitățile auditive.

 

Cata rabdare poti sa ai.

Pont: salveaza explicatiile astea intr-un document in calculatorul tau, document care te va salva de munca de redactor peste 2-3 luni cand va intreba din nou cineva care este diferenta dintre o lampa.

 

 

- Care-i diferenta dintre o gaina?

- Diferenta-i ca are picioarele paralele, mai ales dreptul.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.