IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topic
un sfat..., l'embarras du choix :)
B-A-C-H
post Nov 7 2006, 02:33 PM
Post #1

Membru

Group: Active Members
Rating: 0
From: craiova

Nume: Dragos

Salut, cyfer.

Chestiune:
Am cantat pana acum doar pe chitara clasica: mai intai pe vreo 2 chitari clasice de la Hora, iar de vreo 3 ani pe una pe care mi-a daruit-o cineva din Italia. Nu stiu sa cant decat muzica clasica, pentru ca altceva nu m-a preocupat.

In schimb, ascult dintotdeauna o gramada de genuri muzicale (rock, blues, jazz, new age, muzica braziliana, son de cuba), etc. Sunt asadar un devorator de muzica.

Mi-ar fi placut sa stiu sa cant si pe chitara electrica, insa acest deziderat era cam costisitor, eu avand mereu altele de facut decat sa cumpar un astfel de instrument.
Am intentionat sa imi cumpar o electrica si acum cateva luni, aveam banii necesari si ma orientasem spre un Jackson second-hand insa a intervenit o problema personala si banii s-au dus departe... smile.gif

Acum, insa, as vrea "sa imi fac damblaua" si sa imi cumpar o chitara electrica.

Bineinteles, fiind un incepator absolut pe electrica (nu am cantat niciodata!), nu ma voi hazarda la o chitara scumpa, dar nici nu as vrea sa imi iau vreo lopata cu corzi.
De aceea, am nevoie de obiectiv (sper) a unui cunoscator - calitate pe care o ai tu smile.gif.

Tot rasfoind forumul de mai multa vreme, sunt tentat de unul din urmatoarele instrumente, care par sa aiba preturi abordabile la o calitate rezonabila:

CHITARI NOI:
http://forums.rgc.ro/index.php?showtopic=3132 <-- chitara Yamaha ERG121 se gaseste in acel pack pentru incepatori, de la magazinele de muzica. Pretul pack-ului este de 1360 lei (13,6 milioane lei vechi).

http://forums.rgc.ro/index.php?showtopic=5643 <-- la pretul de 1000 lei (10 mil. lei vechi). Am observat insa ca marca Grosmann e controversata pe forum.

CHITARI SECOND-HAND:
http://forums.rgc.ro/index.php?showtopic=6849 <-- Epiphone Special 2, pret 700 lei negociabil. Am vazut ca are un review la http://forums.rgc.ro/index.php?showtopic=6903

http://forums.rgc.ro/index.php?showtopic=9033 <-- Jackson JS30 Dinky, pret 900 lei.

http://forums.rgc.ro/index.php?showtopic=8791 <-- Ibanez 170 DX, cu siguranta un low-end, pret 200 euro.

http://forums.rgc.ro/index.php?showtopic=7994 <-- Ibanez GRX 70, tot un low-end, 6 milioane.

http://forums.rgc.ro/index.php?showtopic=8691 <--- Jackson JS 30 Kelly, 850 lei. Am vazut ca modelul are un review la http://forums.rgc.ro/index.php?showtopic=5415

Multzam fain.

--------------------
Amoureux de la vie.
Go to the top of the page

+Quote Post
h00k
post Nov 7 2006, 10:22 PM
Post #2

Membru

Rating: 3
From: Bucuresti

eu te-as directiona pe grosmann. dar totusi nu mi-a placut balansarea unui flying V. mi s-a parut incomoda. plus ca e aproape imposibil ca canti cu ea ashezat pe un scaun.

--------------------
to err is human... to arr is pirate...

End: ap
End: a facut o musca caca pe monitoru meu
End: :|

poze cu mine gol

+Quote Post
MrJackson
post Nov 8 2006, 08:02 AM
Post #3

Veteran

Rating: 4

Nume: Catalin

Io te-as directiona spre alt model Grosmann. sau cel mai bine te-as directiona spre magazinu lui. Are niste copii de Les Paul pe la 800 de lei (parca asa tin minte) care erau mai mult decat decente.

+Quote Post
cyfer
post Nov 8 2006, 11:23 AM
Post #4

SLIDE WIZARD
Group Icon

Group: Board Team
From: București - Brașov

Nume: Cyfer
Trupa: trupa celor care cântă cu mine

Inceputul mesajului meu probabil te va dezamagi profund smile.gif
Nu am incercat nici una dintre chitarile enumerate de tine. Deci nu te pot ajuta in mod direct si probabil nimeni nu le-a incercat pe toate (pe acest forum), sa-ti dea un raspuns obiectiv.

Eu te voi ajuta insa cu citeva sfaturi generale care te vor ajuta sa-ti iei o chitara electrica. Cel mai indicat ar fi sa intri intr-un magazin cu zeci sau sute de tipuri de chitari, sa spui vanzatorului de ce suma dispui si sa iei la mana toate chitarile de acea valoare, sa le incerci cu diferite amplifuri si sa vezi care-ti place. Asta inca nu e posibil in Romania asa ca trebuie sa faci in felul urmator:

1. Alege o familie mare de chitari intii in functie de ce chitari folosesc chitaristii tai preferati. Unii dintre noi iubim Gibson Les Paul pentru ca l-am vazut pe Garry Moore cu ea, altora ne place Stratocaster pentru ca l-am vazut pe Hendrix, altii vor Ibanez pentru ca sunt fani Satriani. Eu mi-am luat prima chitara, un Telecaster pentru ca eram fan Jimmy Page. Nu am inteles prea bine ce muzica agreezi, pari sa ai o paleta larga de muzica pe care o apreciezi, asa ca iti recomand un Stratocaster, este cea mai versatila chitara cu care se pot canta multe stiluri, in functie de dozele si setarile pe care le folosesti.

2. Odata aleasa familia mare de chitari, trebuie sa alegi producatorul. Nu vei avea bani sa cumperi originalul deci va trebui sa te orientezi catre o copie dupa modelul respectiv. Trebuie sa faci o lista de chitari candidate si pentru fiecare trebuie sa te documentezi serios pe harmony central user reviews. Reviewurile de acolo te vor ajuta sa-ti micsorezi lista la citeva chitari atractive pentru tine.

3. Pentru Romania e importanta si disponibilitatea chitarilor respective aici pentru ca daca o chitara nu e disponibila decit in japonia si in US atunci la pretul ei, se va adauga si peste 100$ in plus (transport si vama). Asa ca e recomandabil sa alegi ceva din ofertele disponibile in Romania, unele chiar pe acest forum.

4. Partea finala, dupa ce ai trecut pasii de mai sus, este sa testezi personal chitara. Stiu ca nu ai experienta dar daca ai o lista de criterii obiective poti sa alegi o chitara buna. Instrumentul trebuie sa aiba 4 calitati si anume: rezonantza, sustain, ton, dezacordaj minim.
Intii trebuie testata chitara FARA amplificator. E important cum suna ea ca instrument rece, desi e o chitara electrica.
TON: o chitara buna are frecventele concentrate pentru a percuta mai bine intr-o trupa. Chitarile proaste se aud foarte rau pe o inregistrare sau in concert pentru ca frecventele lor se amesteca in cele de bas, de cinele si de clape. Chitarile bune vor taia ca in unt si se vor impune. Pentru a testa aceasta, da drumul la o inregistrare si improvizeaza peste ea cu chitara la rece (fara amplificator). Daca ea se aude clar, inseamna ca tonul ei este unul bun.
SUSTAIN: atunci cind executi un sunet pe chitara, acesta trebuie sa tina aprox 6-8 secunde. Daca el cade brusc, atunci e cam aiurea...
REZONANTZA: criteriul asta e cam subiectiv, dar trebuie sa vezi daca chitara este bogata in armonice si sunetele nu sunt sterpe, reci si fara culoare.
DEZACORDAJ MINIM: acordezi chitara cu un tuner si apoi canti pe ea cam 15 minute, daca apoi mai e inca acordata, atunci e ok.

Daca instrumentul este bun acustic, atunci el merita cumparat indiferent de situatia lui la partea electrica. Aceasta poate fi remediata ulterior. Ca sa testezi si partea electrica iti trebuie un amplificator. Verifici daca merg toate dozele, toate controalele (fara zgomote la folosirea potentiometrelor sau a switchului). Vezi daca are vre-un zgomot de fond constant si suparator.
Orice problema electrica e apoi remediabila, potentiometrele sunt foarte ieftine, zgomotul de fond poate fi remediat prin "ecranarea" chitarii... Important e ca daca-ti place un instrument, nu trebuie sa-l refuzi pentru aceste mici probleme electrice, in schimb, la partea acustica, problemele sunt de cele mai multe ori iremediabile.

Cam astea sunt sfaturile pe care pot sa ti le dau, iti urez succes in alegerea chitarii!

--------------------
The Color Jam Tour

www.cyfer.ro - situl oficial în limba română

Meditații chitară: cum, unde, cu cât...

Raspund la întrebari pe Cyfer's Corner on RGC
Echipament utilizat pe scenă

Keep in Touch

+Quote Post
mickeyG
post Nov 8 2006, 01:03 PM
Post #5

Veteran

Rating: 3

super bune sfaturi, asculta-l pe omu asta ca stie ce zice

multa lume uita in ziua de azi ce important ce ca o chitara electrica sa fie buna intai acustic

+Quote Post
karpi
post Nov 8 2006, 01:22 PM
Post #6

Veteran
Group Icon

Group: V.I.P.
From: TIMISOARA

daca ai cantat mult pe acustica ai nevoie de o gitara apropiata stilului tau da cantat.

Chitarele " clasice" . fender , gibson au un gat specific si nu sunt fabricate pte " finger picking"

dupsa un timp te obisnuiesti dar niciodata nu o sa fie aceiasiu lucru , din cauza latimi , formei gatului ( sectiune) , radiusul fretboardului.

Eu am cumparat un Powerstrat Keiper ( germana facuta in china ca si toate celalalte )

material bun ..SI freatboard aproape plat su U-shape, aveam impresia ca este mai latgatul , m-am pus sa masor SI ! este la fel ca si la Fender Strat , asa ceva ati trebuie , eu cant mult cu finger picking si mi-a trebuit luni de zile sa ma ocbisnuiesc cu Strat Fender cu gat V-shape ( forma sectiuni transversale ) .

eu am fost foarte mirat cum canta Malmsteen pe Strat finger picking atat de lejer ...apoi mi-am dat seama ca este una din chitarile sale "pentru picking".

Asa cred eu ca ar fi bine , lemnul sa fie cat mai bun bun , gatul artar , chei bune ( pas mic , dar orice chei sunt bune care nu cad de pe chitara numai este mai anevoios sa acordezi cele cu pas mai mare).

Floyd-ul , "loz in plic" cine are floyd de 20 de ani pe chitara noua de 2-3 ani ?

Floyd-ul de pe Strat-ul meu Fender ( Schaller) are 23 de ani si este in perfecta stare.
Otelul conteaza dar de unde sa stii din ce este facut . Apoi nu am vazut vibrator "original" Floyd -Rose asa ca bine ar fi sa fie fabbricate de Kaller sau Schaller ca si cheile ...dar aceste firme sunt mai scumpe.

Vibratorul este bine sas aiba bratul ( maneta) cu "mandrina " sau "presetupa" ca sa piti fixa bratul unde vrei .
Cele cu filet care se insurubeaza ajung sa aiba un joc imens si nu se pot folosi , si incepe faza cu infasurarea cu atza etc...

Ca si idee daca Grosmann nu vinde prea scump ia de la el din cele ce vin pe " bucati|" ,,...veriifici , lemnele , dozele , sa-ti dea garantie si in acest caz ai un avantaj , daca e o problema omul te ajuta sau schimba ce trebe.

chitarele acestea china , korea cele normale costa intre 140-250 Eu cele de sreii speciale pana la 400 Eu .
Sa nu te intereseze numai lemnul , si mecanismele , cu dozele e mult bau -bau . doza de 25 Eu nu este cu 80% mai "slaba" , depimde de ce muzica canti .De preferat eset semnal mare fara zgomot , dar daca vrei alt fel de ton poti avea doze cu semnal mic si zgomot ( captat din jur )ca si la Strat sau Telecaser.

Prima data trebuie sa te hotarasti ce ton vrei , ce vrei sa canti , daca ai background in finger picking poate te axezi pe stilul lui Knopfler...mai cauti pe net si gasesti discutii aprinse despe tema....
,apropos sunt chitarele mai nou inzestrate cu doze piezo pe langa cele electro-magnetice si cu un mic adaptor montat in chitara ai si o simulare de acustica...
Sa aiba gatul radius mare ( curbura mica ..aproape plat )

In alta ordine de idei daca nu ai preconceptii , asa cum face Grosman face si Hora Reghin ...am vazut si incercat una , aproape am cumparat-o dar intre timp am cumparat convenabil Keiper-ul , daca nu aparea Keiper-ul a doua zi eram pregatit sa cumpar "IRIS" -ul , cica e Iris dar nu scria nimic pe ea si este o chitara foarte buna 7Milioane m, adica ieftina.Aceste chitari vin inscriptionate afara de firme si ajung inapoi cu brand-uri straine si noi hopp am cumparat ceva din west ...

--------------------

+Quote Post
B-A-C-H
post Nov 9 2006, 01:14 PM
Post #7

Membru

Rating: 0
From: craiova

Nume: Dragos

Multumesc pentru sfaturi, baieti. smile.gif Le voi avea cu siguranta in vedere (si ar trebui sa fie luate in considerare de toti cei aflati in situatia mea).

Ar fi trebuit sa precizez, intr-adevar, si ce anume voi incerca sa cant: de la Gary Moore, Clapton, B.B. King, Santana pana ceva un pic mai suparat, Metallica, AC/DC...

Pe langa ignoranta mea, intervine insa a doua problema ce m-a determinat sa postez primul mesaj: nu sunt din Bucuresti. Programul aglomerat de lucru nu imi permite sa ajung in capitala in timpul saptamanii, asa ca nu prea am cum sa imi petrec o zi intreaga in magazin, testand chitari, ampli-uri, efecte...

Oricum, voi incerca sa ajung in Bucuresti vinerea viitoare, pe 17 nov., sa pun in practica ceea ce mi-ati scris mai sus.

Daca mai sunt si altii care au ceva de sugerat, nu va sfiiti. Apreciez.

--------------------
Amoureux de la vie.

+Quote Post
luci
post Feb 5 2007, 04:05 PM
Post #8

Nou Venit
*

Rating: 2
From: Brasov/Cluj

Nume: Luci Moraru

salut, cam ce poti sa imi spui despre ibanez rg 321? as vrea sa iau asa ceva dar am de gand sa ii schimb dozele pt ca din cate stiu infinity nu prea sunt stralucite. ma gandeam sa le inlocuiesc cu dimarzio( d sound la bridge). sunt interesat mai mult de acustica instrumentului. mersi fain

--------------------

Epiphone Les Paul Standard Plus-->Crybaby 535Q wah-->Marshall Jackhammer-->Marshall Vibratrem tremlolo--> Electro-harmonix HOLY GRAIL-->Marshall Echohead-->amp is pending:P.

+Quote Post
cyfer
post Feb 5 2007, 05:50 PM
Post #9

SLIDE WIZARD
Group Icon

Group: Board Team
From: București - Brașov

Nume: Cyfer
Trupa: trupa celor care cântă cu mine

Nu stiu, nu l-am incercat niciodata.
Citeste sfaturile mele generale relativ la acustica si aplica-le pe respectiva chitara.
Chiar si in aceeasi serie chitarile suna diferit, iar unele pot avea defecte de fabricatie, nici un lemn nu seamana cu altul, etc... deci chiar daca as fi avut un ibanez rg 321 ar fi putut sa sune diferit de cel pe care vrei sa il iei tu.

--------------------
The Color Jam Tour

www.cyfer.ro - situl oficial în limba română

Meditații chitară: cum, unde, cu cât...

Raspund la întrebari pe Cyfer's Corner on RGC
Echipament utilizat pe scenă

Keep in Touch

+Quote Post
Valek
post Nov 10 2007, 04:17 PM
Post #10

Membru

Rating: 1
From: Arad

Nume: Valek
Trupa: The Aurels

QUOTE(h00k @ Nov 7 2006, 11:22 PM) *
eu te-as directiona pe grosmann.

Ah, sincer nu. Am avut grosmann, porcarie de chitara. Squier Bullet (2007) depasteste chestia aia cu corzi numita grosmann cu mult! Sincer te sfatuiesc sa nu iei grosmann! De la vanzator pana la calitate spun SLAB!

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

RSS Lo-Fi Version Time is now: 3rd September 2010 - 12:07 AM
© RGC Online 2004-2009