www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Digitech 'jamman Solo Xt'


Recommended Posts

DigiTech 'JamMan Solo XT' este un 'looper', adică un dispozitiv electronic (gen 'pedală pentru chitară') destinat memorării, redării şi suprapunerii de fraze muzicale.

 

Calitatea sunetului (captat şi reprodus) mi s-a părut a fi foarte bună. (Consemnez pentru conformitate: conversie analog-digital (A/D/A) cu cuantificare pe 24-biţi şi cu o rată de eşantionare de 44,1 kHz – deci corespunzător normelor de calitate a sunetului 'CD audio').

 

Dispozitivul oferă implicit 200 locaţii de memorie internă pentru memorarea frazelor muzicale (totalizând 35 de minute), iar dacă folosim un card Micro SD/SDHC se adaugă încă 200 de locaţii de memorie, acoperind până la 32 de ore de bucle melodice. Din cele 200 de locaţii de memorie proprie, primele 15 sunt preînregistrate cu fraze muzicale ‘DigiTech’.

Dispozitivul are un generator de ritm (gen metronom): putem alege între 9 modele ritmice, iar pentru oricare putem regla ritmul (tempoul) şi putem ajusta nivelul acustic.

 

Conexiunea USB ne permite să importăm/exportăm fişiere audio în formatul WAV (stereo 44,1 kHz pe 16-biţi).

 

Faţă de modelul anterior (din 2011) diferenţele sunt:

• lucrează în stereofonie (deci avem intrări şi ieşiri stereo pentru sunet, materializate în câte două mufe de 1/4" pe fiecare laterală);

• avem o pereche de mufe de 1/8" prin care ne putem conecta la un alt 'Jamman Solo XT' pentru sincronizarea buclelor de înregistrare;

• 200 de locaţii de memorie, faţă de 99;

• funcţiile de "auto-recording" (pornirea înregistrării la sesizarea semnalului audio) şi de "reverse playback" (redare inversă).

 

Ergonomia:

• Pedala principală: are mai multe funcţii – pornirea şi oprirea înregistrării, comutarea între redare şi suprapunere (overdubbing), anularea sau restabilirea ultimei suprapuneri, golirea buclei curente, stabilirea tempo-ului de metronom, ieşierea din meniul de configurare, anularea funcţiei de stocare –, în funcţie de modul şi de contextul în care este apăsată, context semnalat prin cele şapte stări ale LED-ului central (disctincte prin culori şi continuitate).

• Butoanele: cu ajutorul manualului de utilizare (bine redactat) înţelegerea şi folosirea butoanelor decurge uşor, însă – fiind un dispozitiv foarte compact – acţionarea lor nu este facilă în regim de concert. Dar putem ameliora aspectul adăugând o pedală de comutare (un footswitch gen FS3X conectat la mufa de 1/4" dedicată). Probabil că pentru regim ‘live’ intens mai potrivit ar fi fratele mai mare, ‘JamMan Stereo’.

10984-0832-DigitechJamManSoloXT.large.jp

 

 

 

Câteva demonstraţii de pe YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=TEF_H2QZWuI

https://www.youtube.com/watch?v=OKn5egwSQ24

https://www.youtube.com/watch?v=0B5iZyYMQAg

 

L.E.: L-am achiziţionat de la GuitarShop:

http://www.guitarshop.ro/digitech-jamman-solo-xt-looper-seo_p2869.html

 

.

Edited by mirceab
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Intrebare intrebatoare, daca ai un lant de pedale si inregistrezi ceva pe pedala asta, cand exporti pe calculator nu o sa inregistreze si sunetul amplificat, nu? Il inregistreaza doar daca ai bucla de efecte, ma gandesc.

 

Intreb pentru ca as vrea sa-mi cumpar si eu aceasta pedala si daca e prea complicat, o voi folosi cu un procesor, unde primeste semnalul cu tot cu amplificare. Ma intereseaza mai mult ca sa export pe calculator sunetul gata procesat, sa nu mai trebuiasca sa il alterez sub nici o forma pe PC.

 

Sper ca am fost destul de clar. :D

 

Multumesc mult!

Link to comment
Share on other sites

Înregistrează ce intră în el: dacă intri direct cu chitara, înregistrează chitara. Dacă între el și chitară ai un chorus activat, va înregistra chitara cu chorus, ș.a.m.d.

Iar "amplificare" nu e termenul potrivit. Dar stai să ne lămurim nițel, tu vrei să-l iei doar pentru a înregistra și transfera ulterior pe PC? De ce nu bagi procesorul direct în PC?

Link to comment
Share on other sites

Mi se pare mult mai simplu cu pedala asta. Pot sa inregistrez un loop, iar apoi sa improvizez peste el si doar sa export pe calculator. Ca sa inregistrez loop-uri pe calculator, din cate stiu eu cel putin, as avea nevoie de ceva footswitch ca sa activez software-ul de pe PC sau sa inregistrez ceva iar apoi sa fac manual crop, pentru a creea un loop - nu e foarte mare scofala, dar prefer sa nu ma complic. Iar looper-ul de pe procesor nu iti ofera optiunea sa il exporti pe PC/SD card. Cel putin, nu stiu eu de un procesor care face asta, dar daca este unul, acela ar fi ideal.

Link to comment
Share on other sites

Deci..deci..si deci

 

ia citeste tu ce a scris colegul in prezentare , acolo esste mentionat cam totul .

 

Ca nu stii ce inseamna cele scrise este alta poveste , dar daca vrei sa utilizezi trebuie sa inveti prima data ce si cum ..

 

1- este foart eutil ptr exersat , incercat teme si lickuri , armonizari , linii de contram,melodie . linii de 'terta" ...etc etc

 

NU este ptr inregistrari ...se pot face dar nu ai acces la mixare postrecording   ,

Nu ai afisat BPM al metronomului intern ! deci nu stii in cati BPM ai facut un loop .

Se poate preseta tempoul de BPM  cu /in softul de "organizare " ce il primesti cu pedala ( downloadezi de pe net ) .

Acest soft i-ti afiseaza locatiile de "fraze " ( loop-uri ) ce apoi le poti aranja in ordinea dorita daca vrei sa le utilizezi ptr BT ( backtrack )

IN PC faci BT-uri pe care apoi le incarci cu proigramul organizator in locatiile de memorie dorite ..

 

In memoria interna ( 35 minute ) ai 99 de locatii , lungimea un loop este limitat la 10 minute .

Deci poti incarca aprox 3 loopuri de 10 minute ( respectiv ceva backtrack-uri de piese  complete ..lungi da pana la 10 minute _

sau 99 de loop-uri a cate 33 secunde ..adica in functie de ce ai nevoie .

O piesa poate avea de ex  A/. 10 secunde "Intro " , dupa care B/. 20secunde "tema", C/. 10secunnde "refren" D/. 10- secunde "Coda" .asa ca ai in patru locatii partile unei piese pe care le poti canta in ce ordine vrei si cat vrei tu poti sda tii fiecare parte ..nu esti legat de structura fixa al unui BT obisnuit unde trebuie sa urmaresti riguros structura ..deci ai libertate cat vrei ptr improvizatie ptr a repeta de cate ori vrei cate o parte ..etc

Asrfel poti incarca cam 50 de piese cu 4 part (A,B,C,D )indiferent ce lungime au caci nu ai mai multe locatii de memorie ,,doar 198 parca ( 100+100)

Poti incarca din PC BT complet ,,fix ..ce trebuie sa-l urmaresti exact ..acestea se incarca in memoria extrerna  ( poate avea pana la 32GB cea ce i-ti asigura 16 ore )

In memoria externa deci practic poti incarca 100 de loop-uri ( sau BT complet al unor piese ) 100 x10 minute =aprox16 ore .

doar ca nu ai BT-uri atat de lungi de obicei 4-5 minute o piesa normala , cele cu ceva improvizatii in plus pot ajunge la 10 minute .

Deci ...in PC se poate preselecta BPM  ptr loop-uri ( loopuri goale ce au setat numai "BPM al metronom,ului intern ), ca sa fie "exacte" .De ex ptr a avea BPM la fel ptr partile A B C D .

Daca ai un loop cu BPM cunoscut /presetat acest loop gol se poate copia in mai multe locatii ca sa ai acelasi tempou ptr fiecare parte .loop al  piesei  ce urmeaza s o  faci ..adica loopurile A B C D ... peste care o sa canti respectiva piesa cu chitara sau voce sau ce vrei tu ...

 

Are "groove quantise " cu "autorecord ' cea ce inseamna daca ai BPM setat  pe aceste pozitii amintite  inregistrarea porneste cu ritmul prestabilit  automat cu primul sunet pe care-l dai , in acest mod  inainte de a termina inregistrarea loop-ului in ultima masura oriunde in timp  apesi pe "stop " urmare caruia inregistrarea  nu se opreste ci continua pana i ce a inregistrat complet ultima masura .Asa ai un loop perfect .

 

 

Poti inregistra loop si "pornind si oprind cu pedala " dar acesta nu intotdeauna este un loop exact cu ceva exercitiu poti insa sa te descurci .

In cazul porniri inregistrari cu pedala   i-ti setezi un tempou BPM convenabil urmarind metronomul sunetul sau LED-ul ,are posibi;litatea de " Count In "  respectiv apesi pe Strat record si incepe sa bata metronomul " . apoi la o masura sau doua ..porneste inregistrarea ..starea functiilor este afisata cu LED-uri cu diferite culori ...

 

Daca vrei sa inregistrezi chitara fara PC ai nevoie de un Recorder Digital   Zoom sau Boss ( de ex ) ce au in functie de complexitate /marime de la 4 la 24  de canale  ptr inregistrare cu 2 canale de intrare pama la 8 canale .independente .

Au efecte de tot felul nu mai ai nevoie de absolut nimic din calculator ..dar se pot utiliza si impreuna cu PC , sau doar ca sa utilizezi un DAW ptr o prelucrare masterizare mai usoara .avand meniu si acces la comenzi mai  bun plus afisare /display superior fata de micul ecran de comenzi de pe aceste minirecordere .

 

calitate al recorderelor la   convertoarele  AD soi DA  eset mai buna decat al placilor de sunet multimedia ptr PC ..

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Multumesc de detalii! Cam asta stiam si eu, aveam nelamuriri cu ce inregistreaza mai exact pedala, dar acum e clar. Voi avea nevoie fie de procesor, fie de ceva DI.

 

Am sa ma interesez si de recorede digitale, sa vad cum sta treaba - as vrea pe cat posibil sa impusc 2 iepuri dintr-un foc sa pot sa si inregistrez si sa studiez armonie/improvizatie. Important pentru mine era sa am cat mai putin de-a face cu masterizat/lucrat in software de pe PC. Sub nici o forma nu am de gand sa inregistrez serios, aia mult mai incolo.

Link to comment
Share on other sites

Chestiunile practice de înregistrare le sugerează şi formatul fişierului: WAV (fără compresie/pierderi, dar şi fără elemente "vectoriale", de editare structurală).

 

La înregistrarea suprapusă folosind pedalele din această clasă trebuie ţinut cont de faptul că prima înregistrare stabileşte lungimea secvenţei (adică înregistrările ulterioare - overdubging - nu pot dura mai mult timp decât acea primă înregistrare). Doar dispozitivele mai avansate pot realiza o multiplicare (append) a înregistrării (sau se poate folosi PC-ul pentru editarea secvenţei şi reîncărcarea ei în pedală).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Multumesc de detalii! Cam asta stiam si eu, aveam nelamuriri cu ce inregistreaza mai exact pedala, dar acum e clar. Voi avea nevoie fie de procesor, fie de ceva DI.

 

Am sa ma interesez si de recorede digitale, sa vad cum sta treaba - as vrea pe cat posibil sa impusc 2 iepuri dintr-un foc sa pot sa si inregistrez si sa studiez armonie/improvizatie. Important pentru mine era sa am cat mai putin de-a face cu masterizat/lucrat in software de pe PC. Sub nici o forma nu am de gand sa inregistrez serios, aia mult mai incolo.

Iata  cum poti sa exersezi ... 

un procesor  ce are si ritmuri de tobe

de pe iesire inregistrezi daca vrei ..eu am inregistrat aici cu Zoom H4  , dar poti si cu PC -ul ..

 

Sau poti face cum am descris piese cu mai multe parti,   cu panoramare  dintr-un minimixer trimit chitaree pe L sau R  , din procesor reverb stereo , ecou panoramat , chorus stereo si suna "3D"

Nu am facut filmul cu inregistrarile toate .deoarece iesea prea lunga introducerea , dar se intelege mersul ...

Edited by karpi
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Chestiunile practice de înregistrare le sugerează şi formatul fişierului: WAV (fără compresie/pierderi, dar şi fără elemente "vectoriale", de editare structurală).

 

La înregistrarea suprapusă folosind pedalele din această clasă trebuie ţinut cont de faptul că prima înregistrare stabileşte lungimea secvenţei (adică înregistrările ulterioare - overdubging - nu pot dura mai mult timp decât acea primă înregistrare). Doar dispozitivele mai avansate pot realiza o multiplicare (append) a înregistrării (sau se poate folosi PC-ul pentru editarea secvenţei şi reîncărcarea ei în pedală).

Poti sa copiezi  un loop de cate ori vrei , pe langa ca poti inregistra peeste si poti face redo . undo  ...

Problema este cu salvarea "din mers " dar unii au facut din plastic moale un adaptor de  buton ptr a actiona "save" cu piciorul in timpul derulari unui loop .

cum nu ai interesul sa faci lop-uri mai lungi de 4 masuri ( sa zicem)  copiezi aceste 4 masuri in inca doua trei locatii de memorie urmatoare  ,astfel in primul loop lasi numai chitara  "acustica" ., in al doilkea loop tragi peste o chitara  electrica cu crunch  arpegiat . in al treilea loop altceva ..salvezi de fiecare data si ai trei feluri de loop-ptr aceiasi parte a piesei ...A intro ,B tema , sau C chorus , de fapt faci la care parte vrei tu .Asa poti sa cresti imbogatesti "BT-ul " peste care canti si poti trece inainte -inapoi intre aceste loopuri ca sa dai dinamica dorita piesei /partii din piesa .

Daca   nu salvezi ce ai cantat peste un loop salvat anterior la comutarea in alt loop se pierde inregistrarea nesalvata ...din aceasta cauza au facut unii dispozitivul din "guma;" ca sa salveze " din mers "  actionand butonul de save cu picuorul .Darpoti salva si manual daca   aio timp ;lasand sa curga ce ai inregistrat daca muzica respectiva creata permite , apoi treci mai departe ..

Aceste probleme sunt ptr cantat live  , construind op piesa pe loc in fata publicului ... 

Se poate face un BT complet daca scrii pe o foaie structura ABCD i-ti faci o ordine  "de baza "  ca sa canti ce trebuie si peste 5 luni , sau facu o foaie cu repertoriu in care notezi structura piesei ./BT-ului . 

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.