sergiu_I

Newcomers
 • Content count

  9
 • Joined

 • Last visited

 • Feedback

  0%

Community Reputation

0 Neutral

About sergiu_I

 • Rank
  Nou Venit

Profile Information

 • Location
  buzau
 1. Intrebare Legata De Tempo

  Pai ma refer la faptul ca mana nu are destula "conditie fizica" si oboseste repede la un tempo ridicat. Hai ca si-a dat mai bine drumul azi (adica ieri). Acum pot 2-3 masuri la 100 si jumatate de masura la 120. Am incercat o gama insa cred ca aici e marea problema. De acum cred ca va trebui sa lucrez la sincronizarea intre maini. Nu pot sa cant gama cu saisprezecimi la 100. Bineinteles ma refer aici la game pe 2 octave unde trebuie sa faci schimb de pozitie. Acolo ma agat...undeva intre 80 si 90 bpm incep sa imi pierd din precizie, insa pot sa tin saisprezecimi pe fiecare nota din gama cate un timp si sa cant gama la modul asta...ceva de genul do-do-do-do re-re-re-re etc...asa merge la 100 deci pot sa spun ca obiectivul principal l-am atins. Acum am tun insa trebuie sa reglez tirul. Mai astept sfaturi oricum. Sa mai incerc sa stau la tempo mic o luna si sa vad ce iese?
 2. Intrebare Legata De Tempo

  Bun. Am revenit dupa o luna asa cum am promis. In acest rastimp am studiat gamele, arpegiile, acordurile, ciupitul pe acorduri, palm mutingul, etc cu optimi fara a depasi 100. Situatia se prezinta acum in felul urmator: inainte puteam sa cant saisprezecimile la 100 bpm doar jumate de masura (adica 2 beaturi), la 110 si 120 nici nu se mai punea problema pt ca mana se bloca. acum pot sa cant saisprezecimi la 100 o masura intreaga, la 110 si 120 un singur beat. banuiesc ca e si chestie de stamina aici, pt ca nu am mai exersat la tempouri mai mari de o vreme, tocmai de teama de a nu strica ce am cladit pana acum. e o imbunatatire insa nu e ceea ce am sperat. si oricum vorbesc aici de exercitii pe coarda libera pt ca daca complicam lucrurile bineinteles ca tempoul la care pot executa cu acuratete va scadea. intrebarea mea este ce sa fac de acum incolo? continui la tempo mic sau incerc speed bursturi ca sa imi obisnuiesc mana? Ceea ce m-a surprins e ca dupa ce am studiat azi, am incercat sa vad cum merg saisprezecimile si nu a prea mers, insa dupa 30 de minute de pauza, lucrurile au mers mult mai bine, de asta tind sa banuiesc ca e si chestie de stamina aici. Astept sfaturi oricum.
 3. Intrebare Legata De Tempo

  Ideea era ca nici nu vroiam sa invat gresit, asa cum am facut mai demult, dar nici sa pierd luni de studiu fara sa progresez. Sunt in aceeasi situatie si la pian. Memoria distantelor e deja fixata, studiez acum un vals de Chopin, dar nu reusesc sa il cant in tempo. Literatura de chitara am parcurs destul de multa. Intr-un an si jumatate de cand am reinceput am parcurs 12 caiete( FJH Beginner's Guitar Method le-am luat de pe sheetmusicplus pare-mi-se) si acum sunt la primul caiet din Mel Bay's. Gamele le fac acum la 170 bpm cu optimi sau 85 bpm cu saisprezecimi, dar de aici incolo se cam imprastie. De asta vroiam sa vad ce-i de facut. Cred ca tot cineva care citise cartea despre care vorbeai tu -Kenny Werner- povestea ori de acolo ori din proprie experienta ca pe masura ce progresezi, metoda de studiu trebuie adaptata. De asta sunt putin confuz pt ca metoda asta cu stagnarea am aplicat-o anul trecut, insa cred ca nu eram inca la nivelul la care sa dea rezultate si cred ca nici vitezele nu erau cele mai potrivite. Anyway, ne auzim peste o luna si vedem cum a functionat.
 4. Intrebare Legata De Tempo

  Da. Vorbeam cu un pianist din Birmingham si imi impartasea sfatul lui (pe care nu am avut rabdare sa il respect/urmez in totalitate): viteza ar trebui sa vina de la sine, dupa ce bug-urile din tehnica sunt remediate la tempo mai mic. Tempo-ul nu trebuie sa fie nici prea lent, nici prea rapid, cat sa te oblige sa iti economizezi miscarile. Dupa o singura zi de studiat la modul asta, imbunatatirile deja se vedeau doar ca nu am avut rabdare. Tipul zicea ca daca as studia la modul asta (bineinteles la mai multe tempouri, dar niciodata peste unul comod) o luna, rezultatele vor fi uimitoare. Sa incerc?
 5. Intrebare Legata De Tempo

  Ai inteles gresit. Nu cresc cu 1 bpm ci pur si simplu folosesc in acel timp de studiu tempo-uri intermediare ca sa ajung la 164 sa zicem si sa nu sar direct la 164. Cu 1 bpm cresc a2-a zi la 165 si folosesc aceleasi tempo-uri intermediare pentru ca in final sa "zvacnesc" un picut mai departe si tot asa. Asta era nelamurirea mea. Sa folosesc metoda asta cu mai multe tempouri sau pur si simplu 2 tempo-uri: unul confortabil la care sa exersez sa zicem 90% din timp si apoi cel la care vreau sa ajung - 164 in cazul asta si apoi a2-a zi idem...tempo confortabil vreo 25 de minute apoi 5 minute la 165. Asa e. Ear trainingul e foarte important. Cel putin la fel de important ca si tehnica. Pentru asta exista Auralia si alte softuri specializate precum si cartile de solfegii de la Grafoart (reeditarea celor comuniste de la Ed. Didactica si Pedagogica ). Partea asta insa cu tehnica corecta si curata ma interesa intrucat nu aveam experienta. Cel putin nu una corecta Da asa e. Pentru game am optat pentru o combinatie intre Segovia, un prof cu care am facut si propriile mele digitatii. Asta cu digitatiile nu e o problema pt ca am facut o bucata buna chitara clasica. Acum insa vreau sa invat electrica si sa le invat curat si corect. De asta eram curios cum au invatat altii atunci cand si-au dezvoltat tehnica.
 6. Intrebare Legata De Tempo

  Stiu ca nu viteza conteaza. De asta am si postat ca sa obtin parerile unor oameni cu experienta si sa nu ajung sa cant ca Guitar Pro. Am studiat si azi si se pare ca merge si la 164. E putina tensiune musculara dar cu timpul o sa se relaxeze si incheieturile. Se pare ca cea mai buna solutie e sa studiezi mult la un tempo foarte confortabil dupa care incerci de 2-3 ori la viteza dorita, si a2-a zi mai ridici putin stacheta. Prea multe tempouri (ca la Guitar Speed Trainer) cred ca strica. Practic asta era intrebarea mea: 30 de minute de studiu = cate 5 minute pt fiecare tempo? sau mai bine 25 de minute un tempo foarte confortabil si 5 minute tempo-ul dorit pe care il maresti putin a2-a zi? Aceeasi filozofie o aplic si la arpegii si acorduri pe care nu le-am mai pomenit din ratiuni de spatiu si timp. Normal ca acolo e cu atat mai greu deci trebuie tempo-uri si mai lente. Deci ma ocup si de celelalte laturi ale tehnicii dar si de piese si de studii.
 7. Plafon Tempo

  Poate nu am formulat indeajuns de clar intrebarea. Problema de care am dat e ca incep sa ma blochez la 164 bpm atunci cand cant game etc. si doream sa stiu daca studiez eficient sau ar trebui sa schimb tactica. rutina mea pt studiat game e asa: 164 (de ex) cu optimi o data incep cu pana in jos, o data cu pana in sus 40 cu patrimi idem 55 cu optimi idem 90 cu optimi idem 125 cu optimi idem 164 din nou in ziua urmatoare urc cu 1 bpm. fata de anul trecut am reusit sa ridic "plafonul" de la 130 si ceva unde deja optimile cam scartaiau cand cantam game pe 2 octave. acum am ajuns pe la 164 si simt ca ma blochez. am observat ca o alta strategie ceva mai eficienta e sa canti vreo 10-15 min la un tempo confortabil...sa zicem 100 bpm dupa care sa incerci direct la 164. E mai bine sa stagnez putin si sa incerc sa ridic peste o luna sau doua sau sa ridic in continuare cu cate 1 bpm? (fac asta de prin ianuarie si nu pot sa zic ca nu am progresat insa a ramas si ceva tensiune si probabil miscari prea largi care ar putea fi rationalizate/economizate).
 8. Intrebare Legata De Tempo

  scuze pt ca repet oarecum postul din sectiunea cantatul la chitara. nu o sa intru in detalii inutile. problema de care am dat e ca incep sa ma blochez la 164 bpm atunci cand cant game etc. rutina mea pt studiat game e asa: 164 (de ex) cu optimi o data incep cu pana in jos, o data cu pana in sus 40 cu patrimi idem 55 cu optimi idem 90 cu optimi idem 125 cu optimi idem 164 din nou in ziua urmatoare urc cu 1 bpm. fata de anul trecut am reusit sa ridic "plafonul" de la 130 si ceva unde deja optimile cam scartaiau cand cantam game pe 2 octave. acum am ajuns pe la 164 si simt ca ma blochez. am observat ca o alta strategie ceva mai eficienta e sa canti vreo 10-15 min la un tempo confortabil...sa zicem 100 bpm dupa care sa incerci direct la 164. E mai bine sa stagnez putin si sa incerc sa ridic peste o luna sau doua sau sa ridic in continuare cu cate 1 bpm? (fac asta de prin ianuarie si nu pot sa zic ca nu am progresat insa a ramas si ceva tensiune si probabil miscari prea largi care ar putea fi rationalizate/economizate).
 9. Plafon Tempo

  Am inceput sa ma cam blochez anul trecut la optimile cantate peste 130 bpm. Am ramas la 100 bpm pana la sfarsitul anului trecut, dupa care am inceput sa ridic din ianuarie tempoul 1 cu 1. Acum am ajuns pe la 164 dar simt ca incep sa ma blochez din nou. Gamele pe 2 octave ies destul de bine la acest tempo, arpegiile pe 2 octave cam cu 25 de unitati mai jos. Dupa ce m-am mai documentat am observat ca rezultatele sunt mult mai bune daca studiez cateva minute la un tempo comod dupa care incerc din nou la tempoul dorit. Site-ul respectiv incuraja chiar ramanerea la un tempo extrem de comod pentru 3-4 saptamani si garanta ca rezultatele nu vor dezamagi. Cum sa fac mai departe? Sa studiez ca si pana acum ( cate 5 minute cu tempo-uri diferite - ex 40 60 80 etc pana la 164 si apoi a 2-a zi urc ultimul tempo cu 1) sau sa raman la un tempo confortabil vreo luna dupa care sa incerc din nou un tempo ridicat? Viteza vine de la sine sau trebuie sa "pacalim" mana ridicand treptat tempoul?